sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ A ČESKY: Axiom-1 – turistická mise na ISS

8. dubna by měla z Kennedyho střediska na Floridě odstartovat raketa Falcon 9 s kosmickou lodí Crew Dragon. Nepůjde ale o klasickou půlroční misi na ISS a také nepoletí profesionální astronauti. Mise Axiom-1 je vůbec prvním letem v historii, kdy se k ISS vydá hned několik neprofesionálních astronautů najednou. První vesmírný turista Dennis Tito na ISS zavítal v roce 2001 v rámci mise Sojuz TM-32. Společnost v kosmické lodi mu ale dělali i dva profesionálové Jurij Baturin a Talgat Musabajev. Posledními vesmírnými turisty na ISS byli Jusaku Maezawa a Jozo Hirano v doprovodu profesionála Alexandra Misurkina. Axiom-1 je tak první turistickou misí na ISS, na níž budou hned tři neprofesionálové. Celá mise by měla trvat 10 dní a kosmická loď Crew Dragon Endeavour se bude připojovat na dokovací port modulu Harmony a na stanici by posádka měla setrvat 8 dní.

Michael López v březnu 2000
Michael López v březnu 2000
Zdroj: https://en.wikipedia.org/

Velitelem posádky bude bývalý astronaut NASA Michael López-Alegría. Ten má za sebou již čtyři lety do vesmíru z toho třikrát na palubě raketoplánu při misích STS-73 v roce 1995, STS-92 v roce 2000 a STS-113 v roce 2002. Jeho čtvrtý let již byl na palubě kosmické lodi Sojuz TMA-9 v rámci 14. půlroční dlouhodobé expedice v roce 2006. López má také za sebou hned 10 výstupů do volného prostoru o celkové délce 67 hodin a 40 minut. Více času ve volném prostoru strávil pouze Rus Anatolij Solovjov, který absolvoval celkem 16 výstupů do volného prostoru s celkovou délkou 82 hodin a 21 minut.

Pilotem bude Larry Connor, který vlastnil společnost Orlando Computer Corp., která poskytovala firmám software a hardware. Založil Connor Group, což je realitní a investiční společnost. Connor je také pilot, fanoušek off-roadových a okruhových závodů a v roce 2021 provedl ponory v Mariánském příkopu. Prvním palubním specialistou bude Kanaďan Mark Pathy, který je zárověň nejmladším členem posádky. Je generálním ředitelem společnosti Mavrik (soukromé kanadské investiční společnosti). Je také předsedou Stingray Group a bývalým ředitelem společnosti Fednav, soukromé lodní společnosti, kterou spoluzaložil jeho prastrýc Ernest Pathy, který byl přistěhovalcem z Maďarska.

Poslední člen posádky Eytan Stibbe je druhý palubní specialista. Stibbe je bývalý izraelský stíhací pilot a podnikatel. Účastnil se také První libanonské války v níž si připsal celkem 5 sestřelů. Stibbe se stane teprve druhým izraelským astronautem po Ilanu Ramonovi.

Posádka mise Axiom-1. Z leva: Michael López Alegría, Mark Pathy, Larry Connor a Eytan Stibbe.
Posádka mise Axiom-1. Z leva: Michael López Alegría, Mark Pathy, Larry Connor a Eytan Stibbe.
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com/

Tímto jsme si představili posádku. Teď se podíváme na raketu a kosmickou loď Crew Dragon. Kosmická loď se sériovým číslem C206 poletí na svůj třetí let. První mise tohoto Crew Dragonu byla testovací mise DM-2 v roce 2020. Astronauti Bob Behnken a Doug Hurley, kteří letěli na misi DM-2 jí dali jméno Endeavour. Podruhé tako kosmická loď letěla na misi Crew-2.

První stupeň B1062 po návratu z mise Inspiration4
První stupeň B1062 po návratu z mise Inspiration4
Zdroj: https://www.elonx.cz/

První stupeň vybraný pro tuto misi má označení B1062 a bude to pro něj pátý start. Naposledy startoval na misi Starlink 4-5 na začátku ledna 2022. Také startoval s kosmickou lodí Resilience v rámci mise Inspiration4 v minulém roce. Zajímavost je, že ještě žádná pilotovaná mise nestartovala s tolikrát použitým stupněm. Přistávat by se mělo na mořské plošině A Shortfall of Gravitas, která bude čekat 545 kilometrů od místa startu.

Závěrečný přehled:

  • Místo startu: Rampa LC-39A, Kennedyho vesmírné středisko, Florida
  • Čas startu: 8. dubna 17:17 SELČ
  • Raketa: Falcon 9 Block 5 (První stupeň B1062)
  • Náklad: Kosmická loď Crew Dragon Endeavour
  • Hmotnost nákladu: 12 519 kilogramů
  • Oběžná dráha: Nízká oběžná dráha (LEO) s výškou 420 × 420 kilometrů se sklonem 51,66° vůči rovníku.
  • Přistání prvního stupně: Na mořské plošině ASOG, která bude čekat 545 kilometrů od startovní rampy.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba v 17:00 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

 

K tomuto startu pro vás budeme zajišťovat psaný online přenos ze startu, který nejdete zde na stránce.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://www.elonx.cz/
https://www.elonx.cz/
https://cs.wikipedia.org/
https://en.wikipedia.org/
https://en.wikipedia.org/
https://en.wikipedia.org/
https://en.wikipedia.org/
https://cs.wikipedia.org/
https://en.wikipedia.org/
https://cs.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://www.elonx.cz/…11eb-8bcc-6c1a7cf205dd_TheTimes.jpg
https://upload.wikimedia.org/…Michael_Lopez-Alegria.jpg
https://www.nasaspaceflight.com/…/51901677074_0679a688a0_k.jpg
https://www.elonx.cz/…/2017/02/E_qZ_3iXoAs-_Pw_Hautmann.jpg

 

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
M.U.
M.U.
2 let před

Dobrý den, mám dotaz který je
Mimo téma, ale nevím kam napsat dotaz.
Zaznamenal jsem problém s App kosmonautix na iOS dokonce ani v App Store není. Jsou plánované nějaké změny? Tento týden vaše App nefunguje.

Děkuji

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  M.U.

Hezký den, už více než rok uplynul od chvíle, kdy jsme ukončili využívání aplikací. Dlouhodobě se na nich nedělaly žádné aktualizace a počet uživatelů klesal. Místo toho jsme zavedli vhodnější mobilní verzi webu a upozornění na články je možné třeba přes RSS kanál.

M.U.
M.U.
2 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Děkuji za rychlou odpověd!
Vůbec jsem tuto informaci nezaznamenal. Že není v plánu pokračování App. Škoda používal jsem ji velice rád!
Tak to bude sledovat v Safari.

Děkuji a krásný víkend

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  M.U.

Není zač, Ona toho ta aplikace v zásadě až tolik nenabízela. Vyšlo nám logičtější, než nabízet ochuzenou verzi informací v aplikaci, přesunout uživatele přímo na náš web, kde najde plné spektrum služeb.

Filipito
Filipito
2 let před

Díky za parádní komentovaný přenos. Jste lepší a lepší.

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  Filipito

Díky za pochvalu, ale neřekl bych, že se v tomto směru nějak zlepšuju. 😉

Petr1
Petr1
2 let před

Děkuji panu Majerovi za profesionální komentář, byť jsem si jej mohl pustit až ze záznamu.
Z misí tohoto typu však mám poněkud smíšený pocit. Na jednu stranu je pěkné, že vývoj postoupil tak daleko, že umožňuje lety do vesmíru i lidem bez dlouhé a náročné přípravy. Na druhou stranu mám dost velké pochybnosti o tom jak kvalifikovanou vědeckou práci tahle parta zvládne za 8 dní. ISS je primárně vědecký projekt a měl by tedy sloužit k vědeckému bádání, zejména v oblasti základního výzkumu, který není zajímavý pro soukromý sektor. S ohledem na to kolik stavba a provoz ISS stojí mi to přijde jako plýtvání časem a prostředky na tento účel vynaloženými.
Na začátku přenosu zazněla informace o plánované komercionalizaci ISS. To se mi vůbec nelíbí z výše uvedených důvodů.
Na druhou stranu, pokud by se z celého projektu podařilo vyštípat Rusáky, tak bych se nebránil, aby ruský podíl nákladů na provoz ISS (údajně 15%??) převzal soukromý sektor.
Pak by si klidně v ruských modulech mohl provozovat své aktivity.

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  Petr1

Není možné v ruských modulech provozovat nějakou americkou činnost. Pokud by Rusko z projektu odstoupilo, odpojilo by své moduly od zbytku stanice.
NASA má za cíl rozvíjet sektor komerčních firem podnikajících v kosmonautice kromě jiného tím, že dosáhne stavu, kdy si bude moci kdokoliv pronajmout čas výzkumu na kosmické stanici, případně umístění vědeckého přístroje na ní. NASA sama se chce stát jedním z těchto zákazníků, což posune celou kosmickou ekonomiku výrazně vpřed.

https://kosmonautix.cz/2022/04/08/zive-a-cesky-axiom-1-turisticka-mise-na-iss/