ŽIVĚ A ČESKY: Do třetice: start SLS

Po opravdu úmorném a nekonečném čekání, tu máme další pokus o start rakety SLS s kosmickou lodí Orion. Start měl sice proběhnout již v srpnu, ale kvůli technickým potížím byl start odkládán. Největší zdržení ale způsobil hurikán Ian, kvůli kterému musela být SLS přesunuta zpět do montážní haly VAB, která raketě poskytla ochranu před nepříznivým počasím. Poté co se hurikán přehnal nad Floridou, byla SLS opět vyvezena na startovní rampu, ale jen o pár dní později přišla další bouře, která dostala název Nicole. Tentokrát se ale NASA rozhodla nechat raketu na rampě. Nyní je start plánován na 16. listopadu v 07:04 SEČ. Pro více informací si můžete přečíst tento článek. Jsou v něm popsány všechny důležité informace od CubeSatů, přes popis SLS až po průběh celé mise.

A jelikož se jedná o výjimečnou událost, náš přenos ze startu bude začínat již v 06:00 a bude pokračovat další dvě hodiny po startu, až do oddělení kosmické lodi Orion od druhého stupně ICPS. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

U takto důležitého startu Vám navíc zajistíme klasický psaný online přenos, u kterého není potřeba manuálně obnovovat stránku. V rámci tohoto přenosu pokryjeme závěrečné hodiny před startem, start samotný i nejbližší hodiny po něm. Několik hodin po startu pak vyjde samostatný článek věnovaný pouze psanému přenosu z průběhu mise.

POZOR!
Jelikož se jedná o velmi atraktivní start, dá se předpokládat zvýšený zájem návštěvníků o náš server. Budeme se snažit jej udržet online, ovšem v době největšího zájmu se může stát, že bude web nějaký čas nedostupný a budou se Vám v prohlížeči ukazovat pouze chybové hlášky. V takovém případě zkuste návštěvu za několik minut zopakovat. Pokud už budete mít tento článek s psaným přenosem otevřený, neobnovujte jej, pokud to není nezbytně nutné. Psaný přenos by se měl aktualizovat automaticky. Každým načtením stránky byste jen zvýšili zátěž našeho serveru. Díky, že jste s námi a věřím, že si tuto událost společně užijeme.

Zdroje informací:
https://kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
https://images-assets.nasa.gov/…/KSC-20220614-PH-CSH01_0043~orig.jpg

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

31 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Do třetice: start SLS”

  1. entes napsal:

    Video na youtube ukazuje už 35 tis. shlédnutí.

  2. Zdenecek napsal:

    Nádhera! Díky za super přenos!
    Při start jsem neměl slov!

  3. Radek napsal:

    Můj názor je ten, že supertěžké rakety budou vždy drahé a místo dlouhého a nákladného vývoje by se měly hledat postupy, které zařídí, že nebudou potřeba. Například využít zkušenosti z ISS a kosmické lodě pro tyhle účely konstruovat na orbitě s využitím klasických těžkých nosičů.

    Na druhou stranu má SLS skutečně unikátní schopnosti a když už ji tu máme, tak doufám, že jich NASA řádně využije.

  4. KMarhan napsal:

    Díky za přenos, musel jsem vypadat asi jako trotl, když jsem se zastavil v půlce ulice (vedl jsem dítě do školy) a oba jsme se tlemili do mobilu a jásali. 😀

  5. MarioB napsal:

    Ďakujem veľmi pekne za super komentovaný priamy prenos (cesto do práce som párk krát skoro vrazil hlavou do pouličných stĺpov lámp). 🙂

  6. Samsonek napsal:

    Dobrý den,
    prosím, na (zhruba) jakých frekvencích probíhá přenos signálu a kde jsou hlavní příjímací stanice na zemi? Probíhá komunikace ještě přes jiné satelity, např. na geostacionární dráze?
    Díky
    J. Samsonek

  7. Spytihněv napsal:

    Ještě v posteli jsem si to pustil v půl sedmé na mobilu, nedříve mě vyděsil masivní únik vodíku, ale pak jsem vstal a vše se v dobré zvrátilo 🙂 Čekání bylo dlouhé, ale konečně je Orion na cestě včetně těch deseti maličkostí, které se snad také podaří po odpojení Orionu správně vypustit. Gratulace do NASA.

  8. Hawk napsal:

    Start jsem bohuzel propasl, vypada ze vse ok, konecne jsme se dockali, velka gratulace 😀

  9. Cerv napsal:

    No, ne že bych chtěl rýpat, ale bez live telemetrie, bez kamer …. tohle NASA absolutně nazvládla. Toto má v přenosech snad naprosto každý.

  10. Radim Pretsch Redakce napsal:

    Luxusní trampolína 😉

  11. Kamil napsal:

    Opět se spekuluje o expiraci urychlovacích motorů. Prý končí v prosinci. Je to tentokrát vážnější problém nebo jako obvykle tu expiraci prodlouží? (Tedy pokud by se start musel odložit?

  12. Ivo napsal:

    Mám z toho smíšené pocity, objevil se problém s poškozenou izolací, ale prý vlastně není potřeba. Proč tam tedy vlastně je a kolik je tam vlastně věcí, které nejsou potřeba?

    Druhý divný pocit je ten, že dneska SLS je a zítra už být nemusí a celá se zničí jen díky jednomu startu. Ano kdysi to bylo normální, ale dneska už víme, že to normální není a tak je to takové divné. Ono zlikvidovat 4 miliardy dolarů za pár desítek minut není jen tak a když to srovnáme s drahými starty SLS, tak ty vlastně ještě byly levné. 🙂

    • Jiří Hošek Redakce napsal:

      Odpadlá část těsnění mezi ochrannými panely na systému LAS a adaptérem CMA nepředstavuje pro let riziko a je jen nízká pravděpodobnost, že pokud by se odtrhl další materiál, že by to pro let představovalo kritické riziko.

      Váš divný pocit z ceny SLS je permanentní a už jsme o něm debatovali tolikrát. Jednorázové rakety jsou stále normální. Žádná jiná raketa v současnosti nedokáže dopravit Orion na dráhu k Měsíci tak, aby mu zbylo palivo potřebné k dosažení oběžné dráhy Měsíce a na návrat zpět.

      • Ivo napsal:

        Spíš bych od vás čekal vysvětlení proč tam to těsnění vlastně je, když tedy najednou není potřeba. Stejně tak bych čekal vysvětlení jak je možné, že odpadlo, když mělo vydržet a navíc při startu by bylo vystaveno mnohem vyšší rychlosti vzduchu kolem něho.

        Pokud jde o cenu, omlouvám se, ale jsem člověk, který se pohybuje ve financích a tedy vím, že když něco zaplatím, tak se to má započítat. Vy naopak vycházíte ze hry s čísly, který však nijak nesouvisí se skutečnou cenou SLS. Ano přiznávám, cena je ještě vyšší, než jsem uvedl já, protože jsem vzal položku, která se uvádí za tento start.

        Pro ty koho to zajímá, aktuálně do programu SLS zahučelo 27,5 miliardy USD počítáno dle hodnoty letošního roku (reálně to bylo 23,8 miliardy USD). V této částce není nijak započítán jakýkoli náklad a dokonce ani předchozí program Ares v hodnotě téměř 5 miliard USD, který byl zrušen s nástupem programu SLS.

        https://en.wikipedia.org/wiki/Space_Launch_System

        Náklady na EUS k letošnímu roku jsou přes 2 miliardy USD. Takže pokud vezmeme „jen“ těchto 30 miliard a pokud by vše dál bylo zadarmo, tak při 6 startech jsme na 5 miliardách za start. Víc startů asi nebude, ale náklady ještě hodně porostou, takže reálně se dostaneme někam k hranici 50 miliard USD za 6 startů. Zdá se to někomu snad málo?

      • Matěj Soukup Redakce napsal:

        Tak a teď mi vysvětlete těch pět startů a že jich víc nebude. To mě vážně zajímá.

      • Jiří Hošek Redakce napsal:

        Jedním z důvodů těsnění mezi LAS a CMA je, aby se tam nedržela voda a v zimě nevytvářel led. Bavíme se o tomhle:
        https://blogs.nasa.gov/artemis/wp-content/uploads/sites/303/2022/11/RTV2.jpg
        Od startujících raket běžně odlétají kusy izolace a pěnových krytů. Ani SLS nemusí být výjimkou.

        K Vaší námitce, že vycházím z jakési hry s čísly: Nikoli, tuto částku jste uvedl Vy a v komentářích jí uvádíte od chvíle, kdy ji tako zveřejnil generální inspektor NASA (průměrné náklady na mise Artemis I až Artemis IV). Pouze jsem nucen Vám opakovaně připomínat členění této částky.

        Místo Vašeho slova „zahučelo“ bych použil „bylo investováno“, ale respektuji, že v tomto se neshodneme. Náklady na EUS jsou součástí rozpočtu SLS, ve Vašem výpočtu jsou tedy započítány duplicitně. Šest startů SLS je Váš soukromý odhad, který se, jak vidím v porovnání s Vašimi dřívějšími komentáři, v čase zvyšuje.

    • Jiří Hošek Redakce napsal:

      Jo, a už jsem Vám dřív vytýkal, že zaměňujete cenu SLS pro Artemis I s cenou celé mise, která je včetně Orionu. Je to, jako bych mluvil do dubu.
      https://pbs.twimg.com/media/FMx2jffXMAMnv_B.png

    • Martin Gembec Administrátor napsal:

      Dobrý den. Mě ta vaše matematika přijde dost zkreslená. To co vy nazýváte „zahučelo“ jsou peníze, které si někdo vydělal a mohou být skrze daně nebo investice znovu vloženy do ekonomiky. Takže ve výsledku to dá někomu práci, někde to zlepší vybavení firem, možná se vyvinulo něco nového. Zkrátka zahučelo do toho hodně peněz, ale ve srovnání s odvětvími jako jsou armáda nebo třeba automobilový průmysl, je to asi jen velmi malinká a dobře vložená investice (byť podle vás do neperspektivní rakety – která ale nemá náhradu). Mimochodem třeba to, kolik utratíme za automobily, které nemají jiný účel, než nás dopravit z bodu A do bodu B a za nějaký čas je sešrotovat, to mi přijde ta investice do jednorázové SLS ještě ok.

  13. SaturnV napsal:

    Máte chybu v nadpisu „ŽIVĚ A ČESKY: Do třetice všeho dobrého: start SLS“
    😀

  14. Spytihněv napsal:

    Mám za to, že šlo o hurikán Ian, nikoliv o Fionu. A článek pod odkazem nevyšel v pondělí, ale už na konci srpna.

    Tentokrát to snad vyjde. Počasí má být go, technicky jsme prý go taky a snad i dotčení pracovníci NASA jsou ready. Myslím, že i pro ně samotné je to čekání a odkládání psychicky náročné. No a v neposlední řadě těch několik týmů, které vytvořily sekundární náklad cubesatů. I kvůli nim už by to chtělo konečně letět.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.