Pohled na vzorky z planetky Bennu

Poté, co se inženýrům s pomocí na míru vytvořených nástrojů podařilo překonat odpor dvou zaseklých šroubů, bylo možné pokračovat v otevírání odběrné hlavy mise OSIRIS-REx. Po odklopení víka se vědcům naskytl jedinečný pohled na vzorky odebrané z planetky Bennu. Aby se krásou tohoto mimořádně vědecky mimořádně cenného materiálu mohla kochat i veřejnost, vytvořili Erika Blumenfeld (tvůrčí vedoucí projektu Advanced Imaging and Visualization of Astromaterials (Pokročilé zobrazování a vizualizace astromateriálů)) a Joe Aebersold (vedoucí správy projektu) snímek z nadhledu pomocí manuálního vysoce přesného fotografování s vysokým rozlišením a poloautomatického postupu skládání různě zaostřených snímků (focus stacking). Díky tomu si může i široká veřejnost zazoomovat na vzorky až do extrémního detailu. Hmotnost materiálu zatím neznáme, ale snímek ukazuje, že se jedná o prach a kamínky o velikosti do jednoho centimetru.

Na tomto odkazu si můžete stáhnout celý obrázek v naprosto fantastickém rozlišení 11 648 × 8 736 obrazových bodů!

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/
https://images.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://images-assets.nasa.gov/image/jsc2024e006057/jsc2024e006057~medium.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

10 komentářů ke článku “Pohled na vzorky z planetky Bennu”

  1. Honza Valecka napsal:

    Páni, právě jsem při několikátém prohlížení zjistil, že ta fotka je barevná a ne černobílá…

  2. Zdenecek napsal:

    Na mém 4K monitoru je na vzorky v plné kvalitě nádherný pohled. 🙂

  3. Kamil napsal:

    Doufal jsem, že toho bude víc a větší kameny. Ale díky bohu za to a vědcům to asi bude stačit na vše, co mají v plánu.

  4. Tomas180 napsal:

    Záleží, co to bylo za šrouby – třeba křížový šroub je nejhorší vynález na světě. Tady to asi bylo něco inteligentnějšího, nevím, jestli jsou to ty šestihrany na snímku. Spíš šlo asi o to, že do hermetického boxu nemohli narvat větší nástroj aby vytvořili větší páku, nemohli tam stříknout VéDéčko kvůli kontaminaci, atd..

  5. PetrDub napsal:

    Stejně je to legrační – napřed bezchybný start, přílet k Bennu, po poněkud překvapivém průzkumu (vědci nečekali tak členitý povrch) perfektní odběr „na první dobrou“, precizní navedení na cestu z Zemi, bezchybné přistání a pak se to celo zasekne na pár měsíců tím, že nejdou povolit dva šroubky :-), což by člověk řekl, že šroub je léty osvědčená technologie. Ale jinak to vypadá, že vzorků je mnohem více, než se čekalo, takže velká gratulace všem.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.