Gateway: jedna unikátní expozice a neméně unikátní vysílání

Pokud se ve vesmírné komunitě řekne „Gateway“, jako první pravděpodobně na mysli vytane chystaná mezinárodní stanice v cislunárním prostoru. Ovšem stejným názvem se pyšní i nejnovější expozice v návštěvnickém centru Kennedyho kosmického střediska. Otevřena byla loni v červnu a obsahuje lahůdky pro opravdové kosmické fajnšmekry. Gateway (plným názvem Gateway: The Deep Space Launch Complex, Brána: Startovací komplex do hlubokého vesmíru) je nově postavenou samostatnou obří halou (4600 m2 výstavní plochy), která se nachází v bezprostřední blízkosti legendární Rocket Garden (Zahrady raket).

Expozice Gateway: dech se tají, kamkoliv se člověk podívá

Expozice Gateway: dech se tají, kamkoliv se člověk podívá
Foto: T. Přibyl

Když do ní vstoupíte, ocitnete se doslova v jiném vesmíru. Jako první uvidíte skutečný klenot: u stropu je zavěšený první stupeň rakety Falcon výrobního čísla B1023, který má za sebou dva starty. Jednak 27. května 2016 jakožto první stupeň Falconu 9 vynesl družici Thaicom 8. A následně byl 6. února 2018 jakožto jeden z bočních bloků použitý při premiérovém letu Falconu Heavy (ano, ona legendární mise s Teslou Roadster v barvě půlnoční třešně). Na stupni jsou instalována nikdy nepoužitá hliníková roštová kormidla: skutečný B1023 je měl z titanu, ale vzhledem k ceně si je SpaceX odmontovalo a použilo na dalších nosičích své flotily.

Pohled na první stupeň rakety Falcon, který má za sebou let v konfiguraci Falcon 9 i Falcon Heavy

Pohled na první stupeň rakety Falcon, který má za sebou let v konfiguraci Falcon 9 i Falcon Heavy
Foto: T. Přibyl

Pokud už máme zraky nasměrované vzhůru, bez diskuse zaujme i další „visící“ exponát. Tím je maketa nákladního raketoplánu Dream Chaser Tenacity (jak se jmenuje první stroj z flotily firmy Sierra Space) ve skutečné velikosti. Stroj se má dočkat letové premiéry v příštím roce na druhé raketě Vulcan.

Stupeň B1023 (v popředí) na ikonické fotografii z přistání obou bočních bloků při premiérovém startu Falconu Heavy

Stupeň B1023 (v popředí) na ikonické fotografii z přistání obou bočních bloků při premiérovém startu Falconu Heavy
Foto: SpaceX

Oba zavěšené exponáty doplňují unikáty rozmístěné i dole „na podlaze“. K raketoplánu Tenacity je zde vystavován model jeho jednorázově použitelného nákladního modulu Shooting Star ve skutečné velikosti. A raketu Falcon zase volně doplňuje další výrobek „Made in SpaceX“: tentokrát jím je nákladní loď Dragon. Žádný model, ale originál. Dokonce historický originál výrobního čísla C102, který v květnu 2012 jako první úspěšně dorazil na Mezinárodní kosmickou stanici (mise SpX-C2+) a následně se bezpečně vrátil zpět na Zemi. Tehdy ještě lodě Dragon nebyly vícenásobně použitelné, takže letová premiéra pro něj byla i derniérou.

Pohled „pod sukýnku“ rakety Falcon 9/Heavy

Pohled „pod sukýnku“ rakety Falcon 9/Heavy
Foto: T. Přibyl

A když už hovoříme o skutečných kosmických lodích, tak jen o pár kroků dále je návratová kabina lodi Orion, která v prosinci 2014 po startu na palubě rakety Delta IV Heavy absolvovala misi EFT-1 (Exploration Flight Test). Kabina nebyla vybavena mnoha systémy, stejně jako neměla servisní modul, přesto jde o první zkušební orbitální let v rámci programu Orion.

Pokud vám výčet unikátů a kuriozit nestačí, tak jen o kousek dál najdete inženýrský model lodi Starliner, její trenažér (do kterého můžete usednout a ověřit si své pilotní (ne)dovednosti) nebo skafandr, v němž při misi Starliner OFT-2 (Orbital Flight Test 2) v květnu 2022 letěla antropometrická figurína Rosie the Rocketeer (Růžena Rakeťačka).

Dostat první stupeň rakety Falcon do expozice Gateway vůbec nebylo jednoduché

Dostat první stupeň rakety Falcon do expozice Gateway vůbec nebylo jednoduché
Foto: Kennedy Space Center

Ta odkazovala na postavu Rosie the Riveter (Růženy Nýtovačky), která byla symbolem zapojení amerických žen do válečného úsilí během druhé světové války. Červený šátek s bílými puntíky pro Rakeťačku přitom šila osobně Mae Krierová (94), která se kdysi stala předlohou původního plakátu Rosie the Riveter.

A to by nebyla správná expozice Gateway, kdyby tu nebyla připomenuta chystaná stanice Gateway. Děje se tak mj. v podobě makety jednoho z jejích modulů. V hale jsou desítky dalších exponátů: modely stávajících i připravovaných amerických raket (zvláštní důraz je pochopitelně kladen na SLS), zamýšlených nafukovacích kosmických modulů apod. O množství informačních panelů nebo drobnějších vystavovaných předmětů ani nemluvě.

Autor textu u první lodi Dragon (C102), která dorazila na ISS

Autor textu u první lodi Dragon (C102), která dorazila na ISS
Foto: Marek Přibyl

V hale Gateway je také část evokující budoucí turistický terminál s odlety do různých částí Sluneční soustavy i mimo ni: návštěvníci jsou po výběru jedné ze čtyř tras usazeni do pohyblivých křesel a během „turistického letu“ třeba na Mars či exoplanetu tak vidí nejen na kruhovém plátně promítaný příběh, ale jsou jeho aktivními aktéry. Podtrženo, sečteno: Gateway je úžasná část návštěvnického centra Kennedyho kosmického střediska plná unikátů týkající se současnosti i budoucnosti kosmického průzkumu.

Pokud se v dohledné době na Floridu nechystáte, máte přesto množnost Gateway navštívit. Hvězdárna Brno a Technické muzeum v Brně pro vás totiž připravily unikátní punkové vysílání pořadu Mezikontinentální Sedmikrásky online. Živý přenos přímo z Kennedyho kosmického střediska proběhne (pokud mi nezabrání technické problémy, ale na to jsme v kosmonautice zvyklí) ve středu 4. října ve 20:00 h středoevropského času. Nezapomeňte být při tom!

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Gateway: jedna unikátní expozice a neméně unikátní vysílání”

  1. Borin napsal:

    Viděl jsem naživo a dnes znovu. Tomáš Přibyl je profík. Děkuji.

  2. Borin napsal:

    Krásný sloh. Snad zítřek 4.10. Sedmikrásky nepropasu.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.