Základní struktura nového amerického teleskopu

Primární nosná konstrukce, kterou můžeme přirovnat ke kostře teleskopu Nancy Grace Roman Space Telescope se přesunula do čisté místnosti Goddardova střediska v marylandském Greenbeltu. Na této základní nosné konstrukci nyní postupně vyroste platforma, která bude sloužit jako podpůrný prvek celé kosmické observatoře. Po svém startu v květnu 2027 má Nancy Grace Roman Space Telescope odhalit kromě jiného tajemství temné energie a temné hmoty, ale kromě toho bude pátrat také po exoplanetách, které se pokusí i snímkovat. Jeho využití v infračervené astrofyzice však bude mnohem širší.

Nancy Grace Roman Space Telescope

Nancy Grace Roman Space Telescope
Zdroj: https://upload.wikimedia.org/

Tento milník představuje několik let práce,“ přiznává Caroline Griffin, strojní inženýrka z Goddardova střediska a dodává: „Tým zodpovědný za Nancy Grace Roman Space Telescope pečlivě sestavil více než 2 000 jednotlivých součástek, z nichž mnohé vytvořili inženýři z Goddardova střediska na zakázku této mise a výsledkem je tato struktura.“ Jejím základem je středový válec s horní deskou, která bude mít za úkol nést většinu observatoře. Každé ze šesti oddělení bude ukrývat klíčové elektronické součástky a další hardware nezbytný k provozu teleskopu. Hlavní prvky observatoře jako jsou energetický subsystém, či systém pro řízení orientace a pohon budu uloženy v útrobách primární struktury. Na její zadní část se připojí vysokozisková anténa pro velkokapacitní přenos dat. Nejspodnější část primární struktury se postará o připojení celého teleskopu k nosné raketě.

Porovnání datových objemů z Hubbleova teleskopu, Dalekohledu Jamese Webba a Nancy Grace Roman Space Telescope.

Porovnání datových objemů z Hubbleova teleskopu, Dalekohledu Jamese Webba a Nancy Grace Roman Space Telescope.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Celá struktura je vyrobena z vysoce kvalitního hliníku, který je pevný a přitom lehký. Za účelem dalšího snížení hmotnosti byla většina hmoty na vnějších plochách odstraněna, čímž vznikla trojúhelníková struktura označovaná jako isogrid. Ačkoliv je celá primární konstrukce dost velká (4,3 m na délku, 3,7 m na šířku a 2 m na výšku), váží pouze 1 600 kilogramů. Za účelem ochrany konstrukce před pozemským prostředím byl povrch nosné konstrukce ošetřen speciální vrstvou, která se navíc postará o optimální teplotní profil v kosmickém prostoru. Tým již také provedl zkoušky usazení, při kterých se ověřovalo, že na sebe všechny části správně pasují a bude tak možné připojit dodatečné díly. Nyní je primární struktura usazena na tzv. Pantheonu, velké montážní platformě, která byla postavena speciálně pro Nancy Grace Roman Space Telescope. Tým se nyní stará o její propojení s „nervovým systémem“ teleskopu a letos v červnu by mělo dojít k elektronickému propojení.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/…bus_move_from_dolly_to_pantheon-5.jpg
https://upload.wikimedia.org/….00_00_17_16.still003_crop.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/bdww.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Základní struktura nového amerického teleskopu”

  1. ldx napsal:

    Jaké budou celkové parametry nebo výkony v porovnání s JWST ? Bude v něčem zásadně lepší ?

  2. vilous VÝSTRAHA napsal:

    Je úžasné vidět, že po JWST se vývoj nezastavil.
    Jasně to není přímý nástupce, ale je to nástupce ve snaze lidstva „vidět dále“.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.