ŽIVĚ A ČESKY: Premiéra Ariane 6

Po dlouhém čekání se fanoušci evropské kosmonautiky konečně dočkali. Dnes nadešel den, kdy by měla být do provozu uvedena nová středně těžká raketa Ariane 6. Jde o náhradu za již vysloužilou Ariane 5, která téměř přesně před rokem absolvovala svoji poslední misi. Výhoda Ariane 6 by měla spočívat v nižší ceně, umožnění vyšší kadence startů a určité modularitě, jelikož bude létat ve dvou verzích. Ariane 62 a 64. Druhé číslo udává počet pomocných urychlovacích stupňů na tuhé pohonné látky, které jsou mimochodem identické s prvními stupni rakety Vega-C, díky čemuž se celý proces výroby zjednoduší. Dnes by měla Ariane 6 odstartovat ve své nejslabší konfiguraci 62, tedy pouze s dvěma pomocnými stupni. Ovšem i v této konfiguraci zvládne na nízkou oběžnou dráhu vynést až 10,35 tuny nákladu. Při inauguračním letu by mělo být také vyneseno několik CubeSatů a zařízení. Za zmínku určitě stojí například družice GRBBeta, za kterou stojí firma Spacemanic, 3U CubeSat Replicator s malou 3D tiskárnou nebo návratovou kapsli SpaceCase. Zde bych Vás rád odkázal na seriál Pionýři prvního letu Ariane 6, který zpracoval Lukáš Houška a dozvíte se v něm detaily o nejzajímavějších zařízeních, které budou vyneseny při tomto letu.

Závěrečný přehled:

  • Čas a datum startu: 9. července ve 20:00 SELČ
  • Startovní okno: 20:00 – 00:00 SELČ
  • Místo startu: Rampa ELA-4, Kourou, Francouzská Guyana
  • Raketa: Ariane 62
  • Primární náklad: vícero zařízení
  • Cílová oběžná dráha: Nízká oběžná dráha

EDIT: 9. července 16:07
Start byl kvůli drobným technickým problémům odložen na 21:00 našeho času. Náš přenos tak spustíme ve 20:45. Odkládáme i začátek psaného přenosu na 19:30 našeho času.

Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 20:45 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

A protože Vám chceme ze startu poskytnout co nejlepší servis, budeme k tomuto startu pořádat psaný online přenos, který spustíme v 19:30 našeho času.


Zdroje informací:
https://en.wikipedia.org/
https://cs.wikipedia.org/
https://nextspaceflight.com/
https://kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/Ariane_6_before_wet_dress_rehearsal.jpg

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Premiéra Ariane 6”

  1. bobi napsal:

    Šikovná ATC Space z Klatov. Ani neumí vyvěsit státní vlajku.

    • Garion napsal:

      Jak neumí vyvěsit vlajku? Myslíte tu před jejich fabrikou? Podle mě ji mají zrovna na těch záběrech vyvěšenou správně. Jóó kdyby se vítr otočil a červený díl byl vlevo, pak bych váš komentář chápal, že se vám zacházení se státní vlajkou nelíbí (jako chápal ve smyslu, že jsem pochopil, na co reagujete, ale i tak tomu nerozumím, proč posuzovat natočení vlajky na větrné korouhvi). Můžete tedy upřesnit, co jste myslel tím, že neumí vyvěsit státní vlajku?

      • Vojta napsal:

        Myslím, že bílá barva směrem ke stožáru je při svislém vyvěšení správně nezávisle na směru pohledu.
        Problém je nejspíš v tom, že když je vyvěšená spolu s dalšími dvěma vlajkami, tak by měla být na tom nejvýznamnějším místě, což znamená uprostřed. Tam ale vyvěsili vlajku ESA.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.