křišťálová lupa

sociální sítě

Přímé přenosy

krátké zprávy

Federální komise pro komunikace

Federální komise pro komunikace odhlasovala 26. září otevření širšího spektra pro Starlink a další negeostacionární družicové operátory. Operátorům NGSO se tak umožní přístup k frekvencím v pásmu 17,3-17,7 gigahertzů pro družicovou komunikaci.

Radian Aerospace

Společnost Radian Aerospace oznámila 25. září, že provedla první sérii pojížděcích testů prototypu PFV01, prototypu znovupoužitelného orbitálního kosmického letounu.

Satellite Control Network

Americké vesmírné síly postupují vpřed s plány na rozšíření své stárnoucí Satellite Control Network (SCN) využitím komerčních satelitních antén. Vesmírné síly čelí nedostatku kapacity, kdy se roční vypouštění družic podporovaných SCN od roku 2012 ztrojnásobilo.

Outside Analytics

Společnost Outside Analytics získala zakázku ve výši 25 milionů dolarů na integraci dat z družic pro varování před raketami a dalších senzorů v Laboratoři nástrojů, aplikací a zpracování (TAP) při U.S. Space Force.

Iridium

Společnost Iridium uvedla, že projekt 3. generace partnerství (3GPP), konsorcium, které stanovuje globální komunikační standardy pro 5G, schválilo jeho požadavek na rozšíření vesmírného úzkopásmového připojení k internetu (NB-IoT).

Lunar Terrain Vehicle

Společnost Lunar Outpost oznámila 24. září, že společnost Leidos se připojila k týmu Lunar Dawn, který navrhuje rover pro program Lunar Terrain Vehicle (LTV). Leidos se připojil poté, co projekt opustila společnost Lockheed Martin.

Viasat

Výzkumná laboratoř amerického letectva udělila společnosti Viasat kontrakt v hodnotě 33,6 milionu dolarů na vývoj pokročilých družicových komunikačních antén pro vojenská letadla. Kontrakt je součástí programu Defence Experimentation Using Commercial Space Internet (DEUCSI).

Planet

Společnost Planet představila 24. září produkt pro monitorování globálních lesů. Produkt Forest Carbon Monitoring nabízí čtvrtletní odhady množství uhlíku uloženého ve větvích, listech a dalších rostlinných tkáních nad zemí v rozlišení tři metry na pixel.

Hawaiian Airlines provozují Starlink

Společnost Hawaiian Airlines oznámily 24. září zahájení bezplatného provozu Wi-Fi sítě Starlink na většině své transpacifické flotily.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Zkoušky lunárního přístroje pro program Artemis

9. a 10. září se vědci a inženýři pustili do zkoušek souboru senzorů LEMS (Lunar Environment Monitoring Station), které prověřili na speciálním pískovišti – v místnosti se simulovaným lunárním regolitem na University of Central Florida v Orlandu, kde se nachází Florida Space Institute, jehož součástí je i tzv. Exolith Lab. Lunární regolit je prach připomínající materiál, který pokrývá povrch Měsíce. Výzkumníci by rádi sledovali, jak takový materiál interaguje se zařízeními, které budou astronauti používat. Hardware LEMS byl vyvinut pro cestu na Měsíc v rámci mise Artemis III, která je zatím oficiálně plánována na konec roku 2026.

O návrh a stavbu LEMS se postarali experti z Goddardova střediska v marylandském Greenbeltu. Jedná se o jeden ze tří užitečných nákladů, které se vyvíjejí pro Artemis III, což bude první pilotovaná mise mířící na povrch Měsíce od roku 1972! Soubor LEMS dokáže pracovat za lunárního dne i noci. Jeho součástí jsou také seismometry od University of Arizona, které poskytnou dlouhodobá měření měsícotřesení a dopadů meteoritů.

Zkoušky zařízení LEMS v simulovaném prostředí měsíčního regolitu.
Zkoušky zařízení LEMS v simulovaném prostředí měsíčního regolitu.
Zdroj: https://science.nasa.gov/
Zkoušky zařízení LEMS v simulovaném prostředí měsíčního regolitu.
Zkoušky zařízení LEMS v simulovaném prostředí měsíčního regolitu.
Zdroj: https://science.nasa.gov/

Přeloženo z:
https://science.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://science.nasa.gov/wp-content/uploads/2024/09/5-bb-burial.jpg
https://science.nasa.gov/wp-content/uploads/2024/09/7-lems-sun-trench.jpg
https://science.nasa.gov/wp-content/uploads/2024/09/7-lems-sun-trench.jpg

Hodnocení:

5 / 5. Počet hlasů: 4

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2024/09/26/zkousky-lunarniho-pristroje-pro-program-artemi/