ŽIVĚ A ČESKY: Progress míří na ISS

Ve středu je na půl třetí ráno naplánován start rakety Sojuz 2.1a s kosmickou lodí Progress MS-21. Stejně jako při minulých ruských misích na Mezinárodní vesmírnou stanici se i tentokrát využije superrychlý letový profil. Progress by se měl připojit na modul Poisk přibližně 3 hodiny a 20 minut po startu a zůstane připojený po dobu 196 dní. Mimo zásob jídla a pití dopraví Progress na ISS 420 litrů vody, 41 kilogramů dusíku v tlakových lahvích, 702 kilogramů paliva, oblečení, vědecké experimenty, anebo vybavení pro údržbu ISS.

Závěrečný přehled:

  • Čas a datum startu: 26. října 02:20:09 SELČ
  • Místo startu: Rampa 31/6, kosmodrom Bajkonur, Kazachstán
  • Raketa: Sojuz 2.1a
  • Náklad: Kosmická loď Progress MS-21
  • Hmotnost nákladu v lodi: 2 520 kilogramů
  • Cílová oběžná dráha: Nízká oběžná dráha s výškou 420 kilometrů a sklonem 51,65° vůči rovníku.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba v 02:05 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Náš přenos z připojení spustíme zhruba v 05:20 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

EDIT 25. října 22:15
Progress nakonec poletí po klasickém dvoudenním profilu. Ke stanici ISS se připojí 28. října ve 4:51. Náš přenos začne ve 4:20.

Zdroje informací:
https://everydayastronaut.com/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://kosmosnews.fr/wp-content/uploads/2022/09/Retour-vide-PMS-21_04.jpg

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

6 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Progress míří na ISS”

  1. Michal Václavík VIP napsal:

    Ruská kosmonautika je známá různými divokými kousky, ale nacpat dvě kosmické lodě na jeden dokovací uzel neumí. Navíc Progress MS-20 dnes provedl zvýšení oběžné dráhy ISS, takže tam furt je 🙂 Progress MS-21 bude dokovat na Poisk.

  2. Jan Karpis napsal:

    Mám otázku. Chápal som to tak, že Crew Dragon má možnosť prepravovať náklad aj v truncku a že prichádza k ISS so značnou rezervou nákladu, ktorý nepriviezol ak náhodou na trunck nebolo čo pripojiť. Má teda rezervu, či je naplnený naplno aj bez truncku? Lebo ak nie, tak by mohol nosiť vodu a iné hmotné veci hoci aj v truncku (zabalené v alobale :)) …

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.