ŽIVĚ A ČESKY: Odstartuje v noci Electron?

V pátek jsme vydali článek o tom, že nás za pár hodin čeká start malé rakety Electron od Rocket Lab. K tomu však nedošlo. Po spoustě odkladů to ale vypadá, že třicet pět minut po půlnoci by mohla tato malá raketa konečně odstartovat. Za odklady mohlo většinou špatné počasí v oblasti záchytu prvního stupně a také Rocket Lab nacvičovala záchyt prvního stupně. U této mise by se firma měla pokusit zachytit na padáku klesající první stupeň helikoptérou Sikorsky S-92. Pokud jste nečetli minulý článek s více informacemi o nákladu a raketě, můžete si ho přečíst zde.

Závěrečný přehled:

  • Místo startu: Launch Complex-1A, poloostrov Māhia, Nový Zéland
  • Čas startu: 3. května 00:35 SELČ
  • Raketa: Electron
  • Náklad: 34 družic pro více zákazníků
  • Hmotnost nákladu: Neznámá – maximálně 200 kilogramů
  • Oběžná dráha: Sun Synchronous orbit (Slunečně synchronní oběžná dráha – SSO) s výškou 520 kilometrů.

EDIT: 2. května 21:57
Start rakety Electron byl upřesněn a start je aktuálně plánován na 00:41 našeho času. Náš přenos tak bude začínat v 00:25.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba v 00:20 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://twitter.com/

Zdroje obrázku:
https://pbs.twimg.com/…/ExGVUvaUcAULsqW?format=jpg&name=900×900

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Odstartuje v noci Electron?”

  1. Borin napsal:

    Přenos mezi rampou a až do 230 km Elektronu zvládnutý.

    Potom zklamání. Navíc grafika využívající polovinu plochy obrazovky pro nedůležitý rastr, tak vypadaly hry pro osmibitové počítače.

    Takže úspěch z doslechu. Gratulace.

  2. PetrDub napsal:

    Tak škoda, příště to snad vyjde. Konec konců u SpaceX to taky nebylo „na první dobrou“ a dnes je to v podstatě rutina.

    • Matěj Soukup Redakce napsal:

      Snad to příště vyjde. Problém nebyl se zachycením, ale s neočekávaným zatížením. Takže víme, že zachycení asi problém nedělá.

      • PetrDub napsal:

        Popravdě mě právě toto docela překvapilo – měl jsem za to, že už dělali nějaké shozy dříve a že si se stupněm pod vrtulníkem „zalétali“ natolik, aby věděli, že po zachycení to bude fungovat. Pak by zůstal jen ten samotný problém se zachycením. Bohužel ze záběru kamery nebyl ten stupeň po zachycení vůbec vidět, takže např. nevíme, jestli se vyfoukl padák. Soudě podle toho, že stupeň údajně vcelku přistál na hladině, tak je možné, že padák zůstal nafouklý (nebo se znovu nafoukl při dalším pádu, ale to u padáků obecně není zaručené), protože byl třeba zachycen jen za jednu šňůru. A pak samozřejmě když jej vrtulník měl někam táhnout, to to moc nešlo. Jinými slovy fakt, že ten stupeň raději zahodili, ještě negarantuje, že není problém s tím zachycením.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.