ŽIVĚ: Návrat trojice rekordmanů z ISS

Posádka Sojuzu MS-22 zdola: Sergej Prokopjev - Frank Rubio - Dmitrij Petelin

Tři muži, kteří před více než rokem odstartovali v lodi Sojuz MS-22 na Mezinárodní kosmickou stanici, měli na ní strávit klasický půlrok (plus minus pár týdnů). Jenže když z jich lodi v prosinci unikla část chladicího média, musely se plány změnit. Sojuz MS-22 nebyl vyhodnocen jako bezpečný pro návrat, ke stanici byl vypraven Sojuz MS-23 bez posádky a právě v této lodi se nyní Sergej Prokopjev, Dmitrij Petělin a Frank Rubio vrátí na Zemi. A budou se vracet jako rekordmani – zatím ještě žádný člověk nestrávil na Mezinárodní kosmické stanici více času. Do rekordu Valerije Poljakova ze stanice Mir jim sice ještě pár měsíců chybí, ale na ISS jejich mise nemá konkurenci. A Frank Rubio má na svém kontě ještě americký rekord v délce nonstop pobytu na oběžné dráze. V tomto článku naleznete přímý přenos z přistání Sojuzu MS-23, ke kterému by mělo dojít ve středu 27. září okolo 13:17 SELČ v kazašské stepi.

EDIT 26. září 22:05
V článku byla pozměněna formulace týkající se Sojuzu MS-22. Věta „Sojuz MS-22 byl vyhodnocen jako nebezpečný pro návrat“ byla změněna na „Sojuz MS-22 nebyl vyhodnocen jako bezpečný pro návrat“. Za upozornění děkujeme Michalu Václavíkovi.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org/…/1200px-Expedition_68_Preflight_%28NHQ202209210001%29.jpeg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Návrat trojice rekordmanů z ISS”

  1. vilous VÝSTRAHA napsal:

    Snažil jsem se na to lehce upozornit asi 3 týdny zpět. Rubrika ODPOČET do dalšího přenosu ztratila smysl, protože ji nikdo nevyplňuje. Degradace v tomto smyslu je dost progresivní.
    Prosím navíc členy redakce i diskutující o jasné uvedení datumu i času, protože dochází k věcnému zmatení kdy a o čem je řeč.
    Krásný příklad v Krátkých zprávách – Čandrajan-3 se probudit nepodařilo. No dobře, ale KDY se o to pokusili? Za týden tam bude ten příspěvek stále a neposvěcená osoba bude myslet, že se o to Indové zrovna snaží.
    Snad to jde pořešit i programem, že ke všemu dá časovou značku.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Hezký den,
      dnes nemohu odpočet aktualizovat, protože další přímý přenos zatím není založen. Až bude založen, aktualizuji odpočet.
      U KAŽDÉ krátké zprávy je datum a přesný čas, kdy byla vydána. V případě indické sondy na to kolega zapomněl, ale jinak mají všechny krátké zprávy uvedený čas a datum vydání. Ale myslím, že není složité pochopit, že když zprávy před i po této zprávě vyšly 26. září, tak že i zpráva mezi nimi musela vyjít ve stejný den. Každopádně jsem chybějící údaj doplnil, aby byl zachován klasický formát krátkých zpráv.

  2. John Peri napsal:

    Dobrý den.
    Z článku nevyplývá, v který den má k přistání dojít.
    Předpokládám, že zítra, ale tato informace tam není.
    Děkuji za doplnění.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.