Nebezpečí na polární dráze

Po vpádu Ruska na Ukrajinu se spolu s ruskou ekonomikou dostává do izolace i ruská kosmonautika a kosmický průmysl. Zatímco USA realizuje ve spolupráci s partnerskými zeměmi a za účasti komerčních partnerů smělé projekty letů k Měsíci a dál, Rusko už ví, že po konci ISS bude ruská pilotovaná kosmonautika bez legitimního cíle. Nebyli by to Rusové, aby si něco takového připustili. A tak v současné době v Rusku probíhají diskuze o výstavbě nové, čistě ruské kosmické stanice. Jméno stanice by mělo být „ROSS“ (Российская орбитальная служебная станция, Rossijskaja orbitalnaja služebnaja stancija). Již několik měsíců před oznámením Ruska o termínu ukončení účasti na ISS v roce 2024, byly realizovány studie proveditelnosti, které jsou široce diskutovány mezi ruskými akademiky věnujícími se kosmonautice. Jedna z těchto studií se týká i biomedicínských rizik takového projektu.

Rusové diskutují v podstatě tři možnosti, jak by měl systém ROSS vypadat. První z nich je samostatná kosmická stanice s využitím modulů odpojených od ISS. Ta by obíhala na dráze střední šířky se sklonem 51,6 stupně. Druhou diskutovanou možností je výstavba zcela nové stanice, která by obíhala Zemi také na dráze se sklonem 51,6 stupňů. A třetí možností je výstavba kosmické stanice, obíhající na polární dráze se sklonem 96,8 stupně. Odhlédněme nyní od míry realističnosti ruských plánů a zaměřme se na možná rizika, a to zejména rizika pro zdraví kosmonautů.

Zkušenosti z ISS…
Ruští vědci věnují velkou pozornost oblasti mikrobiologických zdravotních rizik. Z tohoto hlediska by například bylo velmi problematické následné využití stávajících ruských modulů z Mezinárodní kosmické stanice. Analýza výsledků mikrobiologického monitorování habitatu ruského segmentu ISS ukazuje, že stav habitatu ISS se od 55. expedice zhoršil. Výsledky ukazují, že 65 % vzorků obsahovalo mikroorganismy v množství překračujícím přijatelné meze. Ruští experti zjistili, že mezi zástupci bakteriální flóry izolovanými z prostředí ISS byly identifikovány stafylokoky a streptokoky, bakterie s lékařským významem, které jsou schopny vyvolat alergické reakce a některé typy onemocnění měkkých tkání a horních cest dýchacích při imunodeficitu lidského organismu.

Kosmická stanice ROSS (Ruská akademie věd)

Kosmická stanice ROSS (Ruská akademie věd)

Ruské zdroje dále uvádějí, že plísně vyskytující se v modulech na ISS jsou schopné u lidí vyvolat toxická alergická onemocnění a mykózy. Tyto mikroorganismy neohrožují jen lidské zdraví. Dle vyjádření ruských expertů, jsou izolované druhy hub schopné napadat materiály a technická zařízení. K něčemu podobnému údajně došlo také na palubě orbitální stanice Mir, a to během Expedice 24, kdy došlo k problémům s komunikačním zařízením.

Ruští kosmičtí lékaři nakonec zastávají názor, že možnost využití modulů z ISS pro vytvoření základů stanice ROSS není doporučeno, a to z důvodu možné biokontaminace nových modulů plánované stanice. Následkem toho by bylo ohroženo zdraví posádky a byla by urychlena biodegradace materiálů nové stanice.

Nebezpečí na polární dráze…
Co se varianty umístění stanice ROSS na polární dráze týče, tam hlavní medicínské problémy vyplývají ze zvýšených radiačních rizik. Podle údajů IMBP (Институт медико-биологических проблем РАН – Institut Mediko-Biologičeskych problem – Rossiskoje Akademie Nauk) se s rostoucím úhlem sklonu oběžné dráhy výrazně zvyšuje dávka záření galaktického kosmického záření, které se skládá z těžkých vysokoenergetických nabitých částic. To vede ke zvýšení celkové dávky záření, ale toto zvýšení není kritické z hlediska možnosti pobytu člověka na této oběžné dráze, ačkoli přináší přísnější omezení délky výprav.

V současné době mají ruští vědci rozpracované projekty, v rámci kterých vyvíjejí prostředky dozimetrické kontroly těžkých částic, a to jak individuální, tak obecné, spojené se studiem skutečných účinků galaktického záření na různé orgány lidského těla.

Zvýšená rizika jsou také spojena se sluneční aktivitou. V důsledku každé sluneční erupce jsou do kosmického prostoru vyvrhována velká kvanta protonů. Jedná se o silně energetické částice, které snadno pronikají živými organismy a při tom závažně poškozují jejich DNA. To potom může vést od rozvoje nádorového bujení, až po zánik buněk, a tedy i ke smrti organismu. Polární dráha má ještě další specifikum, co se týče působení radiace. Lze na ní totiž očekávat zvýšenou expozici elektronům. Ty poškozují především kůži a zrak. To vše bude muset být bráno v úvahu s velkou vážností při vývoji ochranných opatření.

Bion-M 1. (Vitaly Kuzmin/Wikipedia)

Bion-M 1. (Vitaly Kuzmin/Wikipedia)

Přípravný výzkum z hlediska medicíny…
Rizika, spojená s působením podmínek, panujících na polární oběžné dráze na živé organismy, jsou stále opředena mnoha nezodpovězenými otázkami. Odpovědi na tyto otázky by měly dát plánované lety biodružic Bion-M, které budou mít na palubě zástupce různých živých organismů od těch nejnižších, až po obratlovce. Rusové jsou však přesvědčeni, že již dnes mají dostatek informací k tomu, aby mohli prohlásit, že bezpečnost pilotovaných kosmických misí na polární dráhu jsou schopni zajistit.

Realita, nebo fikce?
I přes katastrofální ekonomickou, politickou a vojenskou situaci, do které Rusko přivedl režim Vladimíra Putina, ruští vědci stále upírají své zraky k meziplanetárním vesmírným misím. Pro tento účel by jistě měla plánovaná kosmická stanice ROSS široké využití. Je však třeba říci, že něco podobného by znamenalo naprosto mimořádné náklady. Lze oprávněně pochybovat o tom, že válkou a sankcemi zdecimovaná ruská státní pokladna by na něco takového v dohledné době měla finanční prostředky. A nejde jen o finance, ale jde i o kapacity vojensko-průmyslového komplexu. Nicméně i přes to se lze domnívat, že v ruských laboratořích a projektových kancelářích vznikají (i když často v utajení) zajímavé koncepty. Tak uvidíme.

Zdroje informací:
https://new.ras.ru/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

7 komentářů ke článku “Nebezpečí na polární dráze”

  1. MarekB napsal:

    Díky moc za velmi pekný článek.

  2. Borin napsal:

    Na druhou stranu, pokud se na toto podíváme optimistickou optikou, nebudeme hledat překážky, tak potom…
    Co potřebují. Podporu života (nejsložitější ale vyzkoušené), podporu pro funkce (energie), podporu pro recyklaci (posádek, materiálu). Rakety jim létají. Stanice se možná dá vymyslet jednodušeji, když se začne znovu a jinak (Číňani).

    A třeba si od SpaceX nechají poslat nahoru nerezovou rouru vyplněnou skladovým materiálem, který postupně vytahají a upevní na plášť …ejhle, tady jsou solární panely, elektronika, konektory na kabeláži, recyklátory vzduchu, vody, odpadů made in PRC…(z Aliexpressu).

    • Ferda napsal:

      Tak jak to popisujete, tak to vypada podobne slozite, jako stavba nejake drevostavby. Jenze tak to skutecne nejde delat. Zkuste si precist, jake nehody potkaly Mir, kdyz se to tam zacalo flakat (pozar, srazka s Progressem, ..). Meli poradnou davku stesti, ze to nikdo neodnesl zivotem.

      Ono neni problem neco vymyslet a navrhnout, na to Vam skutecne staci par chytrych a schopnych lidi. Ta skutecna slozita prace nastupuje az potom. Testovani, integrace, znovu testovani, dokumentace, vypracovani postupu, testovani, vyroba, testovani – na to vsechno uz potrebujete mohutny tym vzdelanych lidi se zkusenostmi. A potrebujete na to hodne casu. A nesmi se to nikde odflaknout! Pokud se neco z toho odflakne (a to je v Rusku vice mene standard), tak to skonci debaklem – v tom lepsim pripade. Nerad bych se dozil toho, ze kolem Zeme bude krouzit plechovka ci skafandry s mrtvymi kosmonauty. Staci se podivat jak vypada cesta na Everest.

  3. Hawk napsal:

    Nakonec muze vzniknout jednoducha jednomodulova stanice typu Saljut, jen z duvodu udrzeni pilotovane infrastruktury. Jeji budouci obnovovani by bylo nakladne(treninkova strediska,vyzkum na LEO, vyrobni zazemi pro lode, nosice, a skafandry atd.).

  4. zhenzl napsal:

    Je to pěkný a v zásadě optimistický článek, ale v současné době spíše sci-fi. Přál bych si prožít ještě tak 30-40 let života, ale nevěřím, že bych se mohl dočkat ruské stanice pokud prostě jen neoddělí část současného ISS. A ani tomu nedávám velkou šanci. Chybí spousty systémů a pro jejich doplnění nebudou peníze. Než by vznikly, bude ruská část ISS už na prach. Jen jeden modul připravovali 20 let a ještě se váhalo, zda ho tam vůbec poslat.
    Celý ten rozruch je jen jistá forma propagandy, kterou je vidět skoro denně. Pořád čtu o neuvěřitelných ruských projektech, jen realizace nějak chybí.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Informace o tom, že Rusko chce vlastní kosmickou stanici se objevují už více než deset let zhruba každé tři roky. Vždy to proletí médii, vzbudí to zájem a pak to zase na ty tři roky usne. Ruská kosmonautika není v současné době ve stavu (technologickém i finančním), aby si mohla takový projekt dovolit realizovat.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.