Raketa Sojuz vynesla 43 družic

Dnes ve 13:34 odstartovala z kosmodromu Vostočnyj raketa Sojuz 2.1b s horním stupněm Fregat. Ze zdejší jediné provozuschopné rampy 1S dopravila na polární oběžnou dráhu ve výšce 830 kilometrů meteorologickou družici Meteor-M 2-3. Tato družice sice navazuje na předchozí exempláře vypuštěné v rámci tohoto programu, ale navíc se od nich odlišuje několika konstrukčními prvky. „Družice Meteor-M 2-3 je oproti předchůdkyním vybavena palubním radarem s aktivní fázovou anténou a aparaturou pro sledování vztahu Země-Slunce,“ vysvětlil Michal Václavík z České kosmické kanceláře.

Se zmíněnou družicí Meteor-M 2-3, která představuje hlavní náklad, bylo na oběžnou dráhu vyneseno také 42 malých družic, které letěly jakožto sekundární náklad. Ve většině případů šlo o družice ruské, ale výjimky se našly – na palubě byly také družice z Běloruska, Spojených arabských emirátů a z Malajsie. Úkoly, které mají tyto malé družice plnit, jsou velmi pestré – od komunikace a zkoušek nových technologií, přes pozorování Země a studium zemské magnetosféry až po sledování lodí a meteorologii.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/FzowOpzWIAI3_9M?format=jpg&name=4096×4096

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Raketa Sojuz vynesla 43 družic”

  1. Borin napsal:

    Jak často se eviduje událost, pokud jsou družice vynášeny společně, že by se po obletu o 180° (nebo brzkém nasobku) na orbitě srazily?

    Statistická nepravděpodobnost to, i při tak velkém rozdílů velikosti těles a prostoru, nevylučuje a dráhy se v průmětu po 180° protínají.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      O takovém případu nevím. Ono tomu hodně napomáhají dvě věci. Když se oddělují klasické družice, tak se tak neděje najednou, ale jsou tam většinou rozestupy minimálně v řádu sekund, někdy i desítek sekund či minut. To pomůže rozptýlit družice na oběžných drahách. A v případě Starlinků, které se oddělují najednou zase pomáhá roztočení horního stupně, takže po oddělení se družice díky odstředivé síle od sebe začnou automaticky vzdalovat.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.