sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ: Ruští kosmonauti prohlédnou místo úniku chladiva

Dnes v 19:55 SELČ by měl na Mezinárodní kosmické stanici začít zhruba sedm hodin dlouhý ruský výstup do volného kosmického prostoru Olega Kononěnka a Nikolaje Čuba. „Kononěnko a Čub instalují na povrch modulu MLM-U Nauka mikrovlnný radar Napor-miniRSA pro pozorování Země a vypustí 1,75kilogramovou studentskou družici Parus-MGTU,“ upřesnil Michal Václavík z České kosmické kanceláře. Bezesporu nejzajímavější však bude inspekce radiátoru na modulu Nauka, ze kterého 9. října uniklo chladicí médium. „Poškozenou větev rozvodu amoniaku odpojí a izolují,“ doplnil Michal Václavík. Na základě podrobné analýzy rozboru rizik kontaminace po tomto úniku se týmy expertů z NASA a Roskosmosu dohodly na zapracování dodatečných činností po samotném výstupu, které by měly zabránit zavlečení zbytkových stop chladiva do útrob stanice.

Archivní snímek pořízený během rozkládání radiátoru RTOd, ze kterého 9. října 2023 uniklo chladicí médium.
Archivní snímek pořízený během rozkládání radiátoru RTOd, ze kterého 9. října 2023 uniklo chladicí médium.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Analýzy, rozbory fotografií a další provedené zkoušky potvrdily, že jak množství přenesených stop chladicího média, tak i riziko pro systémy stanice je velmi nízké. Přesto však budou z důvodu dodatečné jistoty přijata další opatření, aby se riziko pro systémy uvnitř stanice snížilo na nejnižší možnou úroveň. Až tedy kosmonauti zítra velmi brzy ráno našeho času budou ukončovat svůj výstup, tak ještě před vstupem do přechodové komory modulu Poisk provedou inspekci svých skafandrů Orlan, ale i nástrojů používaných při výstupu, na kterých budou hledat stopy chladicího média. Pokud je objeví, provedou jejich otření. Kromě toho kosmonauti po natlakování přechodové komory otřou své skafandry i nástroje, aby ještě více snížili riziko případné kontaminace prostředí stanice. V útrobách ISS se pak nasadí dodatečné filtrační kapacity, které by měly z atmosféry odstranit i ty úplně poslední zbytky kontaminace.

Zdroje informací:
https://blogs.nasa.gov/
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/F8Dlu6zXQAAL05q?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/F8EuZthWQAAGnT9?format=jpg&name=large

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
krupickam
krupickam
10 měsíců před

Při úniku amoniaku máme běžný postup
1. Otevřít okna a vyvětrat
2. Opustit zamořený prostor

Obojí je na ISS velmi obtížně proveditelné. Nedivím se jim, že se tak pečlivě chystají.

PetrDub
PetrDub
10 měsíců před
Odpovědět  krupickam

Zase na druhou stranu, tady už amoniak unikl, takže se nemají čím zamořit ;-). Naštěstí měli zrovna zavřená okna, takže si to nenavětrali dovnitř.

Mattonius
Mattonius
10 měsíců před

Je zajímavé sledovat, jak tento modul Nauka musí být zfušovaný. Vždyť působí problémy, jen co se odlepil od země.

https://kosmonautix.cz/2023/10/25/zive-rusti-kosmonauti-prohlednou-misto-uniku-chladiva/