křišťálová lupa

sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (OneWeb F20)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Venturi Astrolab

Venturi Astrolab, společnost vyvíjející velká lunární vozítka, oznámila plány na vybudování FLEX Lunar Innovation Platform, neboli FLIP, roveru, který bude uveden na trh již na konci roku 2025.

Inversion

Inversion Space, startup vyvíjející systémy pro návrat nákladu z vesmíru na Zemi, získal licenci od úřadu FAA na svou první misi, která odstartuje při sdílené misi Transporter-12 společnosti SpaceX.

OroraTech

Společnost OroraTech získala 25 milionů eur na vybudování další fáze družicové konstelace určené k monitorování lesních požárů. Financování série B bylo vedené Korysem, Evropským cirkulárním bioekonomickým fondem (ECBF) a stávajícím investorem Bayern Kapital.

Expansion Ventures

Francouzský státem podporovaný fond Expansion Ventures investoval asi 10 milionů dolarů do Constellation Technologies & Operations, dva roky starého francouzského startupu s plány na 1500 malých širokopásmových družic 5G na velmi nízké oběžné dráze Země (VLEO).

D-Orbit

Italská společnost D-Orbit oznámila smlouvu s Evropskou kosmickou agenturou v hodnotě 119,6 milionu eur. D-Orbit vyvine, vypustí a předvede zařízení schopné setkání, dokování a převzetí funkcí řízení polohy a oběžné dráhy družice na geostacionární dráze.

Armáda USA

Americká armáda dokončila jednoletý pilotní projekt zkoumající outsourcing družicových komunikačních služeb soukromým společnostem. Nyní se čeká, zda bude armáda pokračovat v rozšíření své závislost na komerčních poskytovatelích.

Europa Clipper úspěšně vypuštěn

Sonda Europa Clipper byla po úspěšném startu na raketě Falcon Heavy odpojena od druhého stupně a nyní ji čeká fáze rozkládání.

Shijian-19

Čínská družice Shijian-19 přistála 11. října v Dongfeng poblíž kosmodromu Jiuquan. Družice odstartovala na raketě Dlouhý pochod 2D. Návratová kapsle družice přistála po dvou týdnech experimentů na nízké oběžné dráze Země.

Boeing

V prohlášení z konce 11. října Boeing uvedl, že očekává, že při vykazování finančních výsledků za třetí čtvrtletí vykáže zisky před zdaněním ve výši 2 miliard dolarů ze čtyř programů, včetně Starlineru.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

První fotky ze sondy Hera zachycují Zemi a Měsíc

Evropská sonda Hera, která se zaměřuje na problematiku planetární obrany, pořídila své první snímky s pomocí tří palubních přístrojů, s jejichž pomocí bude studovat planetku Didymos a její měsíček Dimorphos. Po úspěšném startu, ke kterému došlo 7. října 2024 byly postupně aktivovány jednotlivé přístroje, což je součástí probíhající fáze uvádění palubních systémů do provozu. Desátého a jedenáctého října byla stěna s vědeckými přístroji otočena k naší planetě a tři instrumenty pořídily své první snímky Země a Měsíce ze vzdálenosti více než milionu kilometrů. Konkrétně se jedná o snímky z kamery Asteroid Framing Camera, AFC (na náhledovém snímku je označena písmenem A), tepelného snímače TIRI (na obrázku má písmeno B) a hyperspektrálního snímače HyperScout H (na obrázku mu patří písmeno D).

Kamera AFC (Asteroid Framing Camera) na sondě Hera pořídila 11. října tento snímek Země (vlevo dole) a Měsíce (uprostřed) ze vzdálenosti cca 1,6 milionu kilometrů. Na Zemi byla zrovna sluncem osvětlena oblast Tichého oceánu. Přístroj AFC disponuje kvůli zastupitelnosti dvěma kamerami, které produkují černobílé snímky s rozlišením 1024 × 1024 pixelů ve viditelné části spektra. Přístroj poslouží jak pro navigaci, tak i k vědeckému výzkumu. Jeho výrobu obstarala německá společnost Jena-Optotronik.
Kamera AFC (Asteroid Framing Camera) na sondě Hera pořídila 11. října tento snímek Země (vlevo dole) a Měsíce (uprostřed) ze vzdálenosti cca 1,6 milionu kilometrů. Na Zemi byla zrovna sluncem osvětlena oblast Tichého oceánu. Přístroj AFC disponuje kvůli zastupitelnosti dvěma kamerami, které produkují černobílé snímky s rozlišením 1024 × 1024 pixelů ve viditelné části spektra. Přístroj poslouží jak pro navigaci, tak i k vědeckému výzkumu. Jeho výrobu obstarala německá společnost Jena-Optotronik.
Zdroj: https://www.esa.int/
Tepelný snímač TIRI na sondě Hera zachytil tento snímek země a měsíce ze vzdálenosti zhruba 1,4 milionu kilometrů. Země je uprostřed snímku a sever je nahoře. Na Zemi můžeme vidět oblast Atlantiku a východní pobřeží USA. Měsíc najdeme vpravo nahoře. Přístroj TIRI bude snímkovat měsíček Dimorphos ve středních infračervených vlnových délkách, aby změřil teplotu jeho povrchu. Dlouhodobým měřením „tepelné setrvačnosti“ povrchu (jak rychle povrch mění svou teplotu), bude možné zjistit fyzikální vlastnosti jako je hrubost povrchu, či velikost povrchových částic. Přístroj TIRI dodala japonská kosmická agentura JAXA a jeho výrobu obstarala společnost Meisei Electric Co. Ltd., která využila zkušeností z přípravy mise Hayabusa 2.
Tepelný snímač TIRI na sondě Hera zachytil tento snímek země a měsíce ze vzdálenosti zhruba 1,4 milionu kilometrů. Země je uprostřed snímku a sever je nahoře. Na Zemi můžeme vidět oblast Atlantiku a východní pobřeží USA. Měsíc najdeme vpravo nahoře. Přístroj TIRI bude snímkovat měsíček Dimorphos ve středních infračervených vlnových délkách, aby změřil teplotu jeho povrchu. Dlouhodobým měřením „tepelné setrvačnosti“ povrchu (jak rychle povrch mění svou teplotu), bude možné zjistit fyzikální vlastnosti jako je hrubost povrchu, či velikost povrchových částic. Přístroj TIRI dodala japonská kosmická agentura JAXA a jeho výrobu obstarala společnost Meisei Electric Co. Ltd., která využila zkušeností z přípravy mise Hayabusa 2.
Zdroj: https://www.esa.int/
Přístroj HyperScout H zaznamenal tento snímek Země a Měsíce ve falešných barvách ze vzdálenosti zhruba 1,6 milionu kilometrů. Země (vlevo dole) je orientována severním pólem vzhůru a Tichý oceán osvětluje Slunce. Měsíc můžeme vidět vpravo nahoře. Hyperscout H bude sledovat Dimorphos na spoustě vlnových délek, které dalece překračují možnosti lidských očí, aby určoval chemické složení látek na povrchu. Přístroj pokrývá vlnové délky 650 - 950 nanometrů. Modrá barva na snímku odpovídá nejkratším vlnovým délkám, zatímco červená těm nejdelším. Tento snímkovací spektrometr o velikosti krabice od bot dodalo Nizozemí.
Přístroj HyperScout H zaznamenal tento snímek Země a Měsíce ve falešných barvách ze vzdálenosti zhruba 1,6 milionu kilometrů. Země (vlevo dole) je orientována severním pólem vzhůru a Tichý oceán osvětluje Slunce. Měsíc můžeme vidět vpravo nahoře. Hyperscout H bude sledovat Dimorphos na spoustě vlnových délek, které dalece překračují možnosti lidských očí, aby určoval chemické složení látek na povrchu. Přístroj pokrývá vlnové délky 650 – 950 nanometrů. Modrá barva na snímku odpovídá nejkratším vlnovým délkám, zatímco červená těm nejdelším. Tento snímkovací spektrometr o velikosti krabice od bot dodalo Nizozemí.
Zdroj: https://www.esa.int/

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/26318085-1-eng-GB/Hera_Asteroid_Deck_and_instruments.jpg
https://www.esa.int/…/26358252-1-eng-GB/Hera_s_first_images_Asteroid_Framing_Camera.png
https://www.esa.int/…/26358299-4-eng-GB/Hera_s_first_images_Thermal_Infrared_Imager.jpg
https://www.esa.int/…/26358401-1-eng-GB/Hera_s_first_images_HyperScout_H.jpg

Štítky:

Hodnocení:

5 / 5. Počet hlasů: 11

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Regulus sector
Regulus sector
1 den před

Jsem rád ( velmi ale velmi šťastný ) , že je Hera v pořádku a míří ke svému cíli dle plánu!!
super!
Jen je škoda , že se ESA nepochlapila už před lety ( 2016) a Hera neletěla k Didymosu pod názvem AIM a nesledovala i náraz DARTu v přímém přenosu!!

Honza1616
Honza1616
1 den před

Pěkný obrázek Zeměplacky, škoda že není vidět Evropa která je na druhé straně disku 🤣🤣🤣

PetrDub
PetrDub
1 den před
Odpověď  Honza1616

A já myslel, že z druhé strany je jen ta obligátní želva, sloni a tak… 🙂

Honza1616
Honza1616
1 den před
Odpověď  PetrDub

To byla dříve uznávaná ale dnes již vyvrácené teorie, je jasné že žádní obří sloni a želvy tam nejsou a vůbec jak by ve vzduchoprázdnu přežívali, chudáci, jen tak tam stát několik miliard let a držet na hřbetě Zemi ?…blbost😁
To co vidíme na pořízeném obrázku je jasný důkaz jak skutečně vypadá Zeměplacka, přičemž obě strany jsou krásně znázorněny zde na tomto obrázku …->>
comment image
🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Naposledy upraveno 1 den před by Honza1616
Jiří Hošek
1 den před
Odpověď  Honza1616

Divím se, že Vás tyhle lži baví. Posílám odkaz na fotografie Země pořízené nad různými souřadnicemi zeměkoule. Anebo se můžete vrátit do školy podívat se na glóbus.
https://www.thephotoargus.com/pictures-of-earth-from-space/

Honza1616
Honza1616
19 hodin před
Odpověď  Jiří Hošek

Já se zase divím že nepochopite srandu, nemáte smysl pro humor ??
Hlavně když za komentář dám řadu „🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣“ emoji a i tak ten komentář nepochopíte 🤷🏻‍♂️

Naposledy upraveno 19 hodin před by Honza1616
Jakuik
Jakuik
19 hodin před
Odpověď  Jiří Hošek

No já myslím, že obratem za to chytí ban od Dušana, který tyto zprávy tady na serveru právem velice rychle potírá.

Honza1616
Honza1616
15 hodin před
Odpověď  Jakuik

Smutné… je mi Vás i Dušana upřímně líto, že se nedokážete povznést nad vtipem. Musíte mít velice smutný a nudný život když banujete za vtip, neřeknu nic pokud bych zde někoho urážel nebo nějak obtěžoval či šířil spam/scam/phishing,
….ale banovat za napsaný vtip ….jo, velice smutné 😓

mikisocka
mikisocka
1 den před

na vsetkych fotkach, kde je mesiac aj zem, je mesiac vzdy velmi tmavy. ak by mal byt v takej svetlosti, aku vidime volnym okom, tak zem by musela tu fotku roztrhat, ako by ziarila. musi to byt sranda vidiet nazivo (okrem ineho aj z tohoto pohladu svietivosti)

Děkujeme za registraci! 

Prosím, klikněte na potvrzovací odkaz v mailu, který vám dorazil do vaší schránky pro aktivaci účtu.

Děkujeme za registraci! 

Prosím, klikněte na potvrzovací odkaz v mailu, který vám dorazil do vaší schránky pro aktivaci účtu.