sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Capella Space

Capella Space, poskytovatel služeb pozorování Země využívající radarové družice se syntetickou aperturou, získal od amerického letectva kontrakt v hodnotě 15 milionů dolarů na modernizaci svých senzorů a schopností sběru dat pro vojenské aplikace.

Agentura DGA

Eva Portier, zástupkyně pro vesmír francouzské zbrojní agentury DGA uvedla, že do roku 2030 Francie plánuje mít aktivní schopnost bránit vesmírné prostředky.

Pokuta pro SpaceX

FAA oznámila 17. září, že udělila SpaceX pokutu ve výši 633 009 USD za porušení podmínek jejích licencí během června 2023 při startech rakety Falcon 9 na misi Satria-1 a v červenci 2023 za vynesení Jupiteru-3 Falconem Heavy.

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou ve třetím čtvrtletí roku 2025.

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office integrovat služby Neuraspace se svými stávajícími nástroji.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Kosmotýdeník 35. díl (12.5. – 18.5.2013)

Dream Chaser u ISS

Ani tento týden vás čtenáře neochudíme o pravidelný Kosmotýdeník. V tomto díle shrneme několik zajímavých informací. V první řadě se podíváme na test, který podstupuje malý raketoplán Dream Chaser. Tento stroj by v ostrém provozu mohl vynášet až 7 astronautů k Mezinárodní vesmírné stanici. Dále si popíšeme, co se bude dít při letu k asteroidu Bennu. Projekt OSIRIS-REx se tváří hodně nadějně a pokud vše vyjde, vědci budou moci vzorky zkoumat již v roce 2023. A nakonec vás čeká test aerodynamického krytu, který využije raketa Falcon 9 už 20. července tohoto roku.

Dream Chaser u Mezinárodní vesmírné stanice
Dream Chaser u Mezinárodní vesmírné stanice
Zdroj: http://www.sen.com/

Dream Chaser podstupuje bezpečnostní testy

Nová vesmírná loď Dream Chaser bude mít v blízké budoucnosti za úkol dopravovat astronauty na nízkou oběžnou dráhu Země a k Mezinárodní vesmírné stanici. Tento raketoplán 15. května podstoupil bezpečnostní test a prošel. Raketoplán vyvíjí Sierra Nevada Corporation (SNC). To, že stroj bezpečnostní zkouškou prošel, neznamená že se už může používat k ostrým letům. Čeká nás ještě mnoho dalších testů. Tyto zkoušky mohou odhalit chyby nebo nedostatky, které na raketoplánu mohou být. Samotný Dream Chaser je navržen tak, aby mohl vynášet sedm astronautů. Ke startu se bude využívat raketa Atlas V a po splnění mise raketoplán přistane na přistávací dráze. SNC tak využívá jiný koncept než SpaceX nebo Boeing. Tyto firmy vyvíjejí kapsle, které přistanou na padácích.

Sonda u asteroidu Bennu v představách umělce
Sonda u asteroidu Bennu v představách umělce
Zdroj: http://space.skyrocket.de/

NASA poprvé doveze vzorky z asteroidu

NASA chystá misi, kdy poprvé doveze odebrané vzorky zpět na Zemi. Start je zatím naplánovaný na rok 2016. Projekt OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, and Regolith Explorer) byl definitivně potvrzen. Sonda bude mít za cíl asteroid Bennu. Vědci ze domnívají, že právě na tomto asteroidu se mohou skrývat důkazy o formování naší Sluneční soustavy. Sonda odebere vzorek s hmotností okolo 60ti gramů a v roce 2023 by mělo pouzdro s horninami přistát zpět na naší planetě. OSIRIS-REx bude mít také za úkol zmapovat gravitační pole asteroidu. Data se budou následně srovnávat s naměřenými hodnotami z teleskopů. Sonda se bude skládat ze dvou částí. První část bude mít za úkol splnit hlavní cíl mise, tedy odebrat vzorek a dopravit ho zpět na Zemi a druhá část, ISIS, se u asteroidu oddělí a ve vysoké rychlosti narazí do povrchu. Kamery hlavní části sondy tento náraz nasnímají. Bennu má v průměru 575 metrů. Odebrané vzorky by měli vědcům pomoci pochopit, jak se planety formují.

Test oddělení aerodynamického krytu

Jedna z velkých výzev SpaceX je start rakety Falcon 9 s velkými aerodynamickými kryty, které v počáteční fázi letu ochrání vynášenou družici. Jeden kryt je 13,9 metrů dlouhý a díky tomu je taky největší používaný kryt vůbec. Je velice pravděpodobné, že se také bude používat při startech rakety Falcon Heavy.
Minulý týden byl proveden test, při kterém byly kryty rozděleny. Jedná se o kritický manévr, který může rozhodnout o neúspěchu mise. SpaceX o tom dozajista ví a proto neponechává nic náhodě. K ostrému použití krytu by mělo dojít 20. července, kdy je naplánovaný start s družicí Cassiope.

Jedna polovina aerodynamického krytu
Jedna polovina aerodynamického krytu
Zdroj: http://images.natureworldnews.com/

Zdroje informací:
http://sen.com/
http://sen.com/
http://forum.kosmonautix.cz/
http://innerspace.net/

Zdroje obrázků:
http://www.sen.com/uploads/articles/Original/96b4dd82693440d4ada4116bb20318e9.jpg
http://www.sen.com/uploads/images/page/9a825c5dab654cf4937ea956c9c32234.jpg
http://images.natureworldnews.com/data/images/full/873/quarter-section-of-the-5-2-m-falcon-9-fairing-at-spacexs-hawthorne-ca-headquarters.jpg?w=600
http://space.skyrocket.de/img_sat/osiris-rex__1.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
JosefN
JosefN
11 let před

Můj učitel vždy říkal, že jedině člověk, který se dokáže povznést sám nad sebou může propagovat vědu. Docela mě překvapilo, že autor zcela ignoroval smutné zprávy o Keplerovi, asi ho to nezajímá, ale to nic nemění na tom, že to byla tentoa týden důležitá zpráva.Můj učitel vždy říkal, že jedině člověk, který se dokáže povznést sám nad sebou může propagovat vědu. Docela mě překvapilo, že autor zcela ignoroval smutné zprávy o Keplerovi, asi ho to nezajímá, ale to nic nemění na tom, že to byla tentoa týden důležitá zpráva.

Samuel Slavkovský
11 let před
Odpovědět  JosefN

Autor si môže zvoliť, o čom bude písať. Tu na blogu síce o Keplerovi článok nevyšiel, ale je o tom dosť veľa popísané na fóre.
https://kosmonautix.cz/
A vzhľadom na to že o Keplerovi informovali snáď všetky weby by to bolo iba omieľanie toho istého stále dookola.

Petr Kubala
Petr Kubala
11 let před
Odpovědět  Samuel Slavkovský

Možná autor komentáře také dostal srdeční arytmii 🙂 Jinak já třeba nesouhlasím s tím, že to bylo všude.

————-
ADMIN EDIT 20.5.2013 16:39
Důvod: Odstranění zbytku komentáře, který nebyl pro diskusi přínosný.

Dušan Majer
Dušan Majer
11 let před
Odpovědět  JosefN

Na problematiku dalekohledu Kepler se detailně zaměřuje portál exoplanety.cz. Přinést bližší informace by bylo velmi náročné. Proto jsme se zaměřili na jiná témata, která by jinak zapadla.

Honza Jaroš
Honza Jaroš
11 let před
Odpovědět  JosefN

A což takhle zvolit trochu méně útočný tón? Stačilo upozornit na další aktualitu. Autor to dělá dobrovolně a (předpokládám) zadarmo. Buďme rádi, že tu ty články jsou (a díky za ně)…

https://kosmonautix.cz/2013/05/19/kosmotydenik-35-dil-12-5-18-5-2013/