ŽIVĚ A ČESKY: Čtvrtá dlouhodobá expedice na ISS v podání SpaceX

Čas utekl jako voda a máme tu další dlouhodobý let k Mezinárodní vesmírné stanici. Crew-4 je pro SpaceX už sedmý let s posádkou (pokud budeme počítat mise DM-2, Inspiration4 a Axiom-1). Kjell N. Lindgren, Robert Hines, Jessica Watkins a evropská astronautka Samantha Cristoforetti se tak stanou členy 67. dlouhodobé expedice na ISS. Velitel posádky Kjell Lindgren má za sebou jeden let na ISS, kde byl členem 44/45. dlouhodobé expedice. Ve vesmíru strávil 141 dní a celková délka jeho dvou výstupů do volného prostoru je 15 hodin a 4 minuty. Pilotem mise bude sedmačtyřicetiletý Robert Hines, plukovník amerického letectva, který nalétal více než 3 500 hodin, poletí na svou první misi. Třetím členem posádky je americká astronautka Jessica Watkins. Do oddílu astronautů byla vybrána v roce 2017, ale v NASA pracovala už několik let předtím a podílela se třeba na misích Phoenix, Curiosity a Mars 2020. Poslední členkou posádky je evropská astronautka Samantha Cristoforetti. Pro ní to bude druhý let na Mezinárodní vesmírnou stanici, přičemž při prvním letu se stala členkou 42/43. expedice a na stanici strávila šest měsíců. Pro první stupeň B1067 to bude čtvrtý let a přistávat se bude na mořskou plošinu A Shortfall Of Gravitas, která bude čekat 546 kilometrů od místa startu. Na této misi poletí také zbrusu nový Crew Dragon, který dostal jméno Freedom, neboli svoboda.

Crew Dragon Freedom před usazením na druhý stupeň Falconu

Crew Dragon Freedom před usazením na druhý stupeň Falconu
Zdroj: https://www.elonx.cz/

Závěrečný přehled:

  • Místo startu: LC-39A, Kennedyho vesmírné středisko, Florida
  • Čas startu: 27. dubna 09:52 SELČ.
  • Raketa: Falcon 9 Block 5
  • Náklad: Kosmická loď Crew Dragon Freedom
  • Hmotnost nákladu: ∼ 13 tun
  • Oběžná dráha: Nízká oběžná dráha 420 × 420 kilometrů a sklonem 51,65° vůči rovníku.
  • Přistání prvního stupně: První stupeň přistane na mořskou plošinu ASOG, která bude čekat 546 kilometrů od místa startu.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba v 09:35 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

 

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://cs.wikipedia.org/
https://en.wikipedia.org/
https://cs.wikipedia.org/
https://cs.wikipedia.org/
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:

https://www.elonx.cz/…/uploads/2022/02/51846957869_762b3d0b3f_3k.jpg
https://www.elonx.cz/…Crew4_dragonhangar_041622_DSC_2273-scaled-1.jpg

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.