sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Hubbleův teleskop a miliony opuštěných hvězd

Asi každý z nás zakusil v dětství zvláštní pocit, kdy se nám podařilo zvednout pomocí magnetu sponku nebo jiný drobný kovový předmět. Bez problému překonáte gravitační působení celé naší planety snáze, než se nasnídáte. Je zajímavé, v jakém nepoměru se nachází některé ze čtyř základních sil našeho vesmíru. Ale pokud se vydáme do hájemství velmi hmotných objektů, přebírá veškerou aktivitu gravitace…O posledním programu Hubbleova teleskopu (hraničním poli Frontier Fields a souběžném Parallel Fields) jsme vás už informovali zde. Původní myšlenka celého projektu spočívala v tom, že jsme chtěli ještě podrobněji poznat celý pozorovatelný vesmír. Je skutečně tak homogenní a izotropický, jak nám to potvrdila předchozí Hubbleova hluboká a ultrahluboká pole? Nemáme se podívat ještě jiným směrem? Skeptici se do toho obuli v plné síle, ale tím vlastně přiměli personál teleskopu vymyslet zajímavý (a zřejmě poslední dlouhodobý) projekt v historii tohoto teleskopu.

Jeden z komplexních snímků kupy Abell 2744 v rámci programu Frontier/Parallel Fields. Část viditelného světla (na tomto snímku tónovaného do modré barvy) pochází z osamocených hvězd bloudících kosmickým prostorem.
Jeden z komplexních snímků kupy Abell 2744 v rámci programu Frontier/Parallel Fields. Část viditelného světla (na tomto snímku tónovaného do modré barvy) pochází z osamocených hvězd bloudících kosmickým prostorem.
Zdroj: http://frontierfields.org/

Odborníci se po dlouhých debatách shodli. Pokud se chceme podívat někam dál do vesmíru, Hubbleovo rozlišení už nám nestačí. Je potřeba využít přirozeného mechanismu, jakým gravitace ovlivňuje světlo. Efekt gravitačního čočkování nám už takřka před sto lety objasnil Albert Einstein. Ale až v posledních dvou dekádách jej reálně využíváme při zkoumání vzdáleného vesmíru. Díky němu teď HST slídí po odlehlých končinách kosmu – a k tomu využívá gravitačního působení rozlehlých galaktických kup.

V rámci tříletého programu Frontier Fields teleskop prozkoumával okolí galaktické kupy Abell 2744 známé také pod názvem Pandořin klastr. Jde vlastně o jakýsi slepenec čtyř menších kup. Hubble sledoval danou oblast s šestiměsíčním odstupem. Během toho času totiž naše planeta (a kosmický teleskop-senior spolu s ní) vykoná jednu půlotočku kolem Slunce. Poloha teleskopu je vždy stabilizovaná směrem ke Slunci, aby jeho solární panely mohly dostávat potřebné množství energie. Takže s každým dalším půlrokem se tubus pootočí podél hlavní osy o 180°. Tím se vymění poloha dvou palubních kamer (jedné v oboru viditelného světla, druhé v infračerveném) a dochází k opakovanému monitorování dané části oblohy.

Jeden z prvních (nekompletních) snímků kupy Abell 2744. Vlevo vidíte záběr jedné kamery HST v barvách upravených tak, aby vynikla nově nasnímaná data v infračerveném oboru (vyznačeno červeně). Pozdější datové výstupy jsou zobrazeny v modrozelené.
Jeden z prvních (nekompletních) snímků kupy Abell 2744. Vlevo vidíte záběr jedné kamery HST v barvách upravených tak, aby vynikla nově nasnímaná data v infračerveném oboru (vyznačeno červeně). Pozdější datové výstupy jsou zobrazeny v modrozelené.
Zdroj: http://frontierfields.org/

Rudý posuv malinké nadkupy Abell 2744 činí 0,308. Z toho se dá odvodit přibližná vzdálenost. Ta nám vychází na 3,5 miliardy světelných let. Z našeho pohledu se nachází v souhvězdí Sochaře na jižní obloze.

To, co zaznamenaly kamery HST, je velkým překvapením v našich představách o nadvládě gravitace na velkých škálách. Zkuste si představit množství hmoty o přibližně šestinásobku naší Galaxie, jež je doslova rozerváno gravitačním působením mnohočetné galaktické kolize. Díky tomuto procesu je do volného vesmíru obrovskými rychlostmi katapultováno až na dvě stě miliard hvězd! Ty pak bloudí prostorem a jejich slabé světlo (tvořící asi 10 % úhrnné zářivosti nadkupy) by nikdo v rámci běžného pozorování nezaznamenal. Ale nám se to povedlo díky dlouhodobému pozorování programu Hraniční pole.

V tomto případě totiž jde o mnohonásobná pečlivá měření malého výseku oblohy v několika frekvenčních pásmech a zároveň probíhající po delší dobu. A z toho pramení další bonus.

Hubbleovo primární zrcadlo.
Hubbleovo primární zrcadlo.
Zdroj: http://hubblesite.org/

V době snímkování jsme díky palubnímu vybavení HST mohli provést spektrální analýzu pozorovaných objektů. Zjistili jsme, že tito hvězdní „bezdomovci“ jsou bohatí na prvky jako uhlík, kyslík a dusík. To znamená, že se vyvinuli až z materiálu předchozí generace hvězd – jde v podstatě o vzdálené sourozence našeho Slunce. Jejich chemické složení nám napovídá něco o jejich původu. Zřejmě pochází z galaxií s podobnou hmotností vůči té naší. Navíc mají s naší mateřskou hvězdou shodný obsah těžších prvků (metalicitu).

Hvězdy tedy pocházejí z galaxií podobných Mléčné dráze. Ale až lepší techniky detekce světla a jeho přesnější spektrální analýza nám umožní pochopit procesy, jež provází tato dramatická představení. Přinejmenším je to další kousek do skládanky vývoje gravitačně vázaných struktur v dobách mladšího vesmíru. A ten by nám mohl objasnit problém současný – v průběhu posledních let totiž zjišťujeme, že se nám po galaxii toulá obrovské množství osamocených hvězd, planet a dalších objektů.

Zdroje informací:
http://frontierfields.org/
http://hubblesite.org/

Zdroje obrázků:
http://hubblesite.org/the_telescope/hubble_essentials/
http://frontierfields.org/2014/12/02/frontier-fields-finds-faint-light-of-homeless-stars/
http://frontierfields.org/meet-the-frontier-fields/abell-2744/

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2014/12/25/hubbleuv-teleskop-a-miliony-opustenych-hvezd/