sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Kosmická šňůra perel detektorem Chandra

Pomocí rentgenového detektoru Chandra se astronomům podařilo „zvážit“ rozlehlou galaktickou kupu v adolescentním vývojovém stadiu. Ta se navíc utvářela v době, kdy byl vesmír daleko mladší. Galaktickou kupu teď pozorujeme v relativně mladém věku pouhých osmi set milionů let po jejím vzniku. Zároveň tvořila součást vesmíru v době přibližně 3,3 miliard let po velkém třesku. Jde o jeden z nejhmotnějších a nejvzdálenějších objektů, u kterých se vědci snaží určit jeho hmotnost i další vlastnosti. Rozsáhlou strukturu objevil „konkurenční“ detektor Evropské kosmické agentury XMM-Newton. Pomocí měření teleskopu Chandra se pokusili astronomové odhadnout úhrnnou hmotnost kupy. Ta vychází na 400 bilionů Sluncí a nachází se asi 9,6 miliard světelných let od nás.

Vědci zkoumali klastr teleskopem Chandra plné čtyři dni. To je doposud historicky nejpodrobnější pozorování zdroje v rentgenovém oboru na vzdálenost větší než osm miliard světelných let. V minulosti sice probíhala pozorování podobných útvarů v oblastech vzdálenějších než 9,5 miliard světelných let od nás, nakonec se ale ukázalo, že šlo o tzv. protoklastry – jakési předchůdce galaktických kup.

Schéma komponent detektoru Chandra. Rentgenový teleskop o průměru 1,2 m má ohniskovou vzdálenost 10 metrů. Tvoří jej čtyři sady paraboloidně-hyperboloidních zrcadel o délce 0,85 m.
Schéma komponent detektoru Chandra. Rentgenový teleskop o průměru 1,2 m má ohniskovou vzdálenost 10 metrů. Tvoří jej čtyři sady paraboloidně-hyperboloidních zrcadel o délce 0,85 m.
Zdroj: http://en.wikipedia.org/

Galaktická kupa XDCP J0044.0-2033 je také známa pod poetičtějším názvem „Gioiello“ – jde o italský výraz pro šperk nebo drahokam. To nepotřebuje vysvětlení, když se podíváme na krásné barvy úvodního kompozitního snímku. Ale symbolické je, že první mezinárodní setkání astronomů, na kterém představovali nově získaná data detektoru Chandra, se událo v rezidenci Villa il Gioiello. Stavení z 15. století poblíž observatoře Arcetri bylo posledním domovem italského astronoma Galilea Galileiho.

Kupa Gioiello v rentgenovém oboru
Kupa Gioiello v rentgenovém oboru.
Zdroj: http://chandra.si.edu/

„To, že jsme objevili tak rozsáhlou strukturu mladého vesmíru, svědčí o tom, že se jich tenkrát muselo utvářet mnohem víc, než jsme se doposud domnívali. Zatím jsme jen na začátku,“ popisuje poslední pozorování vedoucí programu Paolo Tozzi z florentského National Institute for Astrophysics (INAF). „Vznik a formování tak hmotných struktur je pro nás klíčové při pochopení vývoje našeho vesmíru,“ dodává.

V minulosti našli astronomové podobně hmotnou kupu pojmenovanou „El Gordo“ ve vzdálenosti kolem sedmi miliard světelných let a rovněž několik podobných klastrů. Tak hmotné struktury bychom však podle standardního kosmologického modelu pozorovat neměli. Proto je hlavním cílem dalších pozorování určit, jestli jde o nepřesnosti způsobené metodou měření, či jen o jakési ojedinělé anomálie tehdejšího vesmíru. I proto potřebují astronomové shromáždit daleko větší objem dat.

Infračervený snímek kupy Gioiello.
Infračervený snímek kupy Gioiello.
Zdroj: http://chandra.si.edu/

Obě galaktické kupy mají jedno společné – bouřlivou tvorbu nových hvězd. To u těch bližších už v takové míře nepozorujeme. Zřejmě jde o rozsáhlé rezervoáry divoce vířícího plynu v důsledku vzájemných galaktických srážek. To vše nám zbývá podrobněji prozkoumat v následujících letech. A s nástupem nové generace obřích pozemských observatoří a kosmických teleskopů můžeme očekávat, že se nám podaří vyplnit bílá místa standardního modelu a pochopit naši kosmickou minulost.

V létě tohoto roku oslavila kosmická observatoř krásné patnácté výročí. 23. července 1999 ji na oběžnou dráhu vynesl raketoplán Columbia. Po boku HST a Spitzera se zařadila mezi nejvýkonnější kosmické teleskopy a ze zmíněného tria velkých observatoří zkoumá vesmír nejvyšších energií (Do skupiny “Great Observatories” ještě patřil Comton Gamma Ray Observatory – CGRO, ale ten byl v roce 2000 po poruše gyroskopu naveden do atmosféry). Zemi obíhá s periodou 64,2 hodin, v apogeu se dostává až 133 tisíc km od povrchu, v perigeu 16 tisíc km.

Zhruba sedm hodin po staru raketoplánu Columbia (mise STS-93) z Kennedyho kosmického centra byl teleskop Chandra umístěn na oběžnou dráhu. Velitelka letu Eileen Collins (mimochodem první žena s touto šarží na palubě raketoplánu) poté s Columbií provedla úhybný manévr do bezpečné vzdálenosti. Závěrem už zbývá jen tradiční portrét posádky na střední palubě raketoplánu, tentokráte s plakátem Chandra za zády. Vpředu je velitelka Eileen M. Collins a specialista mise Michel Tognini z France’s Centre National d’Etudes Spatiales (CNES). Za nimi (zleva) astronauté Steven A. Hawley (další specialista letu), pilot Jeffrey S. Ashby a Catherine G. (Cady) Coleman.

Tradiční snímek osádky raketoplánu Columbia (mise STS-93), která probudila teleskop Chandra k životu.
Tradiční snímek osádky raketoplánu Columbia (mise STS-93), která probudila teleskop Chandra k životu.
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Zdroje informací:
http://chandra.si.edu/
http://chandra.si.edu/
http://arxiv.org/abs/
http://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://chandra.si.edu/photo/2014/xdcp004/
http://en.wikipedia.org/wiki/Chandra_X-ray_Observatory
http://www.nasa.gov/content/fifteen-years-ago-chandra-x-ray-observatory-deployed-by-space-shuttle-crew/

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2014/12/27/kosmicka-snura-perel-detektorem-chandra/