ŽIVĚ A ČESKY: Start první korejské lunární sondy

Vůbec první korejská sonda určená k průzkumu měsíce, navržená a postavená Jihokorejskou vesmírnou agenturou KARI ve spolupráci s agenturou NASA. Takto by se dala velmi stručně popsat sonda Danuri, která má za úkol, jak již bylo zmíněno, zkoumat Měsíc. Sonda Danuri nese hned několik vědeckých přístrojů. Jedním z nich je přístroj Lunar Terrain Imager (LUTI). Jak jste si pravděpodobně odvodili z názvu, tak tento přístroj má za úkol pořizovat snímky měsíčního povrchu. Pravděpodobně bude fotit lokality, vytipované k přistání pro druhou fázi průzkumné mise Měsíce, která by měla odstartovat v roce 2030. Dalším přístrojem je například Wide-Angle Polarimetric Camera (PolCam). Jde o širokoúhlou polarimetrickou kameru, která bude získávat snímky celého měsíčního povrchu kromě polárních oblastí. Dále sonda nese magnetometr, kameru ShadowCam od NASA, komunikační systém DTNPL a spektrometr zaměřený na gama záření. Hmotnost sondy Danuri je 678 kilogramů a bude obíhat na oběžné dráze Měsíce s výškou 100 × 300 kilometrů a sklonem 90°.

První stupeň Falconu 9 zvolený pro tuto misi má označení B1052 a jedná se o první stupeň, který letěl na misích Arabsat 6A a STP-2 jako boční stupeň Falconu Heavy. Po misích Falconu Heavy musel tento stupeň čekat dva a půl roku, než byl upraven tak, aby mohl letět jako první stupeň Falconu 9. Jeho třetí let tak nastal až 1. února 2022 na misi CSG-2. Dále absolvoval další dvě mise s družicemi Starlink a nyní ho čeká start se sondou Danuri.

Závěrečný přehled:

  • Místo startu: Rampa SLC-40, Mys Canaveral, Florida
  • Čas startu: 5. srpna 01:08 SELČ
  • Raketa: Falcon 9 Block 5 (první stupeň B1052)
  • Náklad: Sonda Danuri
  • Hmotnost nákladu: Hmotnost sondy je 678 kilogramů
  • Oběžná dráha: Vysoce eliptická dráha k bodu L-1 soustavy Slunce-Země
  • První stupeň: První stupeň přistane na mořské plošině JRTI která bude čekat 640 kilometrů od místa startu

Náš přenos ze startu spustíme zhruba v 00:50 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://space.skyrocket.de/
https://www.elonx.cz/
https://www.elonx.cz/

Zdroje obrázků:
https://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2022/07/20220730kplo.jpg

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

7 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Start první korejské lunární sondy”

  1. MichalTupy napsal:

    Dneska to pristani bylo asi i trosku se stestim.

  2. Spytihněv napsal:

    Doplnit bych dění po skončení českého přenosu podle originálního. Druhý zážeh horního stupně nastal v T+34, o minutu později došlo k definitivnímu vypnutí (asi 250 km od Země). Oddělení sondy přišlo v T+40 (asi 700 km od Země).

  3. Spytihněv napsal:

    Pokud se nepletu, tak CAPSTONE je první sondou na Ballistic Lunar Transfer. A Danuri to zopakuje. Je to náhoda, že se to sešlo takto krátce a bezprostředně po sobě?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.