Perseverance vybírá místo dalšího přistání

Rover Perseverance se věnuje vědě a odebírá vzorky z dávné říční delty v kráteru Jezero. Kromě toho se však také věnuje analýze terénu. Hledá totiž lokace, kde by mohl přistát další stroj chystaný v rámci programu MSR (Mars Sample Return), který bude mít za úkol odebrat pouzdra, která Perseverance plní vzorky. Tohle místo se analyzuje díky jeho blízkosti k říční deltě, ale i vzhledem k tomu, že jde o relativně rovnou plochu vhodnou k přistání. Program MSR má na Zemi dopravit vzorky z Marsu pro intenzivní analýzu v laboratořích, kde se bude pátrat po stopách dávného mikroskopického života. Strategické partnerství mezi agenturami NASAESA vytvoří několik sond, mezi kterými najdeme i raketu, která odstartuje z povrchu Marsu.

Rover Perseverance analyzuje rovinatost terénu pro přistání dalšího článku programu MSR.

Rover Perseverance analyzuje rovinatost terénu pro přistání dalšího článku programu MSR.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Inženýři plánující přistání na Marsu preferují rovinatější terén, protože kameny či zvlněný povrch přistání komplikují. Za tímto účelem se tým zodpovědný za fázi vstupu do atmosféry, sestup a přistání snaží najít co nejrovnější terén o průměru 60 metrů. „Tým Perseverance pro nás vytáhl všechny trumfy, protože program Mars Sample Return má jedinečné potřeby, pokud jde o místo, kde působíme,“ vysvětlil Richard Cook z Jet Propulsion Laboratory v jižní Kalifornii a dodal: „Čím rovnější a nudnější místo, tím ho máme raději. I když je mnoho věcí, které se musí udělat předtím než tam doletíme, abychom vyzvedli vzorky, obdivování krajiny mezi nimi není.

První fáze programu MSR již probíhá. Rover Perseverance odebral již deset vzorků. Ten devátý, který byl odebrán 6. července, je prvním z dávné říční delty kráteru Jezero. Podle plánu má perseverance trubičky se vzorky odložit na povrch Marsu, kde budou čekat na sběr dalším článkem programu MSR. Výběr oblasti s kameny bez velkých kamenů (především těch s průměrem nad 19 centimetrů), písečných dun, či strmých svahů by sběrnému vozítku výrazně usnadnilo cestu k odloženým pouzdrům. Rover poté s trubičkami vyrazí k landeru Sample Retrieval Lander s raketou Mars Ascent Vehicle.

Přistávací dráha - trefné označení pro zvažovanou lokalitu.

Přistávací dráha – trefné označení pro zvažovanou lokalitu.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Tým kolem programu MSR přezdívá analyzované lokalitě přistávací dráha – vychází při tom ze snímků pořízených z oběžné dráhy. Na nich totiž vypadá rovně skoro jako ranvej. Aby však měli jistotu, potřebují pohled z úrovně roveru, který se může podívat blíže. „Tuhle lokalitu jsme obhlíželi už před přistáním Perseverance, ale snímky z oběžné dráhy vám neřeknou všechno,“ vysvětluje Al Chen, manažer pro strojní vývoj a integraci programu MSR z JPL a dodává: „Teď máme k dispozici několik záběrů „přistávací dráhy“ zblízka, které ukazují, že jsme se trefili. Je více než pravděpodobné, že se lokalitě „přistávací dráha“ dostane do našeho užšího výběru potenciálních přistávacích a sběrných míst pro MSR.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://mars.nasa.gov/mars2020/mission/where-is-the-rover/
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia25370-e-1041.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia25406-1-350.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Perseverance vybírá místo dalšího přistání”

  1. PetrV napsal:

    Kdy to vypadá reálně na návrat vzorků?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.