Veselé Vánoce přeje posádka ISS

Štědrý den a večer by chtěl každý trávit s rodinou a blízkými. Většině z nás se toto přání splní, ale zástupci různých profesí stráví tento sváteční čas na svých pracovištích. Mezi takové lidi patří i posádka Mezinárodní kosmické stanice, která na orbitálním komplexu ve výšce 420 kilometrů nad Zemí tráví půlroční misi. Čtveřice obyvatel západního segmentu stanice, jmenovitě Dán Andreas Mogensen, Američanka Jasmin Moghbelli, její krajanka Loral O’Hara a Japonec Satoši Furukawa natočili v japonském modulu Kibó zprávu o tom, jak stráví netypické svátky na oběžné dráze. Vzpomeňte si na ně, až budete obírat kosti u večeře, nebo rozbalovat dárky pod stromečkem.

Jménem naší redakce bych Vám chtěl z celého srdce popřát co možná nejklidnější a nejpohodovější strávení Vánoc s Vašimi blízkými. Ať jsou tyto svátky plné radosti, dobré nálady a všeho, co máte rádi.

Zdroje informací:
https://www.youtube.com/

Zdroje obrázků:
https://external-preview.redd.it/…3f38260a7f50ec07662058acdefd651e5a1c24be

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

8 komentářů ke článku “Veselé Vánoce přeje posádka ISS”

  1. Radim Pretsch Redakce napsal:

    Další moment, ve kterém rusáci zbytku světa nechybí…

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Osobně si myslím, že je to dáno tím, že Rusové slaví Vánoce až 7. ledna. 😉

      • Radim Pretsch Redakce napsal:

        Nerozumim téhle snaze pokud ne přímo omlouvat, pak alespoň relativizovat rusácké buranství. 🙁

        Jasmina Moghbelliová je Peršanka vyznávající zoroastrismus. Proto její rodina slaví nowruz. Stejně jako chanuku, protože její manžel je Žid.
        Satoši Furukawa je Japonec. Vánoce nejsou v Japonsku státním, natož církevním svátkem (křesťané tvoří pouze +/- 1% populace).
        Jejich kultury jsou tak křesťanství mnohem vzdálenější než rusácké pravoslaví, které je jeho východní verzí. To, že se přesto k tomuto poselství připojili tedy rozhodně není otázkou víry nebo tradic, ale lidské slušnosti, respektu k jiným kulturám a hlavně vyjádřením sounáležitosti s ostatními členy posádky. To jsou hodnoty, kterými rusáci pohrdají, neboť je považují za projevy slabošství. Jsou v přímém rozporu s jejich kultem agrese, násilí a zotročováni.

        Jejich nepřítomnost v tomto mírovém poselství lidem dobré vůle jistě nikoho nemrzí. Je to však symbol, který bychom neměli přehlížet. Připomíná nám totiž kdo je kdo a kam patříme

      • Ivo napsal:

        Klobouček pane Pretsch, konečně se někdo z autorů k této problematice postavil čelem. Děkuji snad nejen za sebe.

      • Radim Pretsch Redakce napsal:

        Děkuji.
        Jen podotýkám, že se jedná o můj čistě osobní názor.

      • JanHonnza napsal:

        Čistě osobně, važený pane Pretschi, sympatií k Vaší osobě rozhodně neubývá, děkuji Vám za Váš názor!

  2. Adhara napsal:

    Nie každý by chcel tráviť Vianoce s rodinou – len tí, ktorí sa s ňou cítia dobre. 🙁 Preto by mi osobne nevadilo tráviť Vianoce na ISS.

  3. Novotny Jiri napsal:

    Díky za přání. Totéž přeji celé vaší redakci, čtenářům kosmonautixu a všem ostatním. Nejen těm co občas vzhlédnou ke hvězdám.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.