sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Vylepšení stanoviště pro testy motorů RS-25

Na Stennisově středisku došlo k vylepšení kriticky důležitého systému, který je potřebný ke zkouškám raketových motorů RS-25 pro raketu SLS, která bude v rámci programu Artemis vynášet mise k Měsíci. Inženýři z testovacího stanoviště Freda Haiseho dokončili testy vylepšeného systému pro vektorování tahu TVC (thrust vector). Tento systém slouží k naklápění raketového motoru RS-25 během zkoušek. Takzvaný „gimbaling“ označuje pohyb motoru o pár stupňů ve dvou kruhových směrech, jehož účelem je měnit směr působícího tahu zažehnutého motoru, což při ostré misi pomůže raketě SLS „zatáčet“ a korigovat tak dráhu letu. V praxi se používají dva hydraulické pohyblivé prvky, které tlačí a tahají motor, který se má vychýlit o pár stupňů. Provedená vylepšení měla za úkol zrychlit pohyb těchto pohyblivých prvků při návratu nakloněného motoru do základní pozice, při které motor míří kolmo dolů.

Udělali jsme to proto, abychom v případě, že při zážezích dojde k jakékoliv mimořádné situaci, měli v systému dostatečnou rychlost, která vrátí motor do původní pozice, než dojde k jeho odpojení,“ vysvětlil David Carver vedoucí inženýr provozních elektrických testů a dodal: „To je důležité, protože pokud bychom odpojili motor, který je nakloněný třeba o šest stupňů, mohlo by to způsobit potenciální poškození motoru či trysky.

Při testech vylepšeného systému TVC inženýři využili hmotnostní maketu. Ta má přibližně stejnou velikost a tvar jako motor RS-25 i jeho tryska. Podobná je i hmotnost – přibližně 3,6 tuny. Použití tohoto simulátoru umožnilo inženýrům testovat řídící systém, aby se ujistili, že mezi motorem a testovacím stanovištěm je vždy dost místa a při pohybu nedochází k žádným omezením. Maketa se použila i pro testy, které ověřovaly správnost načasování a reakcí systému. Pomocí těchto zkoušek mohou inženýři přesně nasimulovat různé scénáře a hned vidí, jak se systém TVC chová.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/…/s22-044_stennis_photo_-_thrust_vector_control_system.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
PetrV
PetrV
2 let před

Nechtějí to poslat do muzea?
Viz vodik vers hustá paliva.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Single-stage-to-orbit

Jiří Hošek
2 let před
Odpovědět  PetrV

Nechtějí.

PetrV
PetrV
2 let před
Odpovědět  Jiří Hošek

A co tak to udělat efektivnější?
Nejsou možnosti? Vím vodík je velmi explozivní.
Slepá cesta kosmonautiky?
Jeden uhlík s vodíkem jim rozhodil bábovičky?

Jiří Hošek
2 let před
Odpovědět  PetrV

Nosné rakety s LH2/LOX v prvním stupni mají historicky více než 340 úspěšných startů. Čekají nás starty nových nosných raket SLS, Ariane 6 a H3.

https://kosmonautix.cz/2022/06/15/vylepseni-stanoviste-pro-testy-motoru-rs-25/