sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Galileo F13)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office

Družice na NGSO

Konstelace družic na negeostacionární oběžné dráze NGSO mají do roku 2028 předběhnout v příjmech geostacionární družice. Trh s geostacionární oběžnou dráhou Země představoval v roce 2023 přibližně 85 %

Polaris Dawn přistála

Kosmická loď Crew Dragon Resilience mise Polaris Dawn přistála poblíž Dry Tortugas v Mexickém zálivu. Skončila tak pětidenní soukromá mise během které došlo na první komerční

Finance pro Lightspeed

Telesat zajistil vládní prostředky pokrývající více než polovinu 3,5 miliardy dolarů nákladů na navrhovanou širokopásmovou konstelaci s nízkou oběžnou dráhou Země (LEO). 14. září 13:00

National Geospatial-Intelligence Agency

National Geospatial-Intelligence Agency (NGA) vybrala 10 společností, které budou v příštích pěti letech soutěžit o zakázky až do výše 290 milionů dolarů na poskytování komerčních družicových snímků

United Airlines

Americký dopravce United Airlines oznámil plány začít vybavovat více než 1 000 letadel ve své mezinárodní flotile připojením Starlink, a to od příštího roku. Společnost tak přejde

Kritika FAA

Den po tvrdé kritice ze strany Kongresu a průmyslu obhajoval Federální úřad pro letectví svůj přístup k udělování licencí. Jako příklad dobré spolupráce použil úřad společnost SpaceX.

AST SpaceMobile

SpaceX vypustilo prvních pět produkčních družic pro širokopásmovou konstelaci AST SpaceMobile. Zakladatel, předseda a generální ředitel AST SpaceMobile Abel Avellan uvedl, že operátor navázal po startu

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Sada k opravě přístroje NICER na ISS

NASA posílá v rámci zásobovací mise NG-21 na Mezinárodní kosmickou stanici také opravný balíček pro rentgenový teleskop NICER (Neutron star Interior Composition Explorer), který je umístěn na vnějším plášti stanice. Astronauti budou muset tuto opravu provést během výstupu do volného kosmického prostoru. NICER je umístěn poblíž pravého souboru fotovoltaických panelů stanice a v květnu 2023 došlo k jeho poškození. Tým zodpovědný za misi zkusil najít řešení a už o rok později, v květnu 2024, doručil na Johnsonovo středisko v Houstonu zmíněný opravný balíček. Ten zde byl podle platných standardů zabalen a připraven, aby mohl letět na zásobovací misi.

Při vyhodnocování poškození přístroje NICER pomáhají hlavně fotografie. Tuhle pořídil v červenci 2023 astronaut Sultán Al Nejádí ze Spojených arabských emirátů přes okénko v modulu Poisk.
Při vyhodnocování poškození přístroje NICER pomáhají hlavně fotografie. Tuhle pořídil v červenci 2023 astronaut Sultán Al Nejádí ze Spojených arabských emirátů přes okénko v modulu Poisk.
Zdroj: https://science.nasa.gov/

Je neuvěřitelné, že jsme byli za pouhý rok schopni diagnostikovat problém a poté navrhnout, postavit, otestovat a dodat řešení,“ popisuje Steve Kenyon, vedoucí mechaniky přístroje NICER z Goddardova střediska v marylandském Greenbeltu a dodává: „Nemůžeme se dočkat, až uvidíme nainstalovanou záplatu při některém z příštích výstupů. Vrátíme se pak k pravidelnému pozorovacímu režimu, abychom pokračovali v přelomových vědeckých výzkumech.“ Od svého příletu k ISS se NICER (velikostí srovnatelný s automatickou pračkou) zaměřuje na pozorování vesmíru v rentgenové části spektra. Už se mu podařilo přesně změřit superhusté pozůstatky po dávných hvězdách, kterým se říká neutronové hvězdy a obsahují nejhustší materiál, jaký mohou vědci přímo pozorovat. NICER také pomohl studovat záhadné rychlé rádiové pulsy, ale i komety v naší soustavě, nebo sbíral data o horních vrstvách zemské atmosféry.

Na fotografii jsou dobře vidět poškození tepelného štítu přístroje NICER.
Na fotografii jsou dobře vidět poškození tepelného štítu přístroje NICER.
Zdroj: https://science.nasa.gov/

Jenže v květnu 2023 se na NICERu objevila závada, kvůli které do teleskopu vnikalo nežádoucí světlo. Fotografie pořízené ze stanice odhalily hned několik míst, kde je tepelná ochrana přístroje NICER poškozená. Zmíněné vrstvy jsou 500× tenčí než lidský vlas a slouží k odstínění infračerveného, ultrafialového a viditelného záření, zatímco to rentgenové projde skrz. Tyto vrstvy kryjí všech 56 rentgenových koncentrátorů přístroje NICER. Jedná se o sady 24 do sebe vložených kruhových zrcadel určených k odražení rentgenového záření do příslušných detektorů. Na vrcholu každého koncentrátoru a stínící sestavy je sluneční clona s malou mezerou mezi nimi. Sluneční clony jsou rozděleny šesti vnitřními vzpěrami, které připomínají rozkrojený koláč.

Záplaty pro NICER jsou vyrobeny z hliníku a eloxovány. Každá z nich je asi 5 cm vysoká. "LCK" označuje polohu zámku pro jazýček ve spodní části, který udrží záplatu na místě. NASA posílá 12 těchto záplat na Mezinárodní vesmírnou stanici. Během výstupu do kosmu jich astronauti pět vloží do slunečních clon na dalekohledu NICER, aby zakryli nejvýznamnější místa poškození.
Záplaty pro NICER jsou vyrobeny z hliníku a eloxovány. Každá z nich je asi 5 cm vysoká. „LCK“ označuje polohu zámku pro jazýček ve spodní části, který udrží záplatu na místě. NASA posílá 12 těchto záplat na Mezinárodní vesmírnou stanici. Během výstupu do kosmu jich astronauti pět vloží do slunečních clon na dalekohledu NICER, aby zakryli nejvýznamnější místa poškození.
Zdroj: https://science.nasa.gov/

Největší poškození ochranné vrstvy má rozměry srovnatelné s poštovní známkou. Ostatní místa se blíží spíše velikosti špendlíkové hlavičky. Když stanice přelétává nad denní stranou Země, tak poškození umožňuje slunečnímu světlu dostat se k detektorům, čímž dochází k saturaci senzorů a rušení měření přístroje NICER. Tým proto reagoval tak, že změnil pozorovací strategii během dne, aby minimalizoval tento efekt. Noční pozorování nejsou tímto poškozením ovlivněna. „NICER nebyl stavěn na to, aby byl servisován, či opravován,“ vysvětluje Keith Gendreau, hlavní řešitel mise z Goddardova střediska a dodává: „Byl nainstalován roboticky a jeho provoz je řízen na dálku. Když jsme se rozhodli prozkoumat možnost zalepení největších poškození v tepelném štítu, hledali jsme metodu, u které by se daly využít už existující části teleskopu, nebo nástroje dostupné na ISS. Nedokázali bychom to bez podpory a spolupráce kolegů z Johnsonova střediska i celého programu stanice ISS.

Záplaty pro NICER se vloží do slunečních clon, jak je znázorněno na fotce. Dole je vidět malý jazýček, který zajišťuje záplatu na místě. Sluneční clony z uhlíkového kompozitu zakrývají každý z 56 rentgenových koncentrátorů NICER. Každou sluneční clonu podpírají tři montážní nožičky ze skelných vláken zlaté barvy.
Záplaty pro NICER se vloží do slunečních clon, jak je znázorněno na fotce. Dole je vidět malý jazýček, který zajišťuje záplatu na místě. Sluneční clony z uhlíkového kompozitu zakrývají každý z 56 rentgenových koncentrátorů NICER. Každou sluneční clonu podpírají tři montážní nožičky ze skelných vláken zlaté barvy.
Zdroj: https://science.nasa.gov/

Řešení bylo nakonec vcelku jednoduché. Tým navrhl záplaty ve tvaru výseče koláče, které se vsunou do slunečních clon. Výstupek na spodní straně každé záplaty bude směřovat do prostoru mezi spodní částí sluneční clony a horní částí tepelného štítu, což ji udrží na místě. Astronauti během výstupu nainstalují pět těchto záplat. Tím dojde k zakrytí nejvýrazněji poškozených míst a zabránění přístupu slunečního světla, které ovlivňuje rentgenová měření přístroje NICER. Opravný balíček obsahuje celkem 12 záplat, takže budou k dispozici náhradní kusy, pokud by byly potřeba. Astronauti si uloží záplaty do obdélníkového rámu, který obsahuje dvě náhradní sluneční clony se záplatami uvnitř.

Tepelné štíty teleskopu NICER (stříbrná fólie na fotce) pokrývají každý z 56 rentgenových koncentrátorů. Blokují ultrafialové, infračervené a viditelné záření a zároveň umožňují průchod rentgenového záření k zrcadlům pod nimi. Každý štít má tloušťku jen asi 160 nanometrů, což je 500× méně než lidský vlas. Křehký štít je podepřen rámem z nerezové oceli, který se skládá ze vzoru čtverců o velikosti 3 milimetry v každé z výsečí.
Tepelné štíty teleskopu NICER (stříbrná fólie na fotce) pokrývají každý z 56 rentgenových koncentrátorů. Blokují ultrafialové, infračervené a viditelné záření a zároveň umožňují průchod rentgenového záření k zrcadlům pod nimi. Každý štít má tloušťku jen asi 160 nanometrů, což je 500× méně než lidský vlas. Křehký štít je podepřen rámem z nerezové oceli, který se skládá ze vzoru čtverců o velikosti 3 milimetry v každé z výsečí.
Zdroj: https://science.nasa.gov/

NICER bude první rentgenový teleskop na oběžné dráze, který opraví astronauti. Bude to také teprve čtvrtá kosmická observatoř, jaká kdy byla opravena. V tomto ohledu se tak zařadí k misím jako je třeba Hubble,“ popisuje Charles Baker, systémový inženýr projektu NICER z Goddardova střediska a dodává: „Bylo skvělé sledovat, jak se záplaty během uplynulého roku postupně zhmotňovaly. NICER nás naučil hodně úžasných věcí o kosmu. Moc se těšíme na další krok na této cestě.“ Teleskop NICER je realizován pod hlavičkou programu NASA Explorers Program, který poskytuje časté letové možnosti pro prvotřídní vědecké kosmické výzkumy s využitím inovativních, racionalizovaných a efektivních přístupů k řízení v oblasti heliofyziky a astrofyziky. Ředitelství NASA pro vesmírné technologie podpořilo složku mise s označením SEXTANT, která demonstruje možnosti budoucí navigace kosmických sond s využitím pulsarů.

Hliníková krabička obsahující dvě náhradní sluneční clony, které jsou připevněny na dně. Uvnitř slunečních clon je na místě připevněno 12 záplat. Astronauti si celou krabičku vezmou s sebou během budoucího výstupu do vesmíru, aby vyřešili poškození tepelných štítů NICER. Pět záplat vloží na největší místa poškození, což umožní návrat k normálnímu provoznímu stavu během denního provozu stanice.
Hliníková krabička obsahující dvě náhradní sluneční clony, které jsou připevněny na dně. Uvnitř slunečních clon je na místě připevněno 12 záplat. Astronauti si celou krabičku vezmou s sebou během budoucího výstupu do vesmíru, aby vyřešili poškození tepelných štítů NICER. Pět záplat vloží na největší místa poškození, což umožní návrat k normálnímu provoznímu stavu během denního provozu stanice.
Zdroj: https://science.nasa.gov/

Přeloženo z:
https://science.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://science.nasa.gov/…/nicertwist.jpg?w=4096&format=jpeg
https://science.nasa.gov/…/iss069e051526.jpg?w=4096&format=jpeg
https://science.nasa.gov/…/damagezoom-annotated.jpg?w=4096&format=jpeg
https://science.nasa.gov/…/nicer-studio-12.jpg?w=4096&format=jpeg
https://science.nasa.gov/…/nicer-studio-10.jpg?w=4096&format=jpeg
https://science.nasa.gov/…/nicer-studio-17.jpg?w=4096&format=jpeg
https://science.nasa.gov/…/nicer-studio-20.jpg?w=3072&format=webp

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Radek V.
Radek V.
1 měsíc před

NICER vynesl Falcon 9 Dragonem CRS-11 (2. start lodi C106) 3.června 2017. Hned 11. června ho CanadArm 2 přesunul na jeho místo. Je dobře, že se ho snaží opravit. Snad se Cygnus NG-21 podaří přivézt k ISS.