Mise Psyche dostane druhou šanci

Sonda Psyché

Zástupci agentury NASA v pátek 28. října oznámili, že se expertní tým rozhodl pokračovat v přípravách na start sondy Psyche. Zároveň byl stanoven nový cílový termín pro start – 10. říjen 2023. Abychom pochopili, proč je tato zpráva důležitá, musíme se vrátit v čase o několik měsíců zpět. Falcon Heavy totiž měl sondu Psyche vypustit už letos v létě, ovšem ačkoliv už sonda dorazila na místo startu, nakonec neletěla. Letový software totiž nebyl připraven a do startu by se nestihl optimálně otestovat a prověřit. Tyto vývojové problémy nakonec vedly k internímu zhodnocení, zda mise dokáže tyto překážky překonat, aby mohla úspěšně odstartovat v roce 2023.

Sonda Psyche v čisté místnosti na Payload Hazardous Servicing Facility.

Sonda Psyche v čisté místnosti na Payload Hazardous Servicing Facility.
Zdroj: https://images-assets.nasa.gov/

Zhodnocení v zásadě rozhodovalo o tom, zda bude mise pokračovat, nebo dojde k jejímu zrušení. Hodnotící proces vycházel z návrhu nového plánu mise a také ze samostatného nezávislého přezkumu, který v červnu zadala NASA a Jet Propulsion Laboratory v jižní Kalifornii, jehož úkolem bylo zkoumat příčiny zpoždění. „Oceňuji tvrdou práci nezávislé hodnotící komise a týmu s experty z JPL v čele, kteří posunuli misi vstříc úspěchu,“ poznamenal Thomas Zurbuchen, přidružený administrátor z ředitelství vesmírných misí v centrále NASA ve Washingtonu a dodal: „Lekce, které jsme se naučili z mise Psyche implementujeme do celého naše portfolia všech dalších misí. Samotná Psyche během své služby přinese důležité informace pro pochopení jádra naší vlastní planety.“ Nezávislá hodnotící komise zatím stále dodělává svou zprávu, která bude společně s reakcí NASA po dokončení veřejně přístupná.

Sonda během přípravy na Floridě.

Sonda během přípravy na Floridě.
Zdroj: https://images-assets.nasa.gov/

Tým zodpovědný za misi Psyche se blíží dokončení zkoušek letového softwaru, aby bylo vše připraveno na přípravy pro start v roce 2023. Nový letový profil má být podobný tomu, který byl původně plánován pro start v srpnu 2022. Experti počítají s gravitačním manévrem u Marsu v roce 2026 – tento manévr pošle sondu vstříc cílové planetce Psyche. Při startu v říjnu 2023 by měla sonda ke svému cíli dorazit v srpnu 2029. „Jsem neuvěřitelně hrdá na tým kolem mise Psyche,“ přiznává Laurie Leshin, ředitelka Jet Propulsion Laboratory a dodává: „Během tohoto zhodnocení nám ukázali významný posun, který už udělali na cestě k příští příležitosti ke startu. Jsem si jistá plánem posunu vpřed a nadšená z jedinečné a důležité vědy, kterou tato mise přinese.

Agentura NASA vybrala misi Psyche k realizaci v roce 2017. Předložený návrh počítal s podrobným průzkumem dříve zblízka neprozkoumané na kovy bohaté planetky stejného jména. Mise Psyche je součástí programu Discovery, který cílí na nízkonákladové mise, které jsou vybírány konkurenčním způsobem. V čele každého návrhu stojí jediný hlavní vědecký pracovník, který projekt zaštiťuje.

Sonda Psyche bude v průběhu dvouleté základní mise klesat stále blíže k povrchu planetky.

Sonda Psyche bude v průběhu dvouleté základní mise klesat stále blíže k povrchu planetky.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

To, že se udělalo jasno kolem sondy Psyche, však neznamená, že je jasno úplně ve všem. NASA totiž stále vyhodnocuje možnosti dalšího vývoje mise Janus určené k průzkumu dvojplanetek. Podle původního plánu totiž měla mise Janus startovat na Falconu Heavy letos v létě společně se sondou Psyche. Co je naopak jisté už teď, je stav technologického demonstrátoru Deep Space Optical Communications, který má testovat vysokorychlostní laserovou komunikaci. Toto zařízení je již integrováno do těla sondy Psyche a jeho projekt pokračuje podle plánu i po změně termínu startu.

Projekt Psyche vede Arizona State University. JPL, kterou pro NASA spravuje Caltech v kalifornské Pasadeně, je zodpovědná za celkový management mise, návrhy systémů, integraci, testování a provoz. Firma Maxar Technologies z kalifornského města Palo Alto poskytla tělo sondy s výkonným iontovým pohonem. Start na Falconu Heavy byl zajištěn díky programu Launch Services Program od NASA, který sídlí na Kennedyho středisku na Floridě. Jak již bylo uvedeno výše, mise Psyche je součástí programu Discovery, který spravuje Marshall Space Flight Center v alabamském Huntsville.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://d2pn8kiwq2w21t.cloudfront.net/original_images/jpegPIA23875.jpg
https://images-assets.nasa.gov/…/KSC-20220503-PH-ILW01_0047~large.jpg
https://images-assets.nasa.gov/…/KSC-20220509-PH-WPK01_KSC_4884~large.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia24896-2-1041.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Mise Psyche dostane druhou šanci”

  1. Spytihněv napsal:

    A proč se uvažovalo o úplném zrušení mise v podstatě hotové sondy? Z článku to nevyplývá.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.