ŽIVĚ: Astronauti instalují nový panel iROSA

Američtí astronauti na palubě Mezinárodní kosmické stanice provedou během prosince dva výstupy do volného kosmického prostoru, aby při nich nainstalovali svinovací fotovoltaické panely, které zvýší množství generované elektřiny pro provoz stanice a vědecký výzkum, který na ní probíhá.  První z výstupů má začít dnes ve 13:25 SEČ, přičemž NASA TV začne vysílat už ve 12:00. Astronauti Josh Cassada a Francisco Rubio vystoupí z přechodové komory modulu Quest a jejich úkolem bude nainstalovat panel iROSA na jedno pole stávajících fotovoltaických panelů. Během zhruba sedmihodinové vycházky by se oba muži měli navíc odpojit kabel z energetického okruhu 1B, aby bylo jisté, že může být opětovně aktivován.

Schéma rozložení fotovoltaických panelů na příhradových nosnícících ISS a označení elektrických okruhů.

Schéma rozložení fotovoltaických panelů na příhradových nosnících ISS a označení elektrických okruhů.
Zdroj: http://spaceflight101.com

Pozemní personál totiž nedávno změnil způsob vedení elektrické energie, aby byl jeden z osmi energetických kanálů na ISS odstraněn. Tím mělo být zajištěno, že se akumulátory budou nabíjet na očekávanou úroveň. Staniční systémy běžně napájené z kanálu 1B si nyní berou energii z kanálu 1A, což nemá na chod stanice žádný vliv. Při výstupu tak má dojít k obnovení redundance pro zmíněné staniční systémy, o kterou kanál přišel 26. při nečekaném výpadku. Izolováním části zasaženého pole, které bylo jedním z několika poškozených řetězců, je cílem obnovit 75 % funkčnosti pole.

V rámci dnešního výstupu bude velitelem (EV-1) Cassada, který oblékne skafandr s červenými pruhy. Rubio (jakožto EV-2) bude mít skafandr bez pruhů. Cassada a Rubio se do volného prostoru vrátí 19. prosince, kdy budou instalovat panel iROSA na energetický kanál 4A staniční příhradové konstrukce. V rámci tohoto výstupu se jejich role prohodí – velet bude Rubio ve skafandru s červenými pruhy a Cassada oblékne skafandr bez pruhů. Cassada i Rubio dnes zažijí svůj druhý kosmický výstup v životě. Panely iROSA, které se během těchto dvou výstupů nainstalují, dorazily na stanici 27. listopadu na lodi Dragon 2 v rámci mise CRS-26. Půjde o třetí a čtvrtý panel iROSA z celkově plánovaných šesti, které budou připojeny k ISS. Až budou na svém místě všechny, zvýší se schopnost generování elektřiny na ISS o zhruba 30% z původního 160 kW až na 215 kW.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/…/image/eva_for_media_advisory.jpg
http://spaceflight101.com/…/uploads/sites/39/2015/11/isspower.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.