sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Capella Space

Capella Space, poskytovatel služeb pozorování Země využívající radarové družice se syntetickou aperturou, získal od amerického letectva kontrakt v hodnotě 15 milionů dolarů na modernizaci svých senzorů a schopností sběru dat pro vojenské aplikace.

Agentura DGA

Eva Portier, zástupkyně pro vesmír francouzské zbrojní agentury DGA uvedla, že do roku 2030 Francie plánuje mít aktivní schopnost bránit vesmírné prostředky.

Pokuta pro SpaceX

FAA oznámila 17. září, že udělila SpaceX pokutu ve výši 633 009 USD za porušení podmínek jejích licencí během června 2023 při startech rakety Falcon 9 na misi Satria-1 a v červenci 2023 za vynesení Jupiteru-3 Falconem Heavy.

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou ve třetím čtvrtletí roku 2025.

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office integrovat služby Neuraspace se svými stávajícími nástroji.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

ŽIVĚ: Výstup do volného prostoru mise Polaris Dawn

Mise Polaris Dawn, při které čtveřice amatérských kosmonautů vyrazila v kosmické lodi Crew Dragon na mimořádnou misi, se připravuje na další důležitý moment. V průběhu dneška by mělo dojít k výstupu Jareda Isaacmana a Sarah Gillis do volného kosmického prostoru. Bude to poprvé, kdy si tzv. kosmickou vycházku užije někdo jiný než profesionální kosmonauti. Výstup bude také premiérou pro zbrusu nové skafandry od SpaceX. Výstup samotný se musel odložit z původně plánovaných 9:23 na 11:58 našeho času. Pokud by se to dnes nestihlo, záložní termín pro výstup je ještě během zítřka.

Výstup má trvat celkem 1,5 hodiny včetně všech aktivit uvnitř kabiny kosmické lodi Crew Dragon Resilience,“ píše na sociální síti X Michal Václavík z České kosmické kanceláře a dodává: „Mimo kabinu se dostanou pouze dva členové posádky, a to Jared Isaacman a Sarah Gillis, na 13 resp. 7,5 minuty. Celý výstup v rámci mise Polaris Dawn tak bude kombinací I/EVA.“ Přímý přenos bude k dispozici na profilu firmy SpaceX na sociální síti X, restreamy doplněné o další informace pak najdete i na YouTube. Do článku jsme vložili dva příklady.

Zdroje informací:
https://x.com/
https://www.elonx.cz/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/GXQPmYsWQAEsXcQ?format=jpg&name=large

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
17 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
peter1492
peter1492
6 dní před

Mozno v buducnosti budu schopny napriklad opravit nejaky satelit, pripade skontrolovat skody stav, vymenit nejaku dolezitu sucast napriklad Hubbla tak aby mu predlzili zivotnost.

miketos
miketos
6 dní před

„Vojín Václavík, čo si predstavujetě pod takým pojmom „na 13 resp. 7,5 minuty“?“

Nechci se nikoho dotknout, ale nemám rád slovo respektive. Zní velice učeně, ale dost často komplikuje jednoznačný význam věty a dost často je úplně nicneříkající a zbytečné.

Radim Pretsch
Radim Pretsch
6 dní před
Odpovědět  miketos

Respektive lze použít ve významu „v tomto pořadí“.
Jedná se tedy o potvrzení-sdělení, že Isaacman stráví venku 13 a Gillisová 7,5 minuty, jak píše Dušan. Bez toho, aby to autor musel zdlouhavě opisovat.

Rozhodně nezní „učeně“ (chápu ale, že určitá sorta takhle „cizí“ slova, tedy slova která neznají a nerozumí jim, vnímají).
Rozhodně nekomplikuje, ale naopak upřesňuje sdělení.
A určitě není nic neříkající a nejedná se o zbytečnou „vatu“.

Borin
Borin
6 dní před
Odpovědět  miketos

Máš s tím slovem problém, respektive nezeptal ses vyhledávače na význam.

Máš s tím slovem problém, respektive unikají ti souvislosti.

Goodman
Goodman
6 dní před
Odpovědět  miketos

Vojín Miketos, čo si predstavujetě pod takým pojmom „respektive“?

MilanV
MilanV
6 dní před

Díky za odkazy, takhle to bylo úžasně pohodlné: video z tohoto článku a vedle textová reportáž na elonx.cz – skvělá kombinace, tak došlo přesně na slova Michala Václavíka (tj. že zajímavé je to až tehdy, když člověk ví, proč a co vlastně dělají, co zkouší apod.).

A teď už se těším na zprávu s vyhodnocením skafandru a dalších pomůcek.

Viktor
Viktor
6 dní před

Dobry den,bude jeste vystup s uvolnenim astronauta od lodi?

Borin
Borin
6 dní před

Všiml jsem si, že „klidová poloha“ rukavice skafandru od zápěstí k prstům je skloněná jako končetina krtka. Nejlépe to bylo vidět při kosmické vycházce. Pridržovali se konstrukce jako zchromlí.

Jak by asi s takovou rukavicí prováděli mechanické úkony při montážích, opravách.
Pro dotykový panel obrazovky asi bez problémů.

Kamil
Kamil
6 dní před

Osobně, kdybych si měl vybírat mezi letem s kupolí jako Ins4 nebo s možností výstupu do kosmu jako Polaris Down, volil bych kupoli. Zdá se mi, že s ní bylo víc zábavy pro všechny cestující.
Přemýšlím, co by se pod ten kryt ještě mohlo vejít, co třeba malý nafukovací modul jako je Beam na ISS, pro delší let? Jak dlouho by vlastně mohl Dragon vydržet při samostatném letu třeba jen s dvoučlennou posádkou? 14 dní? …. a hned by byla náplň pro Polaris 2

Kamil
Kamil
5 dní před
Odpovědět  Dušan Majer

Sojuz 9 vydržel 18 dní, to je lákavý rekord délky samostatného letu bez připojení ke stanici

Vojta
Vojta
5 dní před
Odpovědět  Dušan Majer

Ad Kamil: Nechal bych to to přirozenému vývoji. Pokud zprovozní Starship, tak překonání rekordu nebude problém. Dragon by to možná zvládl taky, ale nebylo by to pohodlné.

Pokud jde o nafukovací modul podobný BEAM, tak ten by se ani nemusel vejít pod vrchlík. Mohli by ho mít v trunku a připojit se k němu stejným portem jako k ISS. Jen by to chtělo podobný manévr jako provádělo Apollo s lunárním modulem. Složit nafukovací modul je ale mnohem složitější než ho nafouknout. Museli by ho před přistáním zahodit. S takto velkým modulem by to pro dva nebo i tři mohlo být snesitelné pro překonání rekordu, ale nevidím k tomu důvod, pokud by primárním cílem mise nebylo testování toho modulu.

Radim Pretsch
Radim Pretsch
5 dní před
Odpovědět  Kamil

1) Sojuz byl vyvíjen pro let na Měsíc. Po krachu měsíčního programu, ze kterého se pak na čtvrtstoletí stalo v komunistickém bloku zakázané téma, byl proto dovybaven orbitálním modulem a tvářil se jako předstupeň orbitálních stanic a posléze skončil jako nepříliš efektivní dopravní loď na LEO.

2) Dragon byl vyvinut a je provozován jako ryze dopravní loď na LEO, primárně ISS. O „dovybavení“ orbitálním modulem tak nemá smysl uvažovat.
Pokud se jedná o jeho využití pro mise Polaris, primárně si tak Isaacman plní své sny. Díky kombinaci svých schopností a toho, že je k mání levná a na ovládání jednoduchá kosmická loď, s dostatečnou provozní a bezpečnostní rezervou a (díky znovupoužitelnosti) kapacitou pro tyto expedice.

MilanV
MilanV
5 dní před
Odpovědět  Radim Pretsch

…a díky tomu, jak umí spojit své zájmy s ostatními, včetně SpaceX samotné. A z toho plynou také některé důsledky, jako že sice se navenek něco hlásá přes marketingové oddělení (astronauti nejdále od Země od Apolla, první výstup amatérů do vesmíru apod.), ale ve skutečnosti to vůbec není samoúčelné získávání rekordů, ale pečlivě promyšlená sada testů: vysoko letěli kvůli testu odolnosti vůči částicím mimo ochranný pás u Země – příprava dat pro budoucí lety k Měsíci a hlavně k Marsu, výstup do vesmíru byl každým pohybem naplánovaný test skafandrů SpaceX pro Artemis (a dál) – a tak by se dalo pokračovat.

Z toho plyne, že některé rekordy nemají zájem pokoušet, protože se zrovna netýkají ničeho, co by otestovat potřebovali. SpaceX nevyvíjí pro žádný projekt nafukovací modul, neplánuje používat Dragon na dlouhodobé samostatné lety atp.

Regulus sector
Regulus sector
3 dní před

v neděli ráno v 9: 38 (téměř podle plánu) přistála kosmická loď Crew Dragon v pořádku se svou posádkou.
Zdá se že první amaterský let s výstupem do volného kosmu skončil naprostým úspěchem!!

https://kosmonautix.cz/2024/09/12/zive-vystup-do-volneho-prostoru-mise-polaris-dawn/