Pokec s kosmonautixem – Prosinec 2023

Jelikož rok 2023 nezadržitelně sprintuje ke svému konci, znamená to, že se blíží také konec prosince – ostatně dnes máme poslední pátek tohoto měsíce. To znamená, že nás čeká již šedesátý díl našeho živě vysílaného pořadu Pokec s kosmonautixem, který začne opět v osm hodin večer. Vysílání, které potrvá obvyklé dvě hodiny, nemá pevně daný scénář. O tématech, která se budou probírat, rozhodujete Vy, naši diváci. Stačí totiž napsat dotaz, který Vás zajímá, do našeho chatu na YouTube. Pokud tedy budete mít čas a chuť, rádi Vás u našeho pořadu přivítáme.

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/GCSU_jJXgAAlvYQ?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/GCBlv4JXUAAMs34?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/GBFZsWiWMAATZZb?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/GARSbNcbIAALl5a?format=jpg&name=4096×4096

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Pokec s kosmonautixem – Prosinec 2023”

  1. peret napsal:

    Dobrý den, přeji vše nejlepší do roku 2024

    Na jak vysokou rychlost lze teoreticky urychlit vesmírnou sondu při použiti současných technologií a využití gravitačního praku od slunce( asi kulovitého tvaru, která bude pomalu rotovat, aby lépe odolala žáru), po urychlení u slunce ještě s iontovým pohonem?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Díky za přání. Úspěšný nový rok i Vám!
      Pokud bychom využili zážehu v místě, kde má Parker Solar Probe plánovaný nejnižší perihel, pak by se dalo únikové rychlosti ze Sluneční soustavy dosáhnout RELATIVNĚ snadno. Taková sonda by mohla během vyšších jednotek let předběhnout i Voyagery. Ale je potřeba zdůraznit dvě zásadní věci.
      1) Jak se říká „postavit se dá všechno, záleží jen na penězích“. Takže by ohromně záleželo, kolik by sonda měla pohonných látek, kolik by vážila atd.
      2) Nejde říct, jakou konkrétní rychlost by sonda měla (nejen kvůli nejasnostem z bodu 1), ale i kvůli tomu, že by se ta rychlost neustále měnila – při odletu od Slunce by neustále klesala.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.