ŽIVĚ A ČESKY: Falcon vynáší k Měsíci japonský lander

O tom, že nám listopad nabídl mimořádnou porci zajímavých momentů, svědčí i fakt, že jsme pro Vás v tomto měsíci zatím odbavili 14 živě a česky komentovaných přenosů. Pojďme to tedy zaokrouhlit na 15. A věřte mi, že to bude stát za to! Falcon 9 od SpaceX s popáté použitým prvním stupněm, který se pokusí o návrat na pevninu, což je vždy zárukou krásných záběrů. A ani náklad svou atraktivitou nezaostává – japonská firma ispace posílá k Měsíci svůj první lunární lander HAKUTO-R, se kterým se původně počítalo pro výzvu Google Lunar X-Prize. Spolu s ním ale letí i dva malé rovery – desetikilogramový Rashid ze Spojených arabských emirátů a doslova miniaturní japonský rover SORA-Q vážící 250 gramů o průměru 8 cm. Společnost jim bude dělat americký CubeSat Lunar Flashlight, který bude na Měsíci hledat vodní led. Tato zajímavostmi nabitá mise má startovat 30. listopadu v 9:39 SEČ.

Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 9:25 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

EDIT 1. prosince 1:25
Ani dnes se nepoletí. SpaceX oznámila, že po dodatečných inspekcích rakety i zhodnocení dat odvolává aktuální pokus o start. Nový termín startu zatím není určen, firma jej má oznámit později.

EDIT 30. listopadu 8:48
SpaceX chce dát týmům čas navíc pro dodatečné kontroly. Start se proto odkládá o jeden den na 1. prosince 9:37 SEČ. Náš přenos začne v 9:20.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://www.elonx.cz/
https://nextspaceflight.com/
https://everydayastronaut.com/

Zdroje obrázků:
https://www.teslarati.com/…/10/HAKUTO-R-M1-lander-ispace-1.jpeg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Falcon vynáší k Měsíci japonský lander”

  1. Spytihněv napsal:

    Ta japonská hračka ve stylu Transformers bezejmenná není. Je to SORA-Q. Tady je oficiální účet na Twitteru. https://twitter.com/SORAQ_official

    • MilanV napsal:

      Díky za odkaz. Hledal jsem tam něco v angličtině, ale neúspěšně. Ze střípků informací a z videa: ačkoliv miniaturní, má přistát na povrchu Měsíce jako _vozítko_, jezdit po něm a dělat snímky! Podle mě je to velmi zajímavý počin a stálo by za to zjistit víc informací. Zatím jsem dokázal najít toto:

      video: https://youtu.be/BW5U_XO-Mm4?t=41

      překlad základních informací podle Google, ze kterých mimo jiné plyne, že přistane v tzv. přistávacím modulu, takže těch 8 cm je jen ta koule uvnitř, vesmírem letí ten větší modul:

      Co je SORA-Q

      Vytvořeno společným vývojem společností JAXA, Takara Tomy, Sony Group a Doshisha University: ultrakompaktní, deformovatelný lunární robot s technologií kultivovanou vývojem hraček. Realizovali jsme deformační mechanismus, ultrakompaktní a ultralehký.

      SORA-Q opustí přistávací modul jako koule a začne se transformovat, promění se v pojízdnou sondu. SORA-Q začne cestovat po Měsíci, pořídí snímky přistávacího modulu a jeho okolí pomocí palubní kamery. A až misi dokončí, zastaví se a zůstane na Měsíci.

      V rámci výzkumného návrhu JAXA „Space Exploration Innovation Hub“ (RFP). V roce 2016 JAXA a Takara Tomy zahájily společný výzkum podvozků. Poté se v roce 2019 připojila skupina Sony a v roce 2021 se připojila univerzita Doshisha.

      • Spytihněv napsal:

        Tady je ještě webová stránka https://www.takaratomy.co.jp/products/sora-q/ a zkouška pohybu v písku https://www.youtube.com/watch?v=hlqFNXfPG_E

        Nenašel jsem, jak bude tahle 8 cm koule vyložena a kde je v landeru vlastně uložena během letu k Měsíci. Ale zkrátka bude nějak vykutálena do regolitu, kde se rozšíří na dvě polokoule po stranách, které budou sloužit jako kola a mezi nimi bude vyčnívat oranžový segment, který má vpředu i vzadu kameru. Rover bude za sebou táhnout jakýsi „ocas“ kvůli stabilizaci.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.