ŽIVĚ: Nastane dnes zkouška WDR celé sestavy SH/SS?

V rámci vývoje systému Super Heavy Starship už proběhla celá řada tlakových testů, statických zážehů a mnoha dalších zkoušek. S tím, jak se blíží první orbitální let této sestavy, však přichází čas na stále komplexnější úkoly. Jeden z nejdůležitějších testů, které SpaceX musí udělat, se ukrývá pod zkratkou WDR – Wet Dress Rehearsal. Jde o kompletní simulaci předstartovních činností, která má ověřit všechny kroky, které se uskuteční před startem. Prověřuje se výměna dat mezi rampou, nosičem a pozemním střediskem, ověřují se jednotlivé kroky včetně tankování nádrží. Ještě nikdy nebyly nádrže sestavy Super Heavy Starship kompletně naplněny. Dnes bychom se toho v rámci zkoušky WDR měli dočkat.

Kvůli bezpečnosti byla v okolí vyhlášena bezletová zóna do výšky 4,25 kilometrů a obyvatelé vesničky Boca Chica byli vyzváni k evakuaci svých domovů. Přístupová silnice k rampě je již uzavřena a vše tedy nasvědčuje tomu, že bychom se dnes mohli dočkat WDR kompletní sestavy Super Heavy Starship. V tomto článku najdete několik vložených přehrávačů přenosů, které pokryjí tuto událost – další můžeme v průběhu odpoledne / večera ještě přidat podle aktuální situace.

Mějme však na paměti, že WDR je mimořádně komplexní zkouška a SH/SS je největší raketa v dějinách lidstva. Nikde není psáno, že se dnes SpaceX o WDR opravdu pokusí. Mohou se objevit nečekané problémy, které změní plány. Stejně tak je možné, že v dalších dnech přijdou další testy WDR – třeba pro dořešení úkolů, které se napoprvé nepovedly, nebo jen pro vyzkoušení jiných postupů. Jisté ale je, že touto zkouškou vstupuje příprava na první orbitální let Super Heavy Starship do cílové rovinky. Po WDR ještě zřejmě proběhne statický zážeh všech 33 motorů na Super Heavy (ale při něm zřejmě bude Starship sejmuta) a pak už se budeme moci těšit na historický start.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://twitter.com/
https://twitter.com
https://tfr.faa.gov/

Zdroje obrázků:
https://live.staticflickr.com/65535/52622293753_3606ec6ab2_o_d.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Nastane dnes zkouška WDR celé sestavy SH/SS?”

  1. Novotny Jiri napsal:

    Nevím kolik lidí žije v Boca Chica, ale já bych rozhodně při takovýchto zkouškách (a že jich ještě bude), nechtěl pokaždé opouštět svůj domov ať už z důvodů osobních, rodinných, pracovních, atd. Ta evakuace je povinná?

    • Ferda napsal:

      No podle wikipedie tam ziji cca 4 lide permanentne plus 12 sezonnich rezidentu – to jsou udaje z r. 2017. Takze spis takova osada nez vesnice.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Boca_Chica_Village,_Texas

      SpaceX uz nekolikrat vykupovala pozemky a nemovitosti od jejich majitelu s nabidkou x-nasobku trzni ceny. Ale ani to nektere obyvatele nepresvedcilo. Nicmene po tom vsem hadam, ze nyni byste obyvatele Boca Chica spocital na prstech jedne ruky.

    • KarelT napsal:

      Ano, komu by se chtělo, že. Zkoušky jednou skočí, ale spíš jde následně o běžné starty a že jich pak bude, pokud tedy nebudou startovat hlavně z plošin v moři. To snad evakuace nebude, jinak by se tam nedalo bydlet.

      • Mario napsal:

        Ako bolo povedané Starbase sa neskôr bude hlavne slúžiť skôr na vývoj a testovanie. Aj tak súčasná licencia poskytuje iba päť štartov ročne. Postupom času sa štarty a výroba presunie na Floridu. Tam hlavne budú musieť robiť a nahlasovať žiadne uzávierky. Myslím že aj licenciu tam majú alebo to nie som si na 100% istý. Štarty z morských plošín by som tak skoro neočakával. Určite to nebude hlavná priorita a nultý stupeň je stále vo podstate prototyp a určite budú chcieť mať najskôr vychytane muchy.

    • Lafaj napsal:

      Von nikdo „normalni“ uz tam nebydli. Starousedlici ztratili klid konce sveta a pro neustale uzavirky a evakuace domy prodali. Cast z nich je pronajima fanouskum nebo reporterum co tam maji kamery. To misto primo magicky pritahuje fanousky EM, ten ma ve vesnici obycejny bungalov(za 50.000 dolaru) a v okolnich domech bydli zamestnanci SX. Staci odbocit ze silnice 4 a na chvili tam zastavit a hned je u vas ochranka. Takze lidem v Boca Chica zkousky (uz) nevadi. Spis naopak.
      Viz.:https://www.theverge.com/23345120/rocketland-spacex-elon-musk-rocket-ranch-boca-chica-texas

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.