ŽIVĚ A ČESKY: Druhý pokus o start Artemis I

Vizualizace rakety SLS při startu.

Již dnes kolem osmé hodiny večer nás čeká druhý pokus o start americké superrakety SLS. Ta měla původně startovat již v pondělí, ale kvůli problému se senzorem, který hlásil špatné údaje, počasím mimo limity a závadě odvzdušňovacího ventilu na intertanku byl odpočet pozastaven a následně byl start odložen. Během pondělního pokusu o start se povedlo úspěšně naplnit nádrže centrálního a druhého stupně. Předpověď počasí pro dnešní den nevypadá až tak bledě a meteorologové předvídají pro dnešní start 80% pravděpodobnost dobrých podmínek. Můžeme tak doufat, že všechny problémy, které se v pondělí objevily, byly vyřešeny a že startu nestojí nic v cestě. Samozřejmě vzhledem k složitosti celého systému je tu možnost, že se objeví jiné problémy, ale pevně věříme, že se start tentokrát vydaří. Pro více informací si můžete přečíst tento článek, který jsme vydali v pondělí. Jsou v něm popsány všechny důležité informace od CubeSatů, přes popis SLS až po průběh celé mise.

A jelikož se jedná o výjimečnou událost, náš přenos ze startu bude začínat již v 19:15 a bude pokračovat další dvě hodiny po startu, až do oddělení kosmické lodi Orion od druhého stupně ICPS. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

U takto důležitého startu Vám navíc zajistíme klasický psaný online přenos, u kterého není potřeba manuálně obnovovat stránku. V rámci tohoto přenosu pokryjeme závěrečné hodiny před startem, start samotný i nejbližší hodiny po něm. Několik hodin po startu pak vyjde samostatný článek věnovaný pouze psanému přenosu z průběhu mise.

Zdroje informací:
https://kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
https://cdn.arstechnica.net/wp-content/uploads/2017/04/SLS_Cover-e1460397725347.jpg

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

31 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Druhý pokus o start Artemis I”

  1. Ivono napsal:

    To mi připomíná scénu z filmu Marečku, podejte mi pero.

  2. Tom napsal:

    Diky za prenos, snad do tretice vseho dobreho.
    Ta rychlospojka je skoda, ale asi se to blbe diagnostikuje kdyz se chyba projevi jen pri tlaku a hlavne pri kryogenickych teplotach. Holt „rocket science“ no 🙂
    Akorat ty startovni casy jsou pro nas protinozce dost drsny, kolem 3-4 rano…

  3. Tom napsal:

    Me to tedy reklamu nehazi, dokonce i s vypnutym Adblockerem. Ale mozna mi to blokuje neco jineho 🙂 Na druhou stranu, i kdyby tu reklama byla tak se to da pochopit, z neceho se ten hosting a prace zaplatit musi.
    Mall vs YouTube mne take mrzi, jsem v Australii a Mall rozhodne nema tak dobre CDN jako YouTube a zvlaste prime prenosy se dost trhaji. Navic Youtube si pustim na velke TV, Mall ne. Ale je to rozhodnuti redakce a maji pro to sve duvody. Bud to akceptujeme nebo ne. Ja kvuli tomu z Kosmonautixu neodejdu, na to se mi moc libi, i kdyz je pravda ze vetsinou ctu clanky a videa vetsinou vynechavam.

  4. Mojmir napsal:

    Dobrý večer, asi OT, ale nedá mi to… Po hodně dlouhé době jsem se zašel podívat na Kosmonautix. Ne kvůli online přenosu, od doby co se stream přesunul na Mall Group sleduji raději vysílání na YT, ale čistě z nostalgie. A první o na mě bafne je… Reklama. Tak nějak si mlhavě vzpomínám na prohlášení někoho z Kosmonautixu, že samotný web bude vždy bez reklam. Že by padla bída už i na kozáky???

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Jak už napsal pan Ergin. Na našem webu opravdu nejsou reklamy, tak, jak jsem sliboval. Pro psané online přenosy používáme službu liveblog 24, která je k dispozici zdarma, pouze se v ní ukazují reklamy. My z nich ale žádný příjem nemáme – případné zisky z nich jdou liveblogu, který tuto službu poskytuje zdarma. Je to podobné, jako když třeba vložím video z YouTube – také se vám tam mohou ukázat reklamy, ale nejsou to naše reklamy. My z nich nic nemáme. Náš několik let avizovaný přístup stále trvá – na web žádné reklamy, ze kterých bychom měli zisk, nedáváme. Kosmonautix je i nadále neziskovým projektem.

  5. TritonJ napsal:

    Zamíří teď raketa do VAB nebo bude ještě 3. pokus?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Záleží na tom, jak to tým vyhodnotí.

    • TritonJ napsal:

      Už vidím aktualizaci o dalším pokusu v pondělí, ale měl jsem za to, že mezi 2. a 3. pokusem musí být minimálně 72hodin.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        To je informace z tiskovky po prvním pokusu. Tam říkali, že pokud nevyjde sobota, zkusí pondělí. Zdůraznili však, že vždy záleží na konkrétní podstatě problému.

      • tjov napsal:

        Tak VAB a říjen

      • Jiří Hošek Redakce napsal:

        Ve startovním okně jsou možné maximálně tři pokusy o start. Pozemní zásobník kapalného vodíku má po započítání ztrát souvisejících tankováním SLS a vrácením paliva do zásobníku kapacitu jen na dva starty, které mohou být v rozmezí 48 hodin. Před třetím pokusem musí být vodík v zásobníku doplněn s pomocí kamionů. Proto musí být mezi druhým a třetím pokusem rozmezí 72 hodin.

        Protože v reálu uplynulo mezi prvním a druhým pokusem pět dnů, tak byl zásobník kapalného vodíku doplněn už před dnešním pokusem. Proto je čistě z hlediska zásoby kapalného vodíku třetí pokus o start teoreticky možný už v pondělí 5. září (při abstrahování od hloubky problémů s únikem v rychlospojce).

      • Jiří Hošek Redakce napsal:

        oprava 3. řádku: kapacitu jen na dva pokusy o start

      • TritonJ napsal:

        Díky moc, teď už tomu rozumím.

  6. pave69 napsal:

    Zase jim to cáká, tak dneska asi nic.

  7. Spytihněv napsal:

    20:17 se krásně trefilo do Hyde parku Civilizace, který se misi bude živě věnovat. Což je jistě motivace pro techniky, aby si mákli a nedopustili další odklad. Tak snad jim to někdo na té prosluněné floridské pláži řekne. Třeba spolu s donáškou dalšího koktejlu 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.