Pošlete své jméno k jižnímu pólu Měsíce

Létá už Vaše jméno kosmickým prostorem na různých sondách, pak jistě oceníte možnost virtuálně se přidat k další misi. A pokud jste ještě v tomto směru nováčky, můžete to vzít jako příležitost, jak do tohoto oboru proniknout. Jde totiž o koncept, který agentura NASA provozuje již několik let. Pokaždé, když se chystá start nějaké zajímavé mise, nabídne agentura zájemcům z celého světa, aby se online zaregistrovali a jejich jméno pak poletí do vesmíru. Registrovaní zároveň získají povedený certifikát stylizovaný do podoby vstupenky / jízdenky. Vše je samozřejmě zdarma.

Palubní vstupenka na misi VIPER.

Palubní vstupenka na misi VIPER.
Zdroj: https://www3.nasa.gov/

Proces je velice jednoduchý a intuitivní. Nejprve navštívíte stránku, na které buďto kliknete na modré tlačítko Get boarding pass (získat letenku) a nebo sjedete o kousek níže. Zde vyplníte pouhé tři rubriky – jméno, příjmení a PIN. Žádný strach, nejde o PIN od Vaší karty či mobilu, takže se nemusíte bát zneužití. Zadáním čtyř- až sedmimístného čísla se totiž v budoucnu budete moci zpětně ke své vstupence přihlásit. Jakmile máte vyplněno, kliknete na červené tlačítko SUBMIT, systém bude chvilku pracovat a poté Vám vygeneruje příslušný certifikát. Ale pozor, jelikož jde o americký projekt, neumí si poradit s nezvyklými znaky – v případě češtiny(a slovenštiny) jde o diakritiku.

Je samozřejmě jasné, že jde o povedenou popularizační akci, která má rozšířit povědomí o misi. Certifikát ani „registrace“ Vám nedávají žádné výhody či praktické možnosti. Certifikát můžete podle libosti sdílet na sociálních sítích, nebo si jej vytisknout a zarámovat. Vaše návštěvy si jej určitě všimnou, což Vám dá možnost jim povyprávět o zajímavé misi vozítka, která se vydá k jižnímu pólu Měsíce, aby tam pátralo po zdrojích (především vodě) a o tom, že na jeho palubě je i Vaše jméno.

Zdroje informací:
https://www3.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://images-assets.nasa.gov/image/ACD20-0047/ACD20-0047~large.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

13 komentářů ke článku “Pošlete své jméno k jižnímu pólu Měsíce”

  1. pidzej78 napsal:

    Tak to jsem teda dítě štěstěny, protože ve jméně a příjmení mám pouze 2 dlouhé samohlásky… o důvod více, aby se autoři českých misí inspirovali konceptem „Send your name“ a naprogramovali formulář pro zaslání jmen pro všechny slovanské znaky vč. takové exotiky jako je „o s vokáňou“ nebo „měkké L“, háčky, čárky a kroužky by pochopitelně měly být samozřejmostí .)

  2. tonda napsal:

    Dík za odkaz.Bere to i diakritiku.

  3. Martn napsal:

    Malá poznámka ke zmínce o diakritice. Ač jsem zadal jméno bez háčku, systém ho tam automaticky (a správně) vložil sám. Nechápu, jak na to přišel, ale je to tak.

  4. Spytihněv napsal:

    Díky za upozornění. Tam pochopitelně nesmím chybět. Přesné umístění čipu asi známo ještě není.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.