Nácvik startovního dne mise Artemis 2

Posádka mise Artemis 2 v rámci výcviku míří k elektromobilům, které je odvezou na rampu 39B.

Soubor integrovaných zkoušek pozemních systémů misi Artemis 2 má za sebou první test. Připomeňme, že tyto zkoušky prováděné na Kennedyho středisku souvisí s přípravami na první pilotovanou výpravu programu Artemis k Měsíci. Ve středu 20. září se posádka Reid Wiseman, Victor Glover a Christina Koch z USA společně s Jeremy Hansenem z Kanady věnovala praktickým nácvikům postupů, které budou provádět v den startu. Cílem je připravit astronauty po všech stránkách na jejich cestu do vesmíru. Astronauti se probudili v pokojích určených pro posádku, které jsou součástí Neil Armstrong Operations and Checkouts building, načež si oblékli testovací verze skafandrů OCSS (Orion crew survival system), jejichž letové verze budou mít na sobě i při skutečném startu. Posádka poté usedla do nově pořízených elektromobilů, které je převezly na 14 kilometrů vzdálenou rampu 39B. V prvním vozidle seděli Reid Wiseman a Victor Glover, přičemž hned za nimi jel vůz s Christinou Koch a Jeremy Hansenem.

Posádka mise Artemis 2 v odklopném rameni obslužné věže během nácviku činností startovního dne.

Posádka mise Artemis 2 v odklopném rameni obslužné věže během nácviku činností startovního dne.
Zdroj: https://images-assets.nasa.gov/

Po příjezdu na startovní rampu posádka zamířila k mobilní vypouštěcí plošině a poté k věži, která je její součástí. Na vrcholu věže bychom našli odklopné rameno s takzvanou bílou místností na konci. Právě přes tuto místnost budou astronauti nastupovat do lodi Orion, případně z ní také budou vystupovat v případě odkladu startu. V rámci zkoušky samozřejmě na rampě žádná raketa SLS ani loď Orion nebyly.

Když jsme procházeli přes crew access arm (oficiální název odklopného ramene pro nástup posádky – pozn. překl.), vybavily se mi v hlavě fotky ze všech možných misí Apollo či programu raketoplánů, které jsem viděl jako dítě a bylo to neskutečné,“ popisuje své zážitky Victor Glover a dodává: „Vlastně jsem se musel na chvilku zastavit, abych to všechno mohl vstřebat.“ Úspěšné dokončení této zkoušky ukazuje, že posádka i pozemní týmy jsou připraveny a znají časovou osu souvisejících událostí, které proběhnou v den startu. Na přiloženém obrázku jsou vypsány všechny další testy, které ještě bude potřeba provést, aby se kompletně prověřila připravenost hardwaru i obslužných týmů před touto mimořádnou misí, při které se lidstvo po více než půl století vrátí k Měsíci.

Zkoušky pozemních systémů pro misi Artemis 2. Ve středu 20. září 2023 bylo možné odškrtnout první test.

Zkoušky pozemních systémů pro misi Artemis 2. Ve středu 20. září 2023 bylo možné odškrtnout první test.
Zdroj: https://blogs.nasa.gov/

Přeloženo z:
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://images-assets.nasa.gov/…/KSC-20230920-PH-FMX01_0459~large.jpg
https://images-assets.nasa.gov/…/KSC-20230920-PH-KLS01_0122~large.jpg

https://blogs.nasa.gov/…/Artemis-II-Ground-Systems-Test1-1200×927.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.