Testy velké antény pro misi Biomass

Je to největší anténa, jaká se kdy testovala v radiofrekvenční komoře Hertz, která patří agentuře ESA. Tato anténa s průměrem 5 metrů není určena k letu na oběžnou dráhu, přesto s kosmonautikou souvisí. Bude sice umístěna na povrchu Země, ovšem měla by pomoci zkalibrovat měření družice Biomass, jejímž úkolem je zmapování všech lesů na Zemi. „Jde o obzvlášť náročnou testovací kampaň kvůli velkým rozměrům a velmi nízkým frekvencím v pásmu P, které bude Biomass používat, aby pronikly skrz koruny stromů,“ vysvětluje Luis Rolo, inženýr ESA, který dohlíží na testy a dodává: „Většinou tu testujeme větší družice a sondy, ale jejich antény bývají výrazně menší – běžně mají průměr od půl do dvou metrů. Ovšem celý tenhle díl je samostatná vysílací anténa, jejíž okraje se téměř dotýkají stěn. To znamená, že během testů zaznamenáváme aspekty testovací komory, které jsme dříve během několika let zkoušek nezachytili. Vyvinuli jsme však metodu měření založenou na vícenásobném příjmu z různých zdrojů v komoře. Tato zkombinovaná data pak pomohou odečíst podobné environmentální efekty, takže získáme velmi přesné výsledky.

Hertz (Hybrid European Radio Frequency and Antenna Test Zone)

Hertz (Hybrid European Radio Frequency and Antenna Test Zone)
Zdroj: https://www.esa.int/

Komora Hertz (Hybrid European Radio Frequency and Antenna Test Zone) se nachází v technologickém středisku agentury ESA, v nizozemském ESTECu. Jde o místnost s kovovými zdmi, která je odstíněna od vnějších vlivů. Její vnitřní stěny jsou pokryté pěnovými bezozvěnovými pyramidami, které pohlcují rádiové vlny.

Mohou zde probíhat radiofrekvenční zkoušky bez rušivých odrazů signálů. Jak je uvedeno výše, její celý název začíná slovem hybrid. Komora totiž dokáže vyhodnocovat rádiové signály z antén jak v místním „blízkém poli“, tak ve „vzdáleném poli“, jako by signál překonal vesmírem tisíce kilometrů.

Umělecká představa družice Biomass s rozloženou anténou o průměru 12 metrů.

Umělecká představa družice Biomass s rozloženou anténou o průměru 12 metrů.
Zdroj: https://www.esa.int/

Družice Biomass má startovat příští rok a po dosažení oběžné dráhy rozloží svůj reflektor o průměru 12 metrů, který bude s pomocí radarových signálů v pásmu P po dobu 5 let provádět sčítání stromů na Zemi. Tento testovaný transpondér se bude nacházet v Austrálii, kde bude integrován do mobilního polohovacího systému v ochranném radomu. Tento pohyblivý systém umožní sledovat pohyb družice Biomass po obloze. Anténa transpondéru bude odrážet radarové signály z družice Biomass zpět, aby bylo možné potvrdit optimální fungování mise. Transpondér vyvinula a vyrobila italská společnost IDS.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/24028818-1-eng-GB/Radio_eye_on_tree-counting_Biomass.jpg
https://www.esa.int/…/inside_hertz_chamber/17188260-1-eng-GB/Inside_Hertz_Chamber.jpg
https://www.esa.int/…/biomass_satellite/23275357-1-eng-GB/Biomass_satellite.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Testy velké antény pro misi Biomass”

  1. jirik napsal:

    Pro doplnění, „pásmo P“ (písmeny abecedy se označují mikrovlnná pásma) je podle Wikipedie zastaralé označení, jakési použití mikrovlnné terminologie pro rádiové vlny UHF v rozsahu 300 MHz – 1 GHz. Pro zajímavost, v tomto pásmu vysílá i pozemní TV vysílání DVB-T/DVB-T2. Tak doufejme, že nám družice nebude rušit příjem 😉

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.