Sonda Lucy spatřila svůj první cíl

Planetka Dinkinesh pohledem sondy Lucy zatím nevypadá nijak výrazně. Je to jen malá tečka, která se mezi pořízením dvou snímků posunula oproti hvězdnému pozadí. Tato planetka z hlavního pásu planetek bude prvním z deseti objektů, které má sonda Lucy během své dvanáctileté objevitelské mise navštívit. Snímky, na kterých je vidět planetka Dinkinesh byly pořízeny 3. a 5. září. Není se co divit, že NASA musela na obrázku vpravo označit planetku žlutým kolečkem, jinak by se nehledala úplně jednoduše.

3. a 5. září pořídila kamera L'LORRI na sondě Lucy tyto dva snímky planetky Dinkinesh.

3. a 5. září pořídila kamera L’LORRI na sondě Lucy tyto dva snímky planetky Dinkinesh.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Sonda Lucy pořídila oba snímky ve vzdálenosti přibližně 23 milionů kilometrů od planetky Dinkinesh, která je široká sotva kilometr. V průběhu následujících dvou měsíců se bude sonda k planetce neustále přibližovat až se 1. listopadu letošního roku dostane do vzdálenosti pouhých 425 kilometrů. Pozemní tým využije tohoto setkání k otestování palubních systémů a také postupů se zaměřením na systém pro sledování cílového objektu, který má za úkol udržet planetku v zorném poli přístrojů v době, kdy sonda kolem pozorované planetky prosviští rychlostí zhruba 4,5 km/s. Lucy bude planetku v průběhu dalších měsíců snímkovat, což bude součástí jejího programu optické navigace. Ten využívá zdánlivé pozice planetky vůči hvězdnému pozadí k vypočítání relativní pozice sondy vůči planetce k ověření, že průlet bude podle plánu. Během dlouhé přibližovací fáze bude Dinkinesh dlouho vypadat jen jako malá tečka a povrchové útvary na něm neuvidíme až do dne maximálního přiblížení.

Astronomy možná bude zajímat, že nejjasnější hvězda na obou snímcích je HD 34258 s magnitudou 7,6 ze souhvězdí Vozky, která je příliš slabá na to, aby ji lidské oko mohlo ze Země spatřit. Na vzdálenost, kterou Lucy vyfotila Dinkinesh, má tato planetka 19. magnitudu, takže je zhruba 150 000× méně jasná než tato hvězda. Severní nebeský pól se nachází napravo od hrany snímku. K vyfocení se použila kamera L’LORRI s vysokým rozlišením, kterou vyrobili na Johns Hopkins Applied Physics Laboratory v marylandském Laurelu.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://jnswire.s3.amazonaws.com/jns-media/6c/44/11454110/lucy.png
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/dinkinesh_opnav_blink.gif

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Sonda Lucy spatřila svůj první cíl”

  1. Spytihněv napsal:

    Na průzkumu malých objektů je krásné i to napětí, jaký tvar se před námi bude postupně formovat v záběrech.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.