ŽIVĚ A ČESKY: Odložené starty Falconu a Ariane 5

Raketa Falcon 9 měla na sdílenou misi Transporter-7 vyrazit už v úterý, ale počasí bylo proti a firma SpaceX proto start posunula o jeden den na středu. Ani tento plán však nevydržel dlouho a opět kvůli počasí (a navíc i v zájmu dokončení předstartovních kontrol) byl start přeložen o další dva dny. Aktuálně tedy platí, že bychom se v pátek v 8:47 SELČ měli dočkat startu Falconu 9, který na polární dráhu vynese 50 malých družic. Lákadlem bude zcela jistě pokus o návrat podesáté použitého prvního stupně, který by měl přistát na betonové ploše LZ-4. Raketa Ariane 5 měla ve čtvrtek vyrazit na ostře sledovaný start se sondou JUICE, ale i zde udělalo čáru přes rozpočet počasí – zvýšené riziko blesků v okolí rampy. Start se nám tedy posunul na páteční brzké odpoledne. V tomto článku najdete vložené přehrávače obou přenosů.

Závěrečný přehled:

  • Čas a datum startu: 14. dubna v 08:47 SELČ
  • Místo startu: Rampa SLC-4E, Vandenbergova základna, Kalifornie
  • Raketa: Falcon 9 Block 5 (první stupeň B1063, který poletí podesáté)
  • Primární náklad: 50 malých družic
  • Hmotnost nákladu: Neuvedena
  • Cílová oběžná dráha: Sun-synchronní dráha ve výšce 525 km se sklonem 97,5°
  • První stupeň: První stupeň se pokusí o přistání na betonové ploše LZ-4.

Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 08:30 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

Závěrečný přehled:

  • Čas a datum startu: 14. dubna v 14:14 SELČ
  • Místo startu: Rampa ELA-3, Guyanské vesmírné středisko, Francouzská Guyana
  • Raketa: Ariane 5
  • Primární náklad: Sonda JUICE
  • Hmotnost nákladu: 5 963 kilogramů
  • Cíl: Oběžná dráha Jupiteru

Náš přenos spustíme zhruba 20 minut před startem, tedy okolo 13:55 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://nextspaceflight.com/

https://www.esa.int/
https://www.esa.int/
https://en.wikipedia.org/
https://everydayastronaut.com/

Zdroje obrázků:
https://ixbt.online/live/images/original/03/00/72/2023/04/09/2a7ca7b7ef.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Odložené starty Falconu a Ariane 5”

  1. TritonJ napsal:

    Děkuji za skvělý přenos ze staru sondy JUICE. Ještě se vrátím k té únikové rychlosti. Skutečně musela být dosažena 2. kosmická rychlost, jinak by se sonda nevymanila z gravitačního vlivu Země a nemohla dosáhnout největší vzdálenosti něco přes 0,3AU při prvním oběhu kolem Slunce. Těch zmíněných 11km/s platí na úrovni moře. Ve výšce cca 1000km nad povrchem Země působí nižší gravitace a proto i 2. kosmická rychlost je jen něco přes 10km/s. Přesněji to popisuje wikipedie zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9Anikov%C3%A1_rychlost
    Pro zajímavost jsem si porovnal přenosy na YouTube a rychlost Ariane V byla před vypuštěním JUICE o cca 340m/s vyšší než rychlost JWST. Beru stejnou výšku 1199km, protože oddělení neproběhlo ve stejné době. Ten rozdíl mi přijde tak akorát. JUICE se od horního stupně oddělila ve výšce cca 1509km 27m43s po startu, kdežto JWST ve 1376 km ve 27m7s po startu.
    Údaje berte s rezervou, zdrojem je pouze YT.

    Děkuji samozřejmě i za přenos z mise Transporter 7 a teď se jdu konečně podívat na záznam Brněnské hvězdárny 🙂

    • Martin Gembec Administrátor napsal:

      Já moc a moc děkuji za doplnění. Je to těžké, když vás uprostřed přenosu zaskočí tímto údajem. Dosud jsem se s takovou hodnotou nesetkal. Člověk zná jen teoretizování z hodin fyziky, ale nikdy jsem nemusel počítat únikovou rychlost dál od povrchu Země. Ano, je to zajímavé se k tomu takto po přenosu vrátit a moc vám děkuji. Druhá věc, co mě zaskočila byl fakt, že jsem někam založil celý papír s přípravou a jel celou dobu zpaměti. Tak to občas bylo znát. Pěkný víkend.

      • TritonJ napsal:

        Pokud jste tahal informace zpaměti, tak to opravdu smekám! Ale ještě důležitější je, že sonda se po chvíli napětí ozvala a panely jsou rozložené. Opravdu skvělá zpráva!

      • kamaka napsal:

        Ano panely jsou rozevřené, což je jistě skvělé. Ale těch bezmála 15 minut než se oproti plánu ozvala… už jsem měl obavu. Tak jen doufám, že se za těch 8 let zdárně dostane ke svému cíli a budu si moci užít další přenos. Už nejsem nejmladší.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.