ŽIVĚ A ČESKY: Dva Falcony během hodiny. Jeden vynáší nové Starlinky

Firma SpaceX zpočátku vypouštěla družice Starlink, které dnes známe jako 1. generace. Přidáním laserových terminálů pro mezidružicovou komunikaci vznikla aktuální 1,5. generace, ale její název naznačuje, že jde jen o přechodné řešení před družicemi 2. generace. Tyto pokročilé družice s vyšší přenosovou kapacitou jsou však moc velké (délka cca 8 metrů) a tak je místo Falconů 9 bude vynášet až Starship. Její vývoj však nabral zpoždění a proto SpaceX urychleně připravila jejich zmenšenou variantu, která dostala neoficiální označení Verze 2-mini. Slovo mini však berme s rezervou – o těchto družicích zatím mnoho informací nemáme, ale jejich tělo by mělo mít rozměry 4,1 × 2,7 m (fotovoltaický panel pak 12,8 × 4,1 m), přičemž celá družice bude vážit okolo 800 kg (Starlink 1,5. generace váží okolo 300 kg). Z tohoto důvodu Falcon 9 ponese „pouze“ 22 těchto družic, které budou prvními zástupci šesté slupky celého systému – ta bude vyhrazena pouze družicím druhé generace. Dnes ale nemá startovat jen mise Starlink 6-1. Jen o hodinu později má startovat druhý Falcon 9 z Vandenbergovy letecké základny v Kalifornii a také s várkou družic Starlink. V tomto případě ale se zastaralejšími družicemi Starlink v1.5. Pokud budete chtít sledovat naše živě a česky komentované přenosy, rádi Vás přivítáme.

Závěrečný přehled Starlink 6-1:

  • Čas a datum startu: 27. února v 19:38:40 SEČ
  • Místo startu: Rampa SLC-40, Mys Canaveral, Florida
  • Raketa: Falcon 9 Block 5 (první stupeň B1076, který poletí potřetí)
  • Primární náklad: 21 kusů družic Starlink verze 2-mini
  • Hmotnost nákladu: cca 17 600 kilogramů
  • Počáteční oběžná dráha: Nízká oběžná dráha se sklonem 43° vůči rovníku.
  • První stupeň: První stupeň se pokusí o přistání na mořské plošině ASOG, která bude čekat zhruba 637 kilometrů od místa startu.

Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 19:20 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

EDIT 17:25
SpaceX z důvodu předpovědi kosmického počasí posouvá start mise na 0:13. Startovat by se tedy mělo v noci na zítřek. Přenos tedy začne ve 23:55 SEČ.

Závěrečný přehled Starlink 2-7:

  • Čas a datum startu: 27. února v 20:34:20 SEČ
  • Místo startu: Rampa SLC-4E, Vandenbergova letecká základna, Kalifornie
  • Raketa: Falcon 9 Block 5 (první stupeň B1061, který poletí podvanácté)
  • Primární náklad: 51 kusů družic Starlink v1.5
  • Hmotnost nákladu: cca 15 650 kilogramů
  • Počáteční oběžná dráha: Nízká oběžná dráha se sklonem 70° vůči rovníku a výškou 222 × 330 kilometrů.
  • První stupeň: První stupeň se pokusí o přistání na mořské plošině OCISLY, která bude čekat zhruba 664 kilometrů od místa startu.

Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 20:20 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

EDIT 28. 2. 17:45
SpaceX se opět rozhodla odložit tento start prozatím na 1. března.

EDIT 17:10
SpaceX se rozhodla odložit tento start kvůli špatnému počasí. Startovat by se mělo zítra, ale týmy budou opět bedlivě sledovat vývoj předpovědi počasí. Jisté tedy je, že dnes dva starty Falconů se Starlinky nebudou.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://everydayastronaut.com/
https://nextspaceflight.com/
https://everydayastronaut.com/

Zdroje obrázků:
https://www.elonx.cz/wp-content/uploads/2022/12/nakres.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Dva Falcony během hodiny. Jeden vynáší nové Starlinky”

  1. Radim napsal:

    Nemá někdo vysvětlení, proč Starlink 6-1, která letí na dráhu 43° byla odložena z důvodu sluneční bouře co dorazila k Zemi, zatímco Starlink 2-7 která letí na 70° (tedy blíže k pólům) se tváří, že kdyby bylo dobrá počasí v Kalifornii, tak letí?
    Nebo je tam ještě rozdíl výšky dráhy?

    Děkuji…
    R.

    • PetrDub napsal:

      Zvýšená sluneční aktivita vede k většímu proudu částic od Slunce. To v oblasti pólů způsobí polární záře, ale ke strhávání atmosféry směrem od Slunce by podle mé představy mělo docházet v rovině ekliptiky, asi (v mnohem menším měřítku) jako na tomto obrázku https://www.astro.cz/_data/images/news/2008/03/11/solar_wind.jpg.
      Já si to tedy vysvětluji tak, že ta „polárnější“ dráha může být např. v rovně blízké kolmé na spojnici Slunce – Země a družice tak nebudou tolik vystaveny zvýšenému tření o zbytky atmosféry. Proto i u té druhé mise dává smysl, že odklad o pár hodin sice míří na dráhu se stejným sklonem, ale v jiné rovině a to by asi mělo stačit.

  2. -gt- napsal:

    Tohle bude asi překlep ??
    Čas a datum startu: 23. února v 19:37 SEČ

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.