Jak rostla rampa pro rakety na severu Velké Británie

V nedávném článku věnovaném neúspěšnému startu rakety LauncherOne z území Velké Británie bylo zdůrazněno, že tento nosič nestartuje jako klasické rakety vertikálně, ale že je vynášen speciálně upraveným letounem Boeing 747. V článku najdete také zmínku, že ve Velké Británii počítají také se starty klasických raket, přičemž byl zmíněn nový kosmodrom SaxaVord na samém severu Velké Británie – na Shetlandských ostrovech, odkud mají startovat rakety RS1 od ABL Space Systems a Skyrora-XL od firmy Skyrora. Zástupci kosmodromu však nyní oznámili, že navázali spolupráci s firmou RFA (Rocket Factory Augsburg), která by tak měla získat exkluzivní přístup k rampě Fredo, odkud by koncem letošního roku měla odstartovat první raketa RFA ONE.

Pro firmu RFA je kosmodrom na Shetlandských ostrovech ideálně umístěn – umožňuje starty s vysokou kadencí na polární oběžné dráhy, má připravené logistické zázemí i veškerou infrastrukturu, je připraven ke startům a obě firmy se netají tím, že si sedly i mentálním nastavením. V rámci víceletého partnerství (obsahuje investice v řádu dvouciferných milionů liber) má RFA zajištěno první místo pro starty, aby mohla poskytovat své služby individuálně a flexibilně podle požadavků zákazníků. Rampa i se stolem byly dokončeny v závěru roku 2022 – jedná se tedy o první rampu pro vertikální orbitální starty v Evropě (s výjimkou evropské části Ruska). Rampa by neměla sloužit jen orbitálním startům, ale i testům stupňů raket RFA ONE, které mají začít v polovině letošního roku. První start bude mířit na sun-synchronní dráhu ve výšce 500 kilometrů.

Jörn Spurmann, ředitel RFA pro komerční záležitosti a výkonný ředitel SaxaVord, Frank Strang u startovní rampy, která byla dokončena v závěru roku 2022. Stala se tak první startovní rampou pro vertikální starty orbitálních raket v Evropě.

Jörn Spurmann, ředitel RFA pro komerční záležitosti a výkonný ředitel SaxaVord, Frank Strang u startovní rampy, která byla dokončena v závěru roku 2022. Stala se tak první startovní rampou pro vertikální starty orbitálních raket v Evropě.
Zdroj: https://saxavord.com/

Jsme nadšeni, že náš první let proběhne ze SaxaVord. Partnerství soukromě financovaných společností umožňuje dosáhnout potřebného ducha a rychlosti, abychom se dostali na špičku trhu komerčních malých startů,“ uvedl Jörn Spurmann, ředitel RFA pro komerční záležitosti při návštěvě kosmodromu a dodal: „Tým SaxaVord byl neuvěřitelně odhodlaný vybudovat naši startovní rampu a uvést ji do provozu. Jsme hrdí, že jsme se mohli podílet na této pro Velkou Británii historické události, když jsme vybudovali první odpalovací rampu v kontinentální Evropě. Pevně věříme ve strategickou vesmírnou vizi Spojeného království a jsme naprosto přesvědčeni, že dvouciferná milionová investice do této lokality je z naší strany na místě.

Jeho slova potvrzuje výkonný ředitel SaxaVord, Frank Strang: „Jsme rádi, že můžeme zahájit nový rok oznámením našeho partnerství se společností RFA. Budeme podporovat RFA v celém životním cyklu startu, od usnadnění testování, kontrol, tankování a bezpečnostních postupů až po poskytování meteorologických údajů, či přístupu k naší síti pozemních stanic pro sběr a distribuci dat. Celý tým se už nemůže dočkat, až přivítá RFA a bude s ní spolupracovat, protože se blížíme k prvnímu vertikálnímu startu do vesmíru z Velké Británie.

Zdroje informací:
https://saxavord.com/
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://saxavord.com/wp-content/uploads/2023/01/23-01-05-SVSP-LP1-13-1024×767.jpg
https://saxavord.com/wp-content/uploads/2023/01/X1A1450-copy-1383×1536.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “Jak rostla rampa pro rakety na severu Velké Británie”

  1. Borin napsal:

    Asi jsem opět natvrdlý. Fotka je tedy od Launch Pad Elizabeth nebo Fredo.
    Kde bude postavena starující raketa, na tu konstrukci s nohama (bez díry na spaliny) nebo zavěšena bokem nad plochou?

  2. Garion napsal:

    Jako chápu, že geograficky je to dobré místo, ale co vítr? Byli jste tam někdy? Tam fouká pořád. A hodně. Nevím, jak ve vyšších vrstvách atmosféry ale u země je to skoro furt tak jak tady v ČR v posledních dnech.

    • Vojta napsal:

      Problém je, že v Evropě není moc na výběr. Geograficky je použitelné severní a severozápadní pobřeží. A tam většinou dost slušně fouká. Nicméně ani ostatní kosmodromy to nemají s počasím úplně jednoduché. Bajkonur má extrémní rozdíly teplot, Floridu občas navštíví hurikán (a obecně jsou tam časté bouřky) a v Kourou je horko a vlhko. Rakety a pozemní zařízení si s tím musejí poradit.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.