Lunární překvapení – lander Vikram si poposkočil

Ve včerejším Kosmotýdeníku jsme se věnovali kromě jiného také indické lunární misi Chandrayaan-3, konkrétně o hibernaci vozítka Pragyan. O den později, tedy dnes, agentura ISRO oznámila, že do hibernace přešel dnes ve 4:30 SELČ také lander Vikram. Jenže ještě předtím provedli Indové jedno překvapení. Lander nejprve složil své výklopné experimenty ChaSTE a ILSA, ale také sjezdovou rampu, kterou využil rover Pragyan. Po přijetí povelu pak lander zažehnul své motory, vystoupal přibližně do výšky 40 centimetrů, provedl úhyb do strany o 30 – 40 centimetrů a opět měkce dosedl. Připsal si tedy úspěšné experimentální poskočení a překonal tím úkoly své mise.

Záběr ze stejné kamery pořízený před skokem (vlevo) a po něm (vpravo).

Záběr ze stejné kamery pořízený před skokem (vlevo) a po něm (vpravo).
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Pro Indii je taková technologická zkouška velmi důležitá. Jak uvedla agentura ISRO na svém profilu na sociální síti X, tento experiment je významný pro budoucí úvahy o misích, které by na zemi přivezly vzorky z Měsíce, nebo dokonce i pro pilotované výpravy. Rampa i oba zmíněné přístroje byly po přistání opět vyklopeny, přičemž řídící středisko potvrdilo, že přijalo data z přístrojů ChaSTE, RAMBHA-LP a ILSA z nové lokality. Poté, co přístroje poslaly svá měření, došlo k jejich vypnutí.

Záběr ze stejné kamery pořízený před skokem (vlevo) a po něm (vpravo).

Záběr ze stejné kamery pořízený před skokem (vlevo) a po něm (vpravo).
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Vikram i Pragyan nyní splnily své technické i vědecké úkoly stanovené pro primární misi. Nyní na oba stroje čeká téměř lunární noc, při které teploty klesají i pod – 130°C. Takový mráz je pro nechráněnou elektroniku zničující, což platí především pro akumulátory.

Základní fáze mise Chandrayaan-3 byla stanovena na 14 pozemských dní po přistání. Rover ani lander proto nedostaly žádné topná tělíska, která by je chránila před mrazem lunární noci. Pozemní středisko se však nevzdává naděje, že se 22. září oba stroje opět ozvou, až na ně dopadnou první sluneční paprsky.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/F4OBavUaQAAwNMy.jpg
https://pbs.twimg.com/media/F5K0jq1bgAEGq0S?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/F5K0jq7a8AAc86G?format=jpg&name=large

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Lunární překvapení – lander Vikram si poposkočil”

  1. Lubo napsal:

    ..no oni len skrabli povrch, a na povrchu ziadny naznak vody nemoze byt. Myslim ze, Chandra 3 je najma technologicky demonstrator, ktory obstal na vybornu. Najma tento hop.. perfekt, lebo toto by mohla byt cesta ako najst vodu.
    Navigacia z obeznej drahy zo satelitu s poriadnymi detektormi, ktory bude navadzat prieskumny znovupouzitelny lander alebo rover do oblasti so silnym signalom vody, kde uz bude musiet naozaj kopat a pozriet co to tam vlastne je. Ci zasypane ladove kryhy, alebo aspon nugety, ktore je mozne tazit alebo molekuly vody tak rozptylene v hornine ze bude treba nejaku nakladnu destilacnu technologiu.. teda 100+ rokov pauza okolo vodneho hype..
    Do tohto by mali ist vladne peniaze, a ak by to bol ten lepsi pripad, moze nastupit komercny sektor..
    Toto tamperovanie s neutronovymi detektormi a spektralnymi analyzatormi je fakt len zakladny vyskum na minanie vedeckych fondov.

  2. Borin napsal:

    Před hibernací je tedy konečný výsledek, že vodík a tedy i vodní led nebyl detekovaný?
    Předpoklad vody na Měsíci není potvrzený, nebo je vlastně vyloučený?
    https://www.isro.gov.in/LIBSResults.html

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.