sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

ŽIVĚ A ČESKY: Progress MS-20 míří k ISS

Progress je ruská nepilotovaná kosmická loď, která byla vyvinuta pro to, aby zásobovala sovětské stanice Saljut a později i stanici Mir. Od roku 2000 jsou lodě Progress pravidelnými návštěvníky i Mezinárodní kosmické stanice ISS. Svým vzhledem se velice podobá ruské pilotované lodi Sojuz, ovšem v mnoha ohledech se zároveň liší. Těmi největšími rozdíly jsou například to, že v Progressech se nenachází žádná sedadla pro posádku, tudíž je tu více místa na náklad. Dalším velkým rozdílem je i to, že loď Progress se na rozdíl od Sojuzů nemá vrátit zpět na Zemi. Při sestupu totiž shoří v její atmosféře a s ním i nepotřebný materiál a odpad ze stanice. Aby ale mohl Progress přivézt na stanici náklad a poté od ní i odletět a shořet, tak musí nejprve odstartovat ze Země. Jeden takový start rakety Sojuz 2.1a s lodí Progress z kazašského kosmodromu Bajkonur z rampy 31/6 nás čeká již zítra 3. 6. 2022 v 11:32 našeho času. Poté, co loď odstartuje, bude následovat stíhání a následné připojení k ISS. To by mohlo přijít už cca 3 a půl hodiny po startu, protože je možné využít takzvaný superrychlý letový profil. Loď Progress bude ve svých útrobách ukrývat cca 2500 kg nákladu a bude se jednat, jako obvykle, o potraviny, zásoby pitné vody, hygienické potřeby, oblečení, palivo, až po věci potřebné většinou k ruským experimentům.

Závěrečný přehled
Datum startu: 3. 6. 2022 v 11:32 našeho času
Místo startu: 31/6, kosmodrom Bajkonur, Kazachstán
Raketa: Sojuz 2. 1a
Náklad: Progress MS-20
Hmotnost nákladu: 2500 kg (v útrobách Progressu)
Finální oběžná dráha: 418 × 422 km se sklonem 51,65° vůči rovníku (Po připojení k ISS k modulu Zvezda)

Náš přenos ze startu spustíme zhruba v 11:15 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Náš přenos z připojení k ISS spustíme zhruba ve 14:35 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

 

Zdroje informací:
https://everydayastronaut.com/
https://en.wikipedia.org/
https://en.wikipedia.org/
https://kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
https://phototass2.cdnvideo.ru/width/1020_b9261fa1/tass/m2/en/uploads/i/20220215/1347991.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vreckam
vreckam
2 let před

zasoby jsou spolecne pro ruskou i nasa cast, nebo se progressem zasobuji jen rusci astronauti?

Radim Pretsch
Radim Pretsch
2 let před
Odpovědět  vreckam

Primárně si každá strana vozí své věci na svých lodích. Pokud je potřeba využít kapacitu partnera (zejména rusácké možnosti vozit náklad dolů jsou velmi omezené), pak se to řeší bartrem. Vy nám vezmete tohle a my vám zase támhle to.

Michal Václavík
Michal Václavík
2 let před
Odpovědět  vreckam

Progress MS-20 má na palubě i zásoby pro USOS.

Rudolf
Rudolf
2 let před

Zdravím Vás,velice se mě líbí téma kosmonautiky a docela pravidelně sleduji starty raket a všechno dění okolo vesmíru.
Ale hlodá mě jeden dotaz na který se mě zeptala má příbuzná,která starty sleduje se mnou a já na něj nemám odpověď.
Když se naloží nákladní loď odpadem a dalším nepoužitelným materiálem,tak se nechává shořet v atmosféře,ale proč neshoří,když letí k ISS.
Je to tím,že do atmosféry letí daleko větší rychlostí,než když se letí k ISS.Sleduji při startech telemetrii a cca ve 200 km je rychlost něco okolo 10 000 km/hod a pak se zvyšuje na kosmickou rychlost 27 000,-Km/hod,ale většinou už nenabírá výšku,ale právě se jen snaží zrychlit a pak postupně manévruje v hodinách až dnech k ISS.
Děkuji za vysvětlení pokud mě odpovíte.

Ivo
Ivo
2 let před
Odpovědět  Rudolf

Odpověď je velice jednoduchá, směrem nahoru se startuje za začátku skoro kolmo a až pak se zatáčí a zrychluje, abyste se dostal nad atmosféru, které vás brzdí. Naopak pokud chci dolů poslat nějakou loď, tak stačí zpomalit v řádu desítek metrů za sekundu a nejnižší část dráhy se posune do atmosféry, která už udělá zbytek práce za nás. Zbrzdí těleso tak, že začne padat strměji a jakmile se touto vysokou rychlostí dostane do hustších vrstev atmosféry tak shoří za předpokladu, že nemá tepelný štít což právě třeba Progresy nemají, protože nejsou určeny k návratu na Zemi. Omlouvám se, že je to takto hodně laicky popsáno, ale snad to postačí k pochopení

Rudolf
Rudolf
2 let před
Odpovědět  Ivo

Moc díky za odpověd.

https://kosmonautix.cz/2022/06/02/zive-a-cesky-progress-ms-20-miri-k-iss/