ŽIVĚ A ČESKY: Falcon vynáší důležitou vědeckou misi

Při dnešním startu Falconu 9 má být vynesen velmi zajímavý náklad. Jedná se samozřejmě o evropský teleskop Euclid, který bude pozorovat ve viditelné a blízké infračervené části spektra. Z jeho dat bude v budoucnu možné vytvořit 3D mapu vesmíru. Vědci si stále nejsou jisti, co temná energie a temná hmota vlastně jsou. Pozorováním vývoje vesmíru za posledních 10 miliard let může Euclid odhalit, jak se rozpínal a jak se formovala struktura v průběhu kosmické historie – a z toho mohou astronomové odvodit vlastnosti temné energie a temné hmoty. Teleskop Euclid měří na výšku 4,7 metru, v průměru měří 3,7 metru. Je vybaven zrcadlem o průměru 1,2 metru a dvěma kamerami – NISP a VIS. První zmíněná slouží pro pozorování blízkého infračerveného spektra a druhá (VIS) pro viditelné spektrum. První stupeň Falconu, který poletí na tuto misi má za sebou pouze jeden start a o přistání se pokusí na mořské plošině A Shortfall Of Gravitas, která bude čekat zhruba 692 kilometrů od místa startu.

Závěrečný přehled:

  • Čas a datum startu: 1. července v 17:12 SELČ
  • Místo startu: Rampa SLC-40, Mys Canaveral, Floria
  • Raketa: Falcon 9 Block 5 (první stupeň B1080, který poletí podruhé)
  • Primární náklad: Teleskop Euclid
  • Hmotnost nákladu: 2 160 kilogramů
  • Cíl: Librační bod L2 soustavy Slunce-Země ve vzdálenosti 1,5 milionu kilometrů od Země.
  • První stupeň: První stupeň se pokusí o přistání na mořské plošině ASOG, která bude čekat 692 kilometrů od místa startu.

Náš přenos spustíme zhruba 20 minut před startem, tedy okolo 16:50 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://www.esa.int/
https://everydayastronaut.com/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/24952858-1-eng-GB/Euclid_meets_Falcon_9_adaptor.jpg

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Falcon vynáší důležitou vědeckou misi”

  1. Tovy napsal:

    Děkuji za přenos.
    Přijde mi to, že pokud je teorie o temné energii správná, tak by tu všude měla být ještě před Velkým třeskem. Po něm pak vesmír postupně svou expanzí prolínal temnou energií, až ta jej začala časem gravitačně ovlivňovat.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.