Jsi student? Staň se součástí Expedice Mars!

Expedice Mars

Projít důkladným výběrem, vytvořit svůj projekt, projít výcvikem, seznámit se s řadou významných osobností kosmického průmyslu a nakonec být členem posádky, která se vydá na Mars? Právě takové zkušenosti nabízí Expedice Mars, která hledá nadšené a schopné členy expediční posádky. Pokud jste student a je vám mezi 13 a 18 lety, tak právě pro vás se včera otevřela registrace do tohoto jedinečného mezinárodního projektu.

Simulovaná výprava si kladce za cíl vytvořit autentické prostředí a misi. Zájemci budou muset vyplnit motivační dotazník na této adrese. Během tohoto přihlášení se bude vybírat i odbornost zájemců. Vybrat si budou moci mezi fyzikem, biologem, konstruktérem, inženýrem a popularizátorem. V následující fázi budou jednotliví členové mít za úkol vypracovat domácí projekt. Z těchto zájemců bude vybráno třicet nejlepších, kteří budou pozváni na on-line konferenci, kde budou své projekty prezentovat. Těchto třicet vybraných pak absolvuje i SpaceDay v Brně, kde se setkají s vybranými osobnostmi českého kosmického průmyslu.

Plakát Expedice Mars

Plakát Expedice Mars
Zdroj: https://www.expedice-mars.eu

Patnáct nejlepších v listopadu absolvuje přípravnou část mise, která potrvá pět dní. Tyto dny budou naplněny řadou aktivit, které ověří připravenost a vhodnost jednotlivých účastníků. Bude se trénovat vytrvalost, nadšení a schopnost pracovat v týmu. I zde budou jednotliví členové pracovat na svém projektu, který na konci odprezentují. Z tohoto přátelského klání vzejde pět nejlepších, kteří se stanou přímými účastníky simulovaného letu na Mars. „V Expedici Mars hledáme studenty se zájmem o vědu, techniku anebo jejich popularizaci,” říká velitel projektu Josef Lát a dále prozrazuje: „Je pro nás důležité, abychom našli studenty, kteří umí vycházet s ostatními. Vážíme si schopnosti naslouchat názorům druhých. V neposlední řadě umíme ocenit vůli dokončit rozpracovaný nápad, touhu se zlepšovat i ochotu přijmout konstruktivní kritiku.”

Samotná expedice proběhne tak, že posádka nastoupí do izolovaného prostředí – kosmické lodi, kde jediným spojením s okolním světem zůstane on-line komunikace. Těšit se mohou na simulování krizových situací, každodenní starost o systémy lodi, či řadu vědeckých úkolů. Na závěr úspěšného letu provedou výstup na Mars. Celý let proběhne 4. až 8. prosince tohoto roku

Projekt je unikátní příležitostí vyzkoušet si práci v týmu. Pro studenty je to zásadní zkušenost, která jim může pomoci nasměrovat svoje další vzdělávání či aktivity.

Všichni organizátoři projektu jsou jeho bývalými účastníky. Jednou z nich je i velitelka odbornosti biologů Kateřina Sochorová. Ta na otázku, co jí Expedice Mars přinesla a proč by ji doporučila dalším studentům, odpovídá: „Expedice Mars mi dala nejenom spoustu zkušeností, ale především jsem díky ní poznala mnoho přátel na celý život. Zároveň jsem si ověřila své schopnosti od týmové spolupráce přes komunikaci až ke kritickému myšlení.”

Expedice Mars je od roku 2021 organizovaná spolkem Alumni Scientiae Bohemicae za finanční podpory MŠMT. Slovenskými partnery soutěže jsou Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity a Astronomický klub Bratislava.

WEB expedice

Snímek z jednoho z předchozích ročníků expedice

Snímek z jednoho z předchozích ročníků expedice
Zdroj: https://www.expedice-mars.eu

Zdroje informací:
https://www.expedice-mars.eu

Zdroje obrázků:
https://www.expedice-mars.eu

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.