Rover VIPER je již z poloviny dokončen

Tým zodpovědný za lunární rover VIPER je nyní naplno ponořen do stavby letového exempláře, který koncem tohoto roku zamíří k Měsíci. Jak prozradil Dan Andrews, manažer celého projektu, práce jsou již zhruba v polovině. Všechny týmy zodpovědné za vědecké přístroje již dodaly svůj hardware, kterého se ujal tým zodpovědný za integraci a zkoušky. Tito lidé se postarají o instalaci přístrojů do těla letového exempláře. Ale nemusíme používat jen budoucí čas – všechny kromě jednoho jsou totiž už na svých místech.

Jak dále prozradil Dan Andrews, podařilo se už od externích dodavatelů obstarat většinu klíčových kusů hardwaru. I to je důležitým milníkem, protože mnoho prodejců kriticky důležitých dílů mělo ve svých dodávkách zpoždění, což padá na vrub post-covidových komplikací v dodavatelském řetězci, které stále rezonují v průmyslových podnicích. „Je dobře, že VIPER už překonal tuto fázi vývoje. Nyní se můžeme zaměřit na to, abychom všechno spojili dohromady do funkčního vozítka,“ poznamenal Andrews.

Stavba lunárního roveru VIPER.

Stavba lunárního roveru VIPER.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Nyní, když probíhá stavba letového kusu, mohou pracovníci vidět, jak dobře jejich návrhy a plány fungují v realitě. „V první polovině stavby vozítka došlo k některým odhalením, která jsme museli překonat. Šlo třeba o problémy s konektory od dodavatelů, které jsme objevili. Opravili jsme také některé konstrukční problémy a problémy s cizími předměty, které bránily spolehlivému fungování konektorů. Zjistili jsme také některé neočekávané výkonnostní charakteristiky odhalené hardwarem od dodavatelů. Tyto změny jsme pak museli zapracovat do našich plánů, jak budeme VIPER provozovat. Všechny tyto problémy a jejich řešení jsou součástí náročného procesu stavby letového kusu a zajištění toho, aby přežil velmi drsné prostředí při startu, přistání a provozu na měsíčním povrchu,“ popisuje Andrews.

Jakmile experti dokončí stavbu vozítka, dalším krokem budou zkoušky dokončeného roveru v podmínkách, které má zažívat během reálné mise. „Na tuto činnost se v roce 2024 zaměříme prvořadě. Bude to náš poslední krok před předáním VIPERu k integraci na start,“ uzavírá Andrews.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov

Zdroje obrázků:
https://smd-cms.nasa.gov/wp-content/uploads/2023/05/viper-cdr-hero-08-lrg-jpeg.webp

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Rover VIPER je již z poloviny dokončen”

  1. pidzej78 napsal:

    NASA nedávno spustila možnost poslat své jméno na rover Viper a tím se alespoň virtuálně dostat k jižnímu pólu Měsíce. Až do 15. března tak můžete učinit na stránce: https://www3.nasa.gov/send-your-name-with-viper/ . Takzvaný boarding pass je graficky velmi podobný boarding pasu mise Artemis 1, kam rovněž byla možnost poslat své jméno. Pokud jste tedy již poslali své jméno na misi Artemis 1, stačí se jen znovu přihlásit a stránka vám vygeneruje boarding pass pro misi roveru Viper, která se má k měsíci vydat v závěru roku 2024.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.