sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

ŽIVĚ A ČESKY: Falcon vynáší k Měsíci japonský lander

O tom, že nám listopad nabídl mimořádnou porci zajímavých momentů, svědčí i fakt, že jsme pro Vás v tomto měsíci zatím odbavili 14 živě a česky komentovaných přenosů. Pojďme to tedy zaokrouhlit na 15. A věřte mi, že to bude stát za to! Falcon 9 od SpaceX s popáté použitým prvním stupněm, který se pokusí o návrat na pevninu, což je vždy zárukou krásných záběrů. A ani náklad svou atraktivitou nezaostává – japonská firma ispace posílá k Měsíci svůj první lunární lander HAKUTO-R, se kterým se původně počítalo pro výzvu Google Lunar X-Prize. Spolu s ním ale letí i dva malé rovery – desetikilogramový Rashid ze Spojených arabských emirátů a doslova miniaturní japonský rover SORA-Q vážící 250 gramů o průměru 8 cm. Společnost jim bude dělat americký CubeSat Lunar Flashlight, který bude na Měsíci hledat vodní led. Tato zajímavostmi nabitá mise má startovat 30. listopadu v 9:39 SEČ.

Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 9:25 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

EDIT 1. prosince 1:25
Ani dnes se nepoletí. SpaceX oznámila, že po dodatečných inspekcích rakety i zhodnocení dat odvolává aktuální pokus o start. Nový termín startu zatím není určen, firma jej má oznámit později.

EDIT 30. listopadu 8:48
SpaceX chce dát týmům čas navíc pro dodatečné kontroly. Start se proto odkládá o jeden den na 1. prosince 9:37 SEČ. Náš přenos začne v 9:20.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://www.elonx.cz/
https://nextspaceflight.com/
https://everydayastronaut.com/

Zdroje obrázků:
https://www.teslarati.com/…/10/HAKUTO-R-M1-lander-ispace-1.jpeg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Spytihněv
Spytihněv
1 rok před

Ta japonská hračka ve stylu Transformers bezejmenná není. Je to SORA-Q. Tady je oficiální účet na Twitteru. https://twitter.com/SORAQ_official

Dušan Majer
Dušan Majer
1 rok před
Odpovědět  Spytihněv

Díky!

MilanV
MilanV
1 rok před
Odpovědět  Spytihněv

Díky za odkaz. Hledal jsem tam něco v angličtině, ale neúspěšně. Ze střípků informací a z videa: ačkoliv miniaturní, má přistát na povrchu Měsíce jako _vozítko_, jezdit po něm a dělat snímky! Podle mě je to velmi zajímavý počin a stálo by za to zjistit víc informací. Zatím jsem dokázal najít toto:

video: https://youtu.be/BW5U_XO-Mm4?t=41

překlad základních informací podle Google, ze kterých mimo jiné plyne, že přistane v tzv. přistávacím modulu, takže těch 8 cm je jen ta koule uvnitř, vesmírem letí ten větší modul:

Co je SORA-Q

Vytvořeno společným vývojem společností JAXA, Takara Tomy, Sony Group a Doshisha University: ultrakompaktní, deformovatelný lunární robot s technologií kultivovanou vývojem hraček. Realizovali jsme deformační mechanismus, ultrakompaktní a ultralehký.

SORA-Q opustí přistávací modul jako koule a začne se transformovat, promění se v pojízdnou sondu. SORA-Q začne cestovat po Měsíci, pořídí snímky přistávacího modulu a jeho okolí pomocí palubní kamery. A až misi dokončí, zastaví se a zůstane na Měsíci.

V rámci výzkumného návrhu JAXA „Space Exploration Innovation Hub“ (RFP). V roce 2016 JAXA a Takara Tomy zahájily společný výzkum podvozků. Poté se v roce 2019 připojila skupina Sony a v roce 2021 se připojila univerzita Doshisha.

Spytihněv
Spytihněv
1 rok před
Odpovědět  MilanV

Tady je ještě webová stránka https://www.takaratomy.co.jp/products/sora-q/ a zkouška pohybu v písku https://www.youtube.com/watch?v=hlqFNXfPG_E

Nenašel jsem, jak bude tahle 8 cm koule vyložena a kde je v landeru vlastně uložena během letu k Měsíci. Ale zkrátka bude nějak vykutálena do regolitu, kde se rozšíří na dvě polokoule po stranách, které budou sloužit jako kola a mezi nimi bude vyčnívat oranžový segment, který má vpředu i vzadu kameru. Rover bude za sebou táhnout jakýsi „ocas“ kvůli stabilizaci.

https://kosmonautix.cz/2022/11/29/zive-a-cesky-falcon-vynasi-k-mesici-japonsky-lander/