sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Capella Space

Capella Space, poskytovatel služeb pozorování Země využívající radarové družice se syntetickou aperturou, získal od amerického letectva kontrakt v hodnotě 15 milionů dolarů na modernizaci svých senzorů a schopností sběru dat pro vojenské aplikace.

Agentura DGA

Eva Portier, zástupkyně pro vesmír francouzské zbrojní agentury DGA uvedla, že do roku 2030 Francie plánuje mít aktivní schopnost bránit vesmírné prostředky.

Pokuta pro SpaceX

FAA oznámila 17. září, že udělila SpaceX pokutu ve výši 633 009 USD za porušení podmínek jejích licencí během června 2023 při startech rakety Falcon 9 na misi Satria-1 a v červenci 2023 za vynesení Jupiteru-3 Falconem Heavy.

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou ve třetím čtvrtletí roku 2025.

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office integrovat služby Neuraspace se svými stávajícími nástroji.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Maketa modulu Lunar I-Hab

Maketa modulu Lunar I-Hab pro kosmickou stanici Gateway, kterou hlavnímu dodavateli Thales Alenia Space v italském Turíně dodala firma Liquifer Space Systems, dokončila přebírací kontroly a je připravena k praktickému použití. Tato maketa představuje plnorozměrovou repliku obytného modulu a pomůže inženýrům doladit design interiéru skutečného exempláře modulu Lunar I-Hab. Cílem všech zapojených expertů je zajistit, aby se budoucí astronauti mohli v útrobách modulu pohybovat efektivně a přitom bezpečně.

Interiér makety modulu Lunar I-Hab.
Interiér makety modulu Lunar I-Hab.
Zdroj: https://www.esa.int/

Během uplynulého roku společně s výrobou makety také inženýři analyzovali, jak vylepšit útroby modulu a využili k tomu simulované lidské postavy. Nyní, když je maketa připravená, mohou tyto zkoušky pokročit na další úroveň. Na scénu nastoupí astronauti agentur ESA a NASA, kteří mají osobní zkušenosti s pobytem a pohybem na stanici ISS. Jejich názory mají pomoci zajistit, aby útroby modulu byly dobře navrženy – od minimalizace možných bezpečnostních rizik až po zajištění, že astronauti budou moci snadno dosáhnout na vše důležité. Tato fáze zkoušek se označuje „human in the loop“ a uživatelé (astronauti) při ní poskytují inženýrům zpětnou vazbu o interiéru modulu a návrhy na příslušné úpravy.

Informace o modulu Lunar I-Hab.
Informace o modulu Lunar I-Hab.
Zdroj: https://www.esa.int/

Aktuální maketa modulu Lunar I-Hab je momentálně na nízké úrovni konečné věrnosti. To znamená, že útroby kabiny jsou vybaveny maketami vybavení, které sice tvarem odpovídají reálným předlohám, ale postrádají jejich funkce. S tím, jak bude fáze zkoušek pokračovat, začne být maketa vybavována do vyšších úrovní věrnosti. Půjde o detailnější reprezentaci objektů a dokonce i funkcí jednotlivých rozhraní. Zejména budou vytvořena vysoce věrná rozhraní pro testování spojení mezi částmi kabiny Lunar I-Hab, které poskytne ESA a částmi, které poskytne Japonská kosmická agentura JAXA. Tato testovací kampaň má zpřesnit design útrob modulu Lunar I-Hab před fází kritického zhodnocení návrhu. V jeho rámci totiž dojde k finalizaci designu modulu mezinárodními partnery, kteří se podílejí na Gateway.

Závěrečné zkoušky Lunar I-Hab budou provedeny na letovém modelu, který se vydá do kosmického prostoru. Jeho stavbu obstará Thales Alenia Space v Turíně, která má na starost také výrobu modulu HALO (Habitation and Logistics Outpost) pro NASA, ale také evropského modulu Lunar View. Jakmile budou dokončeny výrobní a zkušební fáze, bude Lunar I-Hab předán NASA před startem mise Artemis IV. V jejím rámci bude modul dopraven na oběžnou dráhu Měsíce, kde dojde k jeho připojení k zárodku stanice Gateway.

Výroby modulu Lunar I-Hab.
Výroby modulu Lunar I-Hab.
Zdroj: https://www.esa.int/

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/26023925-2-eng-GB/Lunar_I-Hab_mock-up.jpg
https://www.esa.int/…/26024185-2-eng-GB/Lunar_I-Hab_mock-up_interior.jpg
https://www.esa.int/…/26012313-1-eng-GB/Gateway_Lunar_I-Hab_quick_facts.jpg
https://www.esa.int/…/Gateway_s_Lunar_I-Hab_module_under_construction_in_Turin.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2024/04/11/maketa-modulu-lunar-i-hab/