Sonda Juno vyfotila stín měsíce Ganymedu

Americká sonda Juno pořídila přiložený snímek planety Jupiter během svého jubilejního 40. průletu nejnižším bodem své dráhy kolem této obří planety, ke kterému došlo 25. února 2022. Velká protáhlá tmavá skvrna v levé části snímku je stín, který na povrch planety vrhnul Jupiterův měsíc Ganymed. Zpracování snímku se zvýrazněnými barvami obstaral amatérský nadšenec Thomas Thomopoulos, který využil surová data z palubní kamery JunoCam. V době, kdy byl tento surový snímek pořízen, nacházela se sonda 71 000 kilometrů nad vrcholky oblaků Jupiteru zhruba nad 55. stupněm „jupiteropisné“ šířky. Byla tedy plynné planetě přibližně 15× blíže než Ganymed, který obíhá ve vzdálenosti 1,1 milionu kilometrů.

Přibližná pozice pořízeného snímku vůči celému povrchu Jupiteru.

Přibližná pozice pořízeného snímku vůči celému povrchu Jupiteru.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Pokud by se v době pořízení snímku někdo nacházel na vrcholcích mraků v oblasti stínu, zažíval by úplné zatmění Slunce. Takový jev je mimochodem na Jupiteru četnější než na Zemi a to hned z několika důvodů. Jupiter má čtyři velké (Galileovské) měsíce, které častěji přechází mezi Jupiterem a Sluncem – Ganymed přejde za týden jednou, Europa dvakrát a Io čtyřikrát. Jelikož je rovina oběhu měsíců kolem Jupiteru podobná rovině oběhu Jupiteru kolem Slunce, dostanou se stíny měsíců často na planetu samotnou.

JunoCam pořídila tento snímek ze značné blízkosti od Jupiteru, takže se stín Ganymedu jeví mimořádně velký. Brian Swift se na přiloženém obrázku pokusil s využitím dat z kamery JunoCam ukázat, jak zhruba vypadala nasnímaná oblast vůči celé planetě Jupiter. Surové snímky z kamery JunoCam jsou k dispozici zájemcům z řad veřejnosti, kteří se mohou pokusit o jejich zpracování do použitelných obrázků.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia25015.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia25015-figb.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Sonda Juno vyfotila stín měsíce Ganymedu”

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.