ŽIVĚ A ČESKY: Dva starty během 6 minut?

Jestli to klapne, tak to bude skvělá podívaná. Ve čtvrtek 22. června v 9:19 našeho času by měla z Vandenbergovy základny odstartovat raketa Falcon 9 se 47 družicemi Starlink. Pokud se však nic nezmění, tak v té době už bude na opačném pobřeží USA, na Floridě, odpočítávat raketa Delta IV Heavy poslední desítky sekund před svým startem na misi NROL-68 s utajeným nákladem. Ten sice měl proběhnout už ve středu ráno, ale musel být odložen kvůli závadě na pneumatickém ventilu pozemního vybavení. Nový termín jejího startu je 22. června 9:25 našeho času, tedy pouhých 6 minut po startu Falconu. Pokud se vše podaří, mohli bychom v rámci jednoho komentovaného přenosu pokrýt oba starty. Kosmonautika je však vrtkavá a odklady bývají její běžnou součástí.

Každopádně sledování zítřejšího přenosu bude vyžadovat zvýšenou úroveň pozornosti i od Vás, diváků. V zásadě totiž existuje hned několik možností, jak to s našimi přenosy dopoledne bude. Pokud tedy nechcete o vysílání přijít, bude potřeba bedlivě sledovat aktuální dění.

  1. Oba starty proběhnou v avizovaném termínu – V takovém případě bychom začali vysílat přenos věnovaný Falconu a během něj bychom plynule, stále v rámci daného vysílání, přešli na start Delty. V takovém případě by byly oba starty zaznamenány v prvním přenosu a druhý bychom vůbec nespouštěli. Po vysílání bychom nevyužitý přenos smazali a ten první by byl odpovídajícím způsobem přejmenován, aby bylo jasné, že obsahuje záznamy obou startů.
  2. Falcon odstartuje včas, ale Delta se odloží jen pár sekund před startem – V takovém případě bychom začali vysílat přenos věnovaný Falconu a během něj bychom plynule, stále v rámci daného vysílání, přešli na start Delty. Pokud by však Delta neodstartovala a její start se odložil, pak bychom pochopitelně nevyužitý přenos založený pro Deltu nemazali a za několik dní bychom na něm vysílali nový pokus o start.
  3. Falcon odstartuje včas, ale Delta se odloží výrazně delší dobu před startem – V takovém případě bychom odvysílali pouze Falcon a Deltu bychom vůbec neřešili. Její přenos by přišel ke slovu, až by to bylo aktuální.
  4. Falcon se odloží před začátkem přenosu, ale Delta odstartuje – V takovém případě bychom přenos Falconu vůbec nespouštěli a začali bychom vysílat rovnou přenos založený pro Deltu.
  5. Falcon se odloží krátce před startem (během přenosu) – V takovém případě by záleželo, jak by dopadla Delta. Pokud by startovala v plánovaném termínu, byl by její start zaznamenán v přenosu původně založeném pro Falcon. V každém případě bychom záznam adekvátně pojmenovali.

Závěrečný přehled:

  • Čas a datum startu: 22. června v 09:19 SELČ
  • Místo startu: Rampa SLC-4E, Vandenberg Space Force Station, Kalifornie
  • Raketa: Falcon 9 Block 5 (první stupeň B1075, který poletí počtvrté)
  • Primární náklad: 47 družic Starlink
  • Hmotnost nákladu: ~14 500 kg
  • Počáteční oběžná dráha: Nízká oběžná dráha se sklonem 43° vůči rovníku a výškou 229 × 336 kilometrů.
  • První stupeň: První stupeň se pokusí o přistání na mořské plošině OCISLY, která bude čekat v Tichém oceánu

Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 09:05 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

Závěrečný přehled:

  • Čas a datum startu: 22. června v 09:25 SELČ
  • Místo startu: Rampa SLC-37B, Cape Canaveral Space Force Station, Florida
  • Raketa: Delta IV Heavy
  • Primární náklad: Utajený (Možná Orion 11)
  • Hmotnost nákladu: Utajená
  • Doručovací oběžná dráha: Utajená

Tento přenos spustíme v případě odkladu Falconu (viz podmínky výše) zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 9:10 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

EDIT 22. června 8:40
Start mise NROL-68 se posouvá na 11:18. Pokud tedy nedojde ke změně, bude mít každý start svůj vlastí přenos. Vysílání NROL-68 by začalo v 11:05.

Zdroje informací:
https://www.ulalaunch.com/
https://preciouspayload.com/
https://forum.nasaspaceflight.com/

Zdroje obrázků:
https://www.ulalaunch.com/images/default-source/default-album/nrol68external_sitebanner.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Dva starty během 6 minut?”

  1. Zdenecek napsal:

    Každopádně to zítra bude hodně zajímavé! 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.