VZLUSAT-2 oslavil 2. narozeniny na oběžné dráze

Od vypuštění VZLUSATu-2, uplynuly 13. ledna letošního roku už dva roky. Během té doby malá družice dokázala zaznamenat 68 gama záblesků, ale také fotografovala povrch Země – za tímto účelem je vybavena dvojicí kamer. Jedna pořizuje fotografie s širokým záběrem o velikosti 500×400 km, druhá je pak určena pro detailní snímky oblastí 30×20km. VZLUSAT-2 je jedinou českou družicí, která je schopna fotografovat Zemi ve vysokém rozlišení. Ani po dvou letech na oběžné dráze však nemíří do starého železa. Od chvíle, kdy se český 3U CubeSat díky Falconu 9 dostal na oběžnou dráhu, obkroužil naši planetu více než 11 600×. Mezi zmíněnými 68 zachycenými gama záblesky se vyjímá ten ze 7. března 2023, který byl mimořádně jasný. Šlo dokonce o druhý nejsilnější gama záblesk, jaký se kdy podařilo zaznamenat. Pro vědce jsou cenná i data z rentgenových/gama palubních přístrojů s pixelovými detektory.

Barevný snímek České republiky pořízený družicí VZLUSAT-2.

Barevný snímek České republiky pořízený družicí VZLUSAT-2.
Zdroj: Tisková zpráva VZLÚ

Před startem bylo odhadováno, že právě dva roky by mohla družice VZLUSAT-2 fungovat. „I po dvou letech je ale stále plně funkční a na platformě nepozorujeme žádné známky stárnutí. Naopak na detektorech už známky stárnutí jsou vidět,“ vysvětluje vedoucí vědecký pracovník Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu Vladimír Dániel. Podle jeho slov se na stavu CubeSatu podílí i vysoká sluneční aktivita, která se (kromě jiného) projevuje zvýšenou úrovní radiace. I to je však pro vědecko-inženýrský tým velmi cenné, takže družici budou udržovat v chodu, dokud to bude možné.

Sekvence snímků alpských ledovců ze září 2022 a následně o rok později vyfocená českou družicí VZLUSAT-2.

Sekvence snímků alpských ledovců ze září 2022 a následně o rok později vyfocená českou družicí VZLUSAT-2.
Zdroj: tisková zpráva VZLÚ

Družice VZLUSAT-2 má rozměry 10 × 10 × 34 centimetrů a váží zhruba 4 kilogramy. Navazuje na mimořádně úspěšnou družici VZLUSAT, která drží rekord nejdéle fungující české družice. Komunikovala až do svého posledního dne v červnu 2023. Odborníci věří, že se „dvojce“ podaří tento rekord překonat. VZLUSAT-2 je obrovským krokem kupředu. Dnes je nás zhruba 5x víc, než v době, kdy jsme stavěli VZLUSAT-1. Pro mě osobně to byla velká změna v práci, kdy dnes věnuji většinu času zaučování nových lidí. Jelikož chceme stavět větší družice, je rozšíření týmu nutností,“ vysvětluje Vladimír Dániel.

Jelikož je VZLUSAT-2 zapojen do globální sítě SatNOGS, může kdokoliv neustále sledovat telemetrické údaje z družice na veřejně dostupné webové stránce. O stahování dat se stará více než padesát pozemních komunikačních stanic po celém světě. Projekt VZLUSAT-2 vede Výzkumný a zkušební letecký ústav, přičemž družice by nevznikla a nefungovala bez spolupráce s partnery – ať už jde o firmy (Spacemanic, ESC Aerospace, TTS, s.r.o., Rigaku Innovative technologies Europe s.r.o., ADVACAM s.r.o., Eltvor, Needronix, Konkoly Observatory), nebo univerzity  (České vysoké učení technické v Praze, Západočeská univerzita v Plzni a Masarykova univerzita v Brně).

Zdroje informací:
https://www.vzlu.cz/

Zdroje obrázků:
Tisková zpráva VZLÚ

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.