sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ: Testovací zážeh rakety Vulcan

Společnost United Launch Alliance (ULA) chystá na floridském Mysu Canaveral zkušební statický zážeh FRF (Flight Readiness Firing) nové rakety Vulcan, který má být součástí ověřovacího procesu plně integrovaného nosiče. FRF má demonstrovat činnosti prováděné v den startu a s tím související postupy včetně plnění nádrží pohonnými látkami včetně kompletního odpočtu až po zážeh dvou motorů BE-4 na rampě SLC-41. Při zážehu bude dosaženo tahu 450 tun, ale raketa zůstane pevně na svém místě, jelikož ji drží úchytné mechanismy. Program nahraný v počítačích rakety poté vydá pokyn k vypnutí motorů, čímž dojde k zakončení testu FRF. Začátek oficiálního přímého přenosu je zatím plánován na půlnoc našeho času.

První exemplář rakety Vulcan
První exemplář rakety Vulcan
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Dvojice motorů BE-4 prošla před doručením do výrobního areálu firmy ULA a usazením na raketu Vulcan zevrubnými ověřovacími testy. FRF má prověřit činnost těchto motorů po jejich integraci do rakety Vulcan společně s jejich schopností provést zážeh, zvyšovat tah, dosáhnout jeho stabilní úrovně a poté se vypnout. Celá sekvence by měla podle plánu trvat přibližně 6 sekund. „Motory projdou závěrečnou fází odpočtu, poté se zažehnou, zvýší svůj tah, který poté budou udržovat. Následně přijde snížení tahu simulující stejný postup, který se bude  provádět před odpojením prvního stupně a následovat bude jejich vypnutí, které bude stejné jako za letu,“ popisuje RJ Sansom, hlavní inženýr firmy ULA.

Tento milník dává technikům možnost pozorovat kriticky důležité prvky rakety Vulcan v jednom celku v podmínkách odpovídajících skutečnému startu. Zkouška FRF poskytne zevrubnou kontrolu chování nosiče, systémů rampy i řídícího týmu. Mezi úkoly patří zajištění integrity a funkce hlavního pohonného systému, systému pro dodávku pohonných látek a motorů. „FRF je o potvrzení provozní připravenosti celého integrovaného systému – rakety, pozemního systému, zázemí a souvisejícího softwaru. Kromě toho má demonstrovat schopnost úspěšně vykonat sekvenci náběhu motorů a prověřit reakci na abort, tedy vypnutí motorů po jejich náběhu,“ vysvětluje Dillon Rice, který má na starost zajištění startu rakety Vulcan.

Kromě tradičních senzorů na raketě jsou na strategických místech rozmístěny dodatečné měřící přístroje, které mají rozšířit objem dat nasbíraných během FRF. Inženýři budou sledovat teploty, tlaky a další parametry, zatímco tým zodpovědný za provedení testu bude monitorovat klíčové parametry rakety a posílat Vulcanu i rampě pokyny z řídícího střediska ASOC (Advanced Spaceflight Operations Center). Odpočítávání odpovídá běžnému postupu a činnostem v den startu s výjimkou toho, že na raketě není užitečný náklad, který poletí při misi Certifikace-1 (Cert-1). FRF je jedním z nejdynamičtějších pozemních testů prováděných na startovní rampě. Tým po zážehu zahájí postupy spojené se zabezpečením rakety a odčerpáním pohonných látek.

EDIT 25. května 22:10
Firma ULA ruší aktuální pokus o zážeh. Tým totiž během odpočtu pozoroval zpožděnou reakci zážehového systému, což si vyžádá hlubší analýzu, než bude možné přistoupit k zážehu. Raketa se vrátí zpět do obslužné věže VIF (Vertical Integration Facility), kde mají technici přístup k zážehovému systému. Tým bude dál vyhodnocovat data, ze kterých určí, kdy bude možné vrátit raketu na rampu a provést zážeh. Video připravené pro přímý přenos firma nastavila jako soukromé, protože k zážehu v blízké době nedojde.

Přeloženo z:
https://www.24live.co/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/Fw-aqaiaEAIssYI?format=jpg&name=medium
https://pbs.twimg.com/media/Fv20QWDaUAMNwWb?format=jpg&name=large

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
16 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Garion
Garion
1 rok před

Kterou půlnoc máte na mysli? Dnešní? V článku chybí datum.

upgrade
Administrátor
1 rok před
Odpovědět  Garion

Logicky ano – hned ze tří důvodů.
1) Pokud není uvedeno jinak, je jasné, že jde o nejbližší půlnoc.
2) Proč bychom dnes vydávali článek nazvaný ŽIVĚ, kdyby mělo k zážehu dojít za několik dní?
3) Stačí kliknout na video, člověk se dostane na stránku přenosu a tam je jasně vidět odpočet.

Garion
Garion
1 rok před

Děkuji za odpověď. Já si ten datum našel v aplikaci NSF, ale šlo mi spíš o náhodného návštěvníka vašeho webu, který :
1. Nemusí vědět o vašich zvyklostem, že když je datum vynecháno, myslí se tím dnešek (ani já to nevím)
2. Články o přenosech vydáváte i den dopředu a přenosy na YT jsou někdy založeny i půl roku dopředu.
3. Máte pravdu. Ale třeba na mobilu většinou nechci klikat na YT video, když obvykle na mě nejdřív vyskočí 2 hlasité reklamy než se mi nabídne obsah.

Zkrátka to berte jen jako nápad k zamyšlení, kdyby tam ta podstatná informace byla jednoznačně interpretovaná, že by to nebylo od věci. Děkuji.

upgrade
Administrátor
1 rok před
Odpovědět  Garion

Já chci věřit, že i náhodný návštěvník webu pochopí, co je nejlogičtější možnost.
1) Považuji to za logické.
2) Články o přenosech vydáváme den dopředu pouze tehdy, pokud k dané události má dojít cca do 15. hodiny následujícího dne, tedy pokud hrozí, že bychom další den museli vydáváte článek před polednem a málo lidí si jej všimlo. Nikdy jsme nevydali článek, který by lákal na přenos, který má proběhnout o půlnoci dalšího dne. Založení přenosu na YT je něco úplně jiného než článek, tak to, prosím, nemíchejte dohromady.
3) Tento bod jsme uvedl pouze pro případ, že by někdo nedokázal využít dvou výše uvedených nápověd a potřeboval ještě třetí.

Za nápad děkuji, ale stejně si myslím, že by nebylo od věci, kdyby lidé na internetu zkoušeli více přemýšlet sami (nebolí to) a nečekali, že jim každý vše napíše polopatě jako nesvéprávným dětem. Z uživatelů internetu se stávají pasivní příjemci informací a ouha, když musí vyvinout mozkovou aktivitu a zamyslet se, jaká půlnoc v článku zmíněná je nejpravděpodobnější. Chci věřit, že náš web čtou lidé, kteří jsou této úvahy schopni.

Garion
Garion
1 rok před
Odpovědět  upgrade

Váš úhel pohledu respektuju, přestože můj je trochu jiný. Své čtenáře bych udržoval ve střehu jinou formou než pátráním po datu události. Mám zkušenosti, že když něco není napsáno jednoznačně, najde se často „jinak smýšlející jedinec“ než autor, který z textu vydedukuje záhadné implikace. No nic, k zážehu po půlnoci nakonec nedojde, tak přeji dobrou noc a ráno v pět vás rád uslyším u přenosu z Nového Zélandu.

upgrade
Administrátor
1 rok před
Odpovědět  Garion

Budu se těšit. 😉

Kamil
Kamil
1 rok před

A na kdy je v plánu start?

upgrade
Administrátor
1 rok před
Odpovědět  Kamil

To bude záležet na výsledcích zkoušek.

Garion
Garion
1 rok před

Kterou půlnoc máte na mysli? Dnešní? V článku chybí datum.

Dušan Majer
Dušan Majer
1 rok před
Odpovědět  Garion

Logicky ano – hned ze tří důvodů.
1) Pokud není uvedeno jinak, je jasné, že jde o nejbližší půlnoc.
2) Proč bychom dnes vydávali článek nazvaný ŽIVĚ, kdyby mělo k zážehu dojít za několik dní?
3) Stačí kliknout na video, člověk se dostane na stránku přenosu a tam je jasně vidět odpočet.

Garion
Garion
1 rok před

Děkuji za odpověď. Já si ten datum našel v aplikaci NSF, ale šlo mi spíš o náhodného návštěvníka vašeho webu, který :
1. Nemusí vědět o vašich zvyklostem, že když je datum vynecháno, myslí se tím dnešek (ani já to nevím)
2. Články o přenosech vydáváte i den dopředu a přenosy na YT jsou někdy založeny i půl roku dopředu.
3. Máte pravdu. Ale třeba na mobilu většinou nechci klikat na YT video, když obvykle na mě nejdřív vyskočí 2 hlasité reklamy než se mi nabídne obsah.

Zkrátka to berte jen jako nápad k zamyšlení, kdyby tam ta podstatná informace byla jednoznačně interpretovaná, že by to nebylo od věci. Děkuji.

Dušan Majer
Dušan Majer
1 rok před
Odpovědět  Garion

Já chci věřit, že i náhodný návštěvník webu pochopí, co je nejlogičtější možnost.
1) Považuji to za logické.
2) Články o přenosech vydáváme den dopředu pouze tehdy, pokud k dané události má dojít cca do 15. hodiny následujícího dne, tedy pokud hrozí, že bychom další den museli vydáváte článek před polednem a málo lidí si jej všimlo. Nikdy jsme nevydali článek, který by lákal na přenos, který má proběhnout o půlnoci dalšího dne. Založení přenosu na YT je něco úplně jiného než článek, tak to, prosím, nemíchejte dohromady.
3) Tento bod jsme uvedl pouze pro případ, že by někdo nedokázal využít dvou výše uvedených nápověd a potřeboval ještě třetí.

Za nápad děkuji, ale stejně si myslím, že by nebylo od věci, kdyby lidé na internetu zkoušeli více přemýšlet sami (nebolí to) a nečekali, že jim každý vše napíše polopatě jako nesvéprávným dětem. Z uživatelů internetu se stávají pasivní příjemci informací a ouha, když musí vyvinout mozkovou aktivitu a zamyslet se, jaká půlnoc v článku zmíněná je nejpravděpodobnější. Chci věřit, že náš web čtou lidé, kteří jsou této úvahy schopni.

Garion
Garion
1 rok před
Odpovědět  Dušan Majer

Váš úhel pohledu respektuju, přestože můj je trochu jiný. Své čtenáře bych udržoval ve střehu jinou formou než pátráním po datu události. Mám zkušenosti, že když něco není napsáno jednoznačně, najde se často „jinak smýšlející jedinec“ než autor, který z textu vydedukuje záhadné implikace. No nic, k zážehu po půlnoci nakonec nedojde, tak přeji dobrou noc a ráno v pět vás rád uslyším u přenosu z Nového Zélandu.

Dušan Majer
Dušan Majer
1 rok před
Odpovědět  Garion

Budu se těšit. 😉

Kamil
Kamil
1 rok před

A na kdy je v plánu start?

Dušan Majer
Dušan Majer
1 rok před
Odpovědět  Kamil

To bude záležet na výsledcích zkoušek.

https://kosmonautix.cz/2023/05/25/zive-testovaci-zazeh-rakety-vulcan/