ŽIVĚ A ČESKY: K ISS vyráží čistě ruský Sojuz

Už vloni, když k ISS vyrazila loď Sojuz MS-19 s herečkou a režisérem, šlo o čistě ruskou výpravu. Tehdejší Sojuz ale na stanici ISS strávil jen pár dní. Sojuz MS-21 je ale jiný – jeho posádku tvoří opět trojice Rusů, ale jejich pobyt na ISS bude trvat zhruba půl roku – čeká na ně nefalšovaná dlouhodobá expedice. Lodi velí Oleg Artěmjev, který vyráží na třetí kosmickou misi. Spolu s ním vyráží na ISS nováčci Denis Matvějev a Sergej Korsakov. A aby toho nebylo málo, tak nás hned v den startu čeká i připojení k ISS – premiéru si v tomto případě odbude vloni připojený uzlový modul Pričal. Jak start, tak i připojení Vám nabídneme v rámci komentovaných přenosů.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba v 16:40 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Náš přenos z připojení k ISS spustíme zhruba v 19:35 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://nextspaceflight.com/
http://www.spacefacts.de/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
http://www.spacefacts.de/mission/photo_hi/soyuz-ms-21.jpg
https://pbs.twimg.com/…format=jpg&name=4096×4096

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

148 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: K ISS vyráží čistě ruský Sojuz”

  1. ldx napsal:

    Co řeknete na tuto zprávu: https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/rusky-sojuz-odstartoval-do-vesmiru-s-pismenem-z-40391411h

    Z druhé strany rakety bylo namalované jasné Z v armádních barvách, viz video v článku…

    Ještě věříte tomu, že Rusákům tam jde jen o kosmonautiku, vědu, výzkum a spolupráci ?

  2. PetrK napsal:

    Původně jsem chtěl ještě něco připsat ke své podpoře panu Majerovi, pak jsem si to rozmyslel, abych to dále nerozmazával, ale nemohu nyní nereagovat.
    Nemáte žádné právo diktovat jinemu, co je jediný přípustný postoj, kde berete tu drzost!!!
    Mě to také štve, ale když to nehodlám dál zdůrazňovat, neznamená to, že fandím Rusku!
    A určitě mi to není jedno, jako zřejmě mnohým zabednencum (to nejdiplomatictejsi co mě napadlo) kteří asi rádi čtou postapokalyptické knihy nebo hrají hry. Já se nehodlám ploužit po zničených našich městech, v tom horším případě, že bych to přežil. To by nebyla žádná hra, kterou by šlo zresetovat. A jak to vidím tak takových tupců je všude na diskuzích jak nas…
    Nikdy jsem si o NATO přílišné iluze nedelal, ale čím dál dochazim k názoru že tam jsou dnes jediní logicky a pragmaticky uvažující lidé, to je paradox.
    Sorry za diakritiku a některé vyrazy.

  3. Pilot napsal:

    Pane Majere, děkuji Vám za to, že i v dnešní složité době zůstává kosmonautix takovým, jak ho známe a máme rádi – ostrůvkem věcných informací bez cenzury, kvalitní odborné žurnalistiky a celkově pozitivní deviace v tom našem bláznivém světě.

    A všem gaučovým hrdinům, co sem zdrhli od maminy, aby dali redaktorům politické školení, nezbývá než doporučit – požádejte vnitro o výjimku, jeďte na Ukrajinu a zastřelte si svého rusáka! Svět bude hned krásnější…

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Jsme rádi, že jste s námi a děkujeme za podporu. Věřím, že časem emoce opadnou a horké hlavy zchladnou.

      • Josef Waters napsal:

        Pane Majere, předpokládám, že vaše reakce se týkala pouze první části Pilotova příspěvku. Nebo i té druhé? Je nestranná a týká se kosmonautiky?

        To byste mě hodně zklamal selektivním přístupem …

      • ldx napsal:

        Dobrý postřeh, musím souhlasit :-/

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        První část mého komentáře, tedy poděkování, se týkala prvního odstavce jeho komentáře.
        Druhá část s přáním, aby horké hlavy vychladly a emoce se usadily byla mířena na druhou část. Částečně i na osobu autora, který podle mého názoru zbytečně rozjitřil emoce a přilil olej do ohně. Mnoho lidí v současné chvíli reaguje podrážděně a pod vlivem emocí. Je to vzhledem k současnému dění pochopitelné. Chci ale věřit, že se to časem vrátí zase do starých kolejí a v naší diskusi opět zavládne dříve běžný klid. Není potřeba v mém sdělení hledat nic dalšího. Jen chci, aby se situace uklidnila, což by přineslo i uklidnění u nás.

      • ldx napsal:

        Omlouvám se, ale s ruskou kosmonautikou se to už nikdy nevrátí do starých dobrých kolejí. Proto musím s vaším uklidňováním nesouhlasit, je myslím i  urážlivé vůči obětem současného konfliktu a Ukrajině jako takové.
        Právě striktně technokratický přístup bez uvažování o souvislostech byl někdy způsob, jak se vědci proaktivně podíleli na chodu zrůdných mašinérií (otázka absence svědomí). A omlouvám se za offtopic konstatování.

    • Spytihněv napsal:

      Na zjevné urážky nutno reagovat, ať se to líbí nebo ne – Ten dovětek jste si mohl odpustit. Nikdo tu není gaučový hrdina, jsou tu jen ti, které štve nepříčetné ruské násilí na Ukrajině (což je jediný přípustný postoj), potom možná ti, co Rusku fandí a pak možná ti, kterým je to jedno. Nevím, kam patříte vy, ale v jednom máte pravdu. Vypravit se na Ukrajinu a postřílet dostatečné množství Rusáků by svět krásnějším rozhodně udělalo. Tam totiž probíhá válka a čím méně Rusáků, tím lépe pro statečné obránce. Překvapivé, že ano?

  4. PetrK napsal:

    Pane Majere,
    Rozumím vašemu postoji a souhlasím s ním a přeji vám i všem ostatním pevné nervy.

  5. Alfi napsal:

    Myslím, že tyhle hádky a rozepře ohledně ruské kosmonautiky velmi brzo vyřeší čas…protože tam, kam ji vede duo Putin+Rogozin je jen prázdnota. Díky vedení a práci těch dvou, sankcím a ruské ekonomice, bude za pár let po ruské kosmonautice naprostá veta a zbydou jen pro-čínští poradci.

  6. HM napsal:

    Pane Majere, vážím si vaší profesionality a děkuji za váš racionální a věcný postoj.
    Jakákoliv forma cenzury by znamenala snížit se na úroveň druhé strany onoho konfliktu.
    Ten pád u nás již absolovovali jiní. Kupříkladu i neseriózní podnikatel, který si nechal naivními uživateli zaplatit cloudové řešení chytrého domu a pak jim to, hrdina, z tepla kanceláře z politických důvodů vypnul a usnadnil tak mimo jiné nezákonný vstup do jejich domovů – v podstatě i tamní režimní policii…

    Jsem rád, že tady nemá hloupý aktivismus místo.

  7. Henry napsal:

    Vážený pane Majere,

    v odborné rovině je článek ok.
    V politické rovině je ale článek+přenos, taková malá reklama Rusku a za tuto reklamu můžete vy a můžete za ní vědomě. Dělat dnes Rusku malou reklamu vám jistě ještě projde. Zveřejnil byste ale článek i když by ruské tanky dnes útočily na Prahu? Nebo kdyby jste byl Ukrajinec žijící dnes v Kyjevě? Kde je vaše hranice? Realita, kterou prožíváme má hodně rovin a politická rovina je jedna z nich a vy jí nemůžete ignorovat a nezapojit se do společenského dění. Je potřeba sledovat co se děje, respektovat společenskou hierarchii a nejít proti proudům, které udávají vyšší patra společnosti, jinak se muže stát, že vás dění kolem bude ohrožovat na životě a rozvášněný dav vás prostě semele, protože je prostě přirozené, že lidi se bojí nepřítele, bojí se o své životy a dělají vše pro to, aby nepřítele umlčeli a budou ho vidět o ve vás. Váš článek je jistě trochu vzpruhou pro Rusy a Ukrajincům proto trochu škodí. A jestli se v ruské kosmonautice bude brzy dít něco významnějšího a vy jim článkem uděláte ještě větší reklamu Rusům, mnozí lidé vás opět nebudou mít rádi. Vy si ignorováním politické roviny pomalu podřezáváte pod sebou větev. Můžete skončit i jako Archimedes, kterého zabil voják, když se na něho Archimedes osočil během svého vědeckého bádání, který zapomněl na to, že realita je velice krutá a že v životě nejde jen o odbornou teorii ale někdy opravdu jde i o život a neuváženými řečmi či činy si člověk může přivodit vlastní smrt, nebo smrt jiným.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Na váš dlouhý filosofický elaborát odpovím stručně. VŽDY a za VŠECH okolností BEZ VÝJIMKY do roztrhání těla budu férově informovat o projektech VŠECH kosmických agentur. Nemám žádné hranice. Slova vždy a za všech okolností platí ve svém absolutním znění.
      Pokud má někdo problém s realitou, je to jeho problém, ne můj. Nikdy nebudu cenzurovat informace podle toho, ze kterého státu přichází. A pokud mne to bude stát život od jakéhosi zaujatého primitiva, který ve své ubohé hlavičce nedokáže pochopit význam nezaujatého přístupu? Klidně, nemám s tím problém. Nebudu měnit nezaujatý informační styl své práce a už vůbec ne z nějakého strachu. 😉

      • Henry napsal:

        Pane Plajnere, děkuji za odpověď ale nedá mi abych nezareagoval.

        Otázka je, jestli je váš článek

        a) vědecko-populární článek tj. určený pro širokou veřejnost. Pak je ale z důvodu aktuálních požadavků politiků na bojkotování všeho ruského a s přihlédnutím k tomu jak je napsán, nevhodný, protože není napsán v tom duchu, aby byl osazen do současné politické situace

        nebo

        b) je to odborný článek, určený pro odborníky v rámci kosmonautiky, tj. pro členy pomyslného kosmonautického cechu, nehledě na politickou situaci a jestli mi Rus stojí se samopalem nad hlavou.

        Tak jak je napsán je to b), tj. cílová skupina čtenářů jsou odborníci v kosmonautice a nikoli široká veřejnost. Článek tedy klidně pro svoji odbornou skupinu, ke které se radite, zveřejnete. Zajistete. ale, aby si jej široká verejnost nemohla prečíst. To je řešení Takto to řeší například lékaři. Mají weby, kde jsou jejich odborné články, které pro verejnost nejsou dostupné, klidného dnes tam rozebiraji vakcínu Sputnik na covid a nikomu z veřejnosti to nevadí. Jsou to totiž články pouze pro jejich lékařský cech a verejnost se k nim nedostane.

        Příkladem dobře napsaného článku pro veřejnost je například článek “Rusko hrozí ukončením partnerství na ISS.” na stránkách elonx. Ten článek je taky o Rusku, ale mě, občana, neodborníka na kosmonautiku, nijak mě neuráží. Je to článek typu a) Články typu b) jsem na elonx nenašel.

        Tj. je to jen o tom, uvědomit si, kdo jsou vaši čtenáři pro které články zveřejňujete (jsou to jak odborníci v oboru, tak u i amatérská veřejnost) a psát jej v tom duchu, aby je nenaštval. Jak jste si všiml, některým vašim čtenářům se článek opravdu nelíbil, což je fakt a vy jejich výtky ignorujete.

        Váš vědecko-populární web je velmi kvalitní a kdyby se přestěhoval na stránky kosmonautix.ct24.cz, tak by musel splňovat různé parametry, které musí splňovat veřejné-populární články určené pro širokou veřejnost.

        Přestává být kosmonautix veřejně-populární web?

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Náš web je určen široké veřejnosti – vždy byl a vždy bude. Nikdy však nebudeme uhýbat politickým náladám či snad dokonce „aktuálních požadavků politiků“ na cokoliv. Vždy budeme držet současný trend férového přístupu ke všem. Naše informace budou vždy veřejně dostupné. Pokud někoho uráží pravdivé informace o aktuálním dění, pak není problém na mé straně. Nikoho ke čtení našeho portálu nenutíme. Pokud někdo chce cenzurované informace a zaujaté informování podle toho, kterého státu se daná zpráva týká, jistě najde na internetu vhodné místo, kde se mu bude líbit víc než u nás. My budeme nadále psát pro čtenáře, kteří dokáží oddělit politickou a technickou stránku projektu. Naše informace budou vždy dostupné veřejně všem, kteří o ně projeví zájem. Je mi zcela jedno, kolik lidí daný článek uráží. Nemohu za to, že tahají politiku tam, kam nepatří. Nikdy neustoupím těmto názorům i kdyby byly sebehlasitější. Vždy budu držet principy, na kterých náš web stojí. Komu se férový styl našeho webu nelíbí, může jít jinam. Znova opakuju, že tady opravdu nejde o nějaké osobní sympatie. I kdyby byly v roli agresora místo Ruska Spojené státy, stále bych o amerických projektech informoval stejně jako doposud. Naše zpravodajství nikdy nezohledňovalo, nezohledňuje a zohledňovat nebude politiku, geopolitiku, názory čtenářů, ani ničemu, co s tím souvisí. Vždy budeme informovat o všech kosmických projektech bez rozdílu. To je pilíř, na kterým náš web od začátku stojí a díky kterému jsme si vybudovali aktuální důvěryhodnou pozici. Nikdy nebudu psát články jen proto, abych se čtenářům zalíbil. Nebudu ohýbat realitu na objednávku čtenářské obce. Realita je realita – ať se čtenářům líbí, nebo ne, budeme o ní informovat.
        Věřím, že mezi laickou veřejností se najde nemálo těch, kteří chápou nezaujaté zpravodajství. Od začátku naší existence jsme střídavě obviňováni, že šíříme ruskou propagandu, nebo že lezeme Američanům do zadku. Je to ale ten nejlepší důkaz, že se nám daří plnit předsevzatý cíl – být férový ke všem stylem padni komu padni bez rozdílu.

      • Henry napsal:

        Dobrý den, pane Majere,

        děkuji za odpověď. Předem se omlouvám za chybné oslovení, moje chyba.

        Pochopil jsem jak to s šířením pravdy o ruské/americké/jiné kosmonautice za všech okolností myslíte. Ale podle mě vaše uvažování má jednu chybu na kráse.

        Položte si otázku, kdo vám v Česku dal právo beztrestně psát pravdu o ruské či americké kosmonautice a šířit tuto pravdu mezi širokou veřejnost? Ano, to právo vám umožňuje ústava České republiky z roku 1989, článek o právu na svobodný projev. Dokud bude v Česku demokracie, tak tyto pravdy můžete beztrestně šířit. Jestli ale Rusové Česko znovu obsadí, tak je kosmonautixu v dnešní podobě konec a vaše články budou podléhat cenzuře. Toho bych se nerad dožil a doufám ze vy taky ne. Rusové útočí. Chraňme svobodu slova, chraňme demokracii, nepodporujeme agresora, nedělejme mu reklamu. Každý se může trochu zapojit. Zapojme se všichni do obrany v krvi získané demokracie abychom ji neztratili. Jestli demokracii neochráníme a Rusové nás obsadí, tak vaše věta “Realita je realita – ať se čtenářům líbí, nebo ne, budeme o ní informovat.” brzy nemusí být realizovatelná, protože i tento web bude podléhat cenzuře a realitu budete muset ohnout.

        Chovejte se jako občan zodpovědně a nešiřte pravdu, kterou není nutné šířit, když tím děláte reklamu agresorovi. Není to jenom o vás, měli by to dělat všichni. Každý může troškou přispět. Je to nepohodlné, ale každý se musí trochu obětovat v zájmu vyšších cílů (tj. pro ochranu demokracie). Když to vezmeme hierarchicky, tak ochrana demokracie má vyšší prioritu než šíření zpráv o kosmonautice. Je to prostě o pudu sebezáchovy.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Znovu to zopakuju: Nebudu nikdy podléhat cenzuře. I kdyby k vámi popisované hypotetické situaci došlo a ta cenzura ze strany Ruska by u nás nastala, pokračoval bych v tvorbě stávajícím způsobem (tehdy by zase vadilo naše férové pokrývání amerických projektů) i kdyby mne za to měli zavřít nebo zastřelit. Já prostě neustoupím cenzuře a budu vždy a za všech okolností držet férový přístup ke všem bez rozdílu.

    • Radim Pretsch Redakce napsal:

      Možná jste si nevšiml, ale tenhle Sojuz letěl na mezinárodní stanici. Podle vás se tedy nesmí mluvit o startu. O připojení už ano? Nebo až o otevření poklopu? Přivítání se zbytkem posádky už je pro vás OK?

      Podle mě je třeba mluvit o a propagovat to pozitivní, připomínat jaké to bylo když a jaké by to mohlo být kdyby.

      • Henry napsal:

        Je to o tom, jestli se jedná i článek, který je napsán pouze pro odborníky v čisté odborném duchu, bez ohledu na politické dění, nebo o vědecko-populární článek, který je určen pro širokou veřejnost, která očekává jiné informace o Rusku. Široká veřejnost, pokud jde o Rusko, očekává, aby v dnešní době bylo o Rusích psáno jinak.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Je mi úplně jedno, jak kdo očekává, že bude článek na našem webu napsán. Nikdy nebudeme podřizovat způsob informování politické objednávce či aktuálním náladám veřejnosti. Vždy budeme o všech kosmických projektech informovat stejně bez rozdílu.

      • Radim Pretsch Redakce napsal:

        1) Pokud si osobujete právo takhle obsáhle kritizovat Kosmonautix, bylo by přinejmenším slušné, abyste se pod svou kritiku podepsal a neschovával se za anonymní pseudonym.

        2) Na základě čeho jste se pasoval do pozice mluvčího široké veřejnosti a kdo vám dal mandát vykládat tady co tato široká veřejnost očekává? Za mě a mé okolí tedy opravdu nemluvíte.

        3) Jsme tady normální vesměs slušní lidé a je naprosto přirozené, že máme rozdílné názory. I na obsah tohoto článku. A proto zde diskutujeme, občas vášnivě. Vaše obsáhlé anonymní traktáty sem ale opravdu nepatří. Tenhle server je zaměřený jinak.

      • Henry napsal:

        Dobrý den,

        1. mám rad soukromí, proto používam pseudonym, což je na tomto webu dovoleno. Jinak Henrich jméno mé a Palo příjmení, stci se zeptat.

        2. široká verejnost očekává kde co. Já se nepamasuji za mluvčího, mluvím za sebe. Část veřejnosti se zde v diskusi podobně projevila.

        3. já jsem taky slušný člověk, mluvím věcně a nepoužívám neslušný slovnik. Pravidla diskuse nijak neporušuji. Každý má právo zapojit se do slušně diskuse.

      • Radim Pretsch Redakce napsal:

        1) Pokud máte rád soukromí, nediskutujte na veřejnosti. To, že se v diskuzi pod svůj názor podepíšu nemá se soukromím nic společného. To je slušnost a nevím proč bych vám to měl připomínat-ptát se na to. To že na internetu je povolena anonymita neznamená, že je to správně.

        2) Popíráte sám sebe a vykrucujete se. V předešlé příspěvku jste o tom co chce široká veřejnost „informoval“ hned dvakrát. Pište co chcete vy a neschovávejte se za dav.

        3) Věcně nemluvíte. Lepíte sem naprosto nesouvisející rádoby moralizující traktáty. Jak píšete v úvodu, odborně vám článek vyhovuje, ale chybí vám tam politicky korektní omáčka podle vašich představ. Zůstaňte u té odbornosti.

        Btw. Dušan se jmenuje Majer a ne Plajner. Komolení jmen je také opak slušnosti.
        Za mě poslední slovo.

  8. Alfi napsal:

    Možná, že je opravdu na ISS ještě všechno v pořádku…nebo pamatuje někdo podobné ruské kombinézy?https://www.facebook.com/photo/?fbid=10225574124158628&set=a.1584673655431

    • Spytihněv napsal:

      Vrtá mi to hlavou od rána a nějak nedokážu uvěřit, že jde o náhodu. Naopak si myslím, že i kdyby to bylo původně v plánu, tak teď by jim to někdo zatrhl. Že by tedy úmysl? Podpora Ukrajiny? Vypadá to šíleně, ale vešlo by to zaručeně do historie kosmonautiky.

      • Terminator napsal:

        Mělo by jít o barvy univerzity, kde všichni tři studovali.

    • Radim Pretsch Redakce napsal:

      Já bych v tom viděl kouzlo nechtěného. Ale to vyznění je, podle mě, jednoznačné. Rogozin má pokažený víkend ;-D

      • ldx napsal:

        Pánové, počítejte s tím, že Rus je ve vynášení svých negativních karet vždy o tah před Západem, včetně různých vojenských lstí.

        Proto si myslím, že tam ti tři žluťáskové jen narychlo letěli „zhasnout“…

      • Radim Pretsch Redakce napsal:

        Tuhle pitomost jste už napsal o něco výše, všichni jsme to moudro četli a je tedy zcela zbytečné ji opakovat.

      • ldx napsal:

        Dobrá, uvidíme za měsíc, obvykle se v těchto věcech nemýlím, ale budu rád, když mi to nevyjde.
        Děkuji za hodnocení plné argumentů.

      • Radim Pretsch Redakce napsal:

        Argument je tam jeden – nemá smysl opakovaně lepit tentýž názor do různých vláken v rámci jedné diskuze (jakkoli si autor myslí, že jeho názor je zcela výjimečný a bylo by ku škodě diskutujících pokud by jej, nedej bože, přehlédli).

        Btw. všiml jste si, že v tomhle vlákně vedeme diskuzi o barvách ruských kombinéz a váš komentář je tak zcela mimo? Proto jsem na něj taky zareagoval.

      • ldx napsal:

        No já si právě myslím, že ta barva je třeba neupřímná, snaha se zalíbit nebo otupit napětí, ale tak trošku čekám nějaký ten „kinžál“ za zády…

        I kosmonauti, byť špičkoví vědci, jsou jen lidi a mohou podlehnout vybičované domácí psychóze a určitému nátlaku některých lidí z okolí.

      • Radim Pretsch Redakce napsal:

        Tak u toho Rogozinova tweetu mě napadalo rčení o potrefené huse (viz následná reakce Pavlušenkové) a „Kdo se cítí, ten se vtípí“.

        Rogozin si (opět) hezky naběhl. A takový to měl být hezký víkend u Rogozinů, když se jim ten let povedl ;-D

    • Pilot napsal:

      Skouknul jsem video z otevření průlezu a můj pocit je, že na ISS je opravdu vše v pořádku… jednak jsou to profíci a druhak tam mají opravdový nadhled na věci pozemské… :-). Všech 10 obyvatel ISS se upřímně přivítali, smáli a objímali a nezdálo se mi, že to jen hrají pro kamery.
      Na krátké společné tiskovce pak, po pozdravech od rodinných příslušníků, řekl moderátor ze střediska řízení letu (v čase 1:05:20), že tam byli poněkud zaskočeni barvou jejich kombinéz a zeptal se, proč je mají žluté, když stávající posádka má šedé. Oleg Artěmjev začal poněkud zmateně opakovat, že „každá posádka si sama vybírá barvy kombinéz tak, aby nevypadaly všechny stejně. No a pro nás přišla na řadu naše barva“. Pak zjevně našel ta vhodná slova a dodal úplně bezelstně: „Ve skutečnosti se jim tam nahromadilo mnoho žlutého materiálu a jaksi už bylo třeba ho nějak zpracovat. Tak jsme si museli vzít tu žlutou…“. Při té větě se Denis Matvejev a Sergej Korsakov začali smát. Ze Země se pak ozvalo: „My vám k tomu blahopřejeme! Vypadá to moc krásně, super! Všichni tu z vás máme radost a přejeme všechno nejlepší…“

      Osobně to vnímám jako velmi elegantně zakódovaný vzkaz všem lidem na Zemi…..

      • ldx napsal:

        Že to plusminus vyšlo na vystřelení rakety Kinžál, proti které nemá NATO momentálně obranu (odpovídající laserové zbraně jsou teprve ve vývoji) a její dosah je až 3000km tj. celá ČR, to vám jaksi nedošlo, že?
        No uvidíme, jak dopadne ten váš optimismus, rozhodně nejsem ten, kdo diskutéry uráží nebo sráží jako někteří jiní v této diskuzi (očekávám i takové reakce).

      • Radim Pretsch Redakce napsal:

        Máte trochu ponětí o tom, jak a v jakém časovém horizontu se připravuje vybavení pro posádku? Nebo sem jen „nenápadně“ pašujete promo na Kinžály?

        P.S. Nemohl jsem vás zklamat, když o to tak prosíte 😉 Doufám tedy, že se k „tématu“ zhasínání za měsíc vrátíme.

      • ldx napsal:

        Nepašuju žádné Kinžály, jen naznačuju to, že Rusko se snaží o zničení Západu a neštítí se k tomu využít čehokoli. Spousta lidí na vyšších pozicích tam může mít místo své profese i druhou v podobě rozvědčíka nebo spícího agenta. A Putin své tahy šachisty dlouhodobě plánuje, takže ani to, že se tento let dlouhodobě připravoval mi nepřipadá jako relevantní argument. Stále je minimálně o tah napřed proti Západu a nakonec ten test zničení satelitu před několika měsíci mohla být taky plánovaná příprava na něco proti ISS, které Rusko už teď nemusí potřebovat.
        Asi stejně tak, jak mu nevyhovuje síť Starlink, která by mohla nad jeho územím šířit necenzurované informace. A ta by mohla být taky předmětem útoku.
        Tímto ale rovnou netvrdím, že plánovali sabotáž stanice, ale že je to jeden z možných záložních, dlouhodobě udržovaných plánů, když věci v jiných oblastech nepůjdou tak, jak si Rusko resp. Putin představovali. Intervence na Ukrajinu taky byla naplánována na 10 dnů…
        Sám budu samozřejmě velmirád, když vše proběhne ok a já jen slyšel trávu růst. Bohužel s intervencí na Ukrajinu i vývojem Ruska v posledním desetiletí jsem se dokonale trefil a to mi to ani mí ukrajinští přátelé nevěřili. Takže tak.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Pánové, tahle debata brutálně utíká od tématu. Buďto ji okamžitě ukončete, nebo se vraťte k tématu.

      • Spytihněv napsal:

        Tak to je super. Idylka. Vzkaz všem lidem na Zemi. Třeba konkrétně do Mariupolu nebo Charkova? Asi něco v tom smyslu, že my Rusové jsne veselé kopy, budte také. 🙁

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Sledujete náš web dlouhodobě. Za tu dobu jste snad mohl poznat, že podobné komentáře s výrazným přesahem mimo kosmonautiku – třeba do politiky u nás nemáme rádi. Respektujte to, prosím. Díky!

      • Spytihněv napsal:

        Samozřejmě vím, jaký trend tady je. Ale někdy je to problém. Je třeba přípustné komentovat a zkritizovat ruskou zdravici z ISS, kde se vyjadřuje podpora Putinovi? Je jasné, o co jde. Podporu potřebuje kvůli válce. Neni to neutrálni vyjádření, je to vyjádřeni podpory kosmonauta zcela nepřípustné hrůze, co jeho vůdce rozpoutal dole. Lze toto zmínit v diskusi a vymezit se? Nebo je to i toto zde přisně zakázano?

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Víte, nechci se vyjadřovat ke konkrétním krokům, zda jsou povolené, či nikoliv. Pak by totiž přišla lavina dotazů ve stylu: „A co kdyby …“. Nechci vytvářet žádné seznamy povolených a nepovolených konkrétních detailních otázek. Chtěl bych pouze obecně konstatovat pravidla a čekám, že je budou diskutující dodržovat tak, jak jsme celé roky byli zvyklí. Takové seznamy by nikdy nebyly kompletní. Mnohem lepší je, když uživatel sám tak nějak vnitřně tuší, kde jsou na našem webu limity. Pokud to určí špatně, upozorníme jej na to. Samozřejmě chápu, že je současná situace závažná a proto jsme i trochu benevolentnější k některým prohlášením. Ale všechno má své limity. Když totiž napíšete komentář, který obsahuje (třeba jen stručné) zmínky o bombardování ukrajinských měst, může na něj zareagovat někdo jiný, který už kosmonautiku nebude řešit vůbec a bude odpovídat jen na ta bombardovaná města. A rázem tu máme vlákno OT příspěvků, které se kosmonautiky netýkají ani trochu. Proto se snažím už v počátku vyhledávat tyto potenciální zdroje odklonů mimo téma a vždycky daného uživatele požádám, aby se pokusil držet tématu. Děkuji za pochopení. Není to v tuto chvíli jednoduché, ale věřím, že to společně zvládneme.

      • Spytihněv napsal:

        Ono to celé je prostě o pocitech zoufalství, které někteří z nás už skoro měsíc prožívají… No každopádně ať tak nebo tak máte můj obdiv za dlouhé roky neubývající aktivity při nahazování diskusí do požadovaných kolejí. A to jak tady tak na fóru, kde se občas také objeví problém.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky moc, že jste s námi. Já samozřejmě chápu výjimečnost současné situace a s tím související vystření názorů. Je mi jasné, že svými neustálými snahami o korekce uhýbání od tématu asi leckoho štvu. Ale dělám to v zájmu webu. Dlouho nám trvalo, než jsme si vybudovali určitou úroveň, což platí z velké části i o naše diskuse. Velmi neradi bychom o to nyní přišli.
        Dokonce mi někdo včera napsal, že pro lásku k Rusku nevidím fakta. Od začátku jsme střídavě obviňováni, že šíříme ruskou propagandu, nebo že lezeme Američanům do zadku. Je to ale ten nejlepší důkaz, že se nám daří plit předsevzatý cíl – být férový ke všem stylem padni komu padni bez rozdílu.

      • Ergin napsal:

        Velitel Sojuzu MS-21 Oleg Artěmiev: „Barva je jen barva. Nemá nic společného s Ukrajinou. Jinak bude muset uznat své vlastnictví žlutého Slunce na modré obloze.“
        V těchto dnech, přestože jsme ve vesmíru, jsme s naším prezidentem a lidmi!“

      • -gt- napsal:

        No, pokud je to pravda, jak se p.Majer srovná s podporou Putina přímo z kosmické stanice ISS? Je to pak kosmonautika nebo politika?

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Stejně jako nevěnujeme ve většině případů pozornost třeba telefonickým spojením prezidenta USA se stanicí, neřešili bychom to ani u Rusů. Pro nás je to nepodstatná informace, která se netýká chodu ISS. Řešili bychom to teprve ve chvíli, kdy by daný krok nějak ovlivnil chod stanice či narušil její běžný provoz. Do té doby bychom to neřešili, protože by to byla politika bez vlivu na kosmonautiku.

  9. Yarda napsal:

    Já vím o tom co se děje na Ukrajině a co k tomu pana Putina vedlo asi tolik co většina diskutujících tady – totiž velké kulové, pánové se nám s tím nesvěřují.
    Co se snažím nesledovat zprávy z Ukrajiny a kecy kolem, čím dál víc docházím k názoru, že o Ukrajinu vůbec nejde, ta slouží jen „za kvedlačku“.
    A že tam umírají často nevinní – co je nám po nich, lidí je jak $raček.

  10. Cateye napsal:

    Chtěl bych poděkovat panu Majerovi, že se nenechal zviklat a navzdory všeobecné histerii a námitkám mnoha uřvaných, rádoby aktivistů, kteří mají potřebu ostatním kázat co je špatné a co ne, zůstal apolitický a přenos uskutečnil.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Je potřeba rozlišovat osobní postoj a profesní postoj. Ačkoliv je ruská invaze na území Ukrajiny ohavný zločin, který odsuzuji, kosmonautiky se to nedotýká. Proto budu i nadále přistupovat ke všem stejně. Ostatně v hypotetickém případě, že by něco takového udělaly Spojené státy, bych také nepřestal s komentováním amerických startů. Udělám vše pro to, aby si náš web udržel férový přístup ke všem navzdory současné geopolitické situaci ve světě. Pokud někoho zkritizujeme, pak to bude za to, že v kosmonautice udělal něco špatně. Pokud jej pochválíme, bude to za dobrou věc v kosmonautice. Jiné věci se řeší na jiných místech internetu.

    • Spytihněv napsal:

      Tito „uřvaní, rádoby aktivisté“ stojí na té správné straně – a to je opozice proti Rusku. A je to jediná správná pozice v současné době. Ti tři kosmonauti jsou Putinovi vyslanci a Putin je válečný zločinec a zrůda. Ať se vam to líbí nebo ne.

      • ldx napsal:

        Tak Putinovi zrovna asi ne, ale v tuto chvíli reprezentují obludný režim, který lže celému světu do očí a masově vraždí doslova v přímém přenosu. A vědecká složka jejich mise je tímpádem zcela nepodstatná – něco na co by se měl tento web soustředit. Ale to z těchto důvodů prostě nejde.

  11. Miroslav Marek napsal:

    Dobrý den, pane Majere děkuji Vám za vaší práci pro příznivce a fandy kosmonautiky.
    Zároveň jsem smutný kolik zlých a hloupých „lidí“ na vaší práci útočí. Nedejte se!!!!

  12. -gt- napsal:

    Každý ruský kosmonaut má svého vrchního nadřízeného, kterého musejí poslouchat. Možná by v souvislosti s tímto startem mohl pan Majer zrekapitulovat jeho prohlášení a plány z poslední doby, která se týkají ISS.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Rogozin štěká, ale karavana jede dál. Jeho výplody už máme shrnuté v jiném článku. Ale řeči tohohle velkoústého mluvky již dlouhodobě nebere nikdo vážně. Je to spíše takový estrádní bavič.

      • Josef Waters napsal:

        No, nezlehčoval bych to až tolik. Rogozin je bývalý vrcholný politik a dnes vysoký státní úředník, který má na ruskou kosmonautiku zásadní vliv. A zcela vážně ho berou v celém Rusku, v Číně, Indii, Severni Koreji …

  13. Borin napsal:

    Souhlasím s názorem že přenosy se dělají kvůli technice samotné a Rusko i USA zatím na ISS spolupracují. Zatím se nebojkotují a pokud to sám některý posluchač chce, může bojkotovat nekoukáním.

    Mám otázku k závěru přenosu spojování, kdy poslední slovo bylo „nestandardní“ (s chybějícím „í“) a přitom záměrný kříž stále uhýbal. Byl to opravdu konec přenosu nebo je chyba v mém přehrávači?

  14. ov42 VÝSTRAHA napsal:

    Pro kritizující přenos malá připomínka. Když posádka Apolla 11 přistála na Měsíci, bomby a napalm padaly na vietnamská města a veitnamské vesnice. Takže jsem rád, že redakce přenos zařadila navzdory složité politické situaci.

  15. Vilém Valkoun napsal:

    Pane Majere velmi Vám děkuji za Váš přístup. I já považuji za nešťastné do té krásné věci jménem kosmonautika, ve které se dějí za poslední dva roky doslova zázraky, tahat politické nálady a nenávist. Jsem také přesvědčen, že ti chlapi na ISS mají nad věcí nadhled, který my plazící se po zemi nikdy mít nebudeme.
    Přeji kosmonautixu aby zůstal jaký je. Moje zkušenost z okolí je bohužel taková, že se lidé bojí říci co cítí. Jednostranný pohled medií je silný. Je nemožné debatovat, komunikovat, hledat řešení. Asi nemá cenu to rozvádět…
    Srdečně zdraví V.V.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Já sám mám na aktuální situaci kolem ruské agrese na Ukrajině zcela jasný názor, který je ve shodě s tím, jak to cítí všichni slušní lidé. Ale při tvorbě obsahu se od toho umím oprostit a snažím se informovat nezaujatě.

    • PetrDub napsal:

      Naprostý souhlas, ve všem. I v dobách studené války byli kosmonauti vždy „nastavení“ tak, že respektovali „kolegy“ z druhé strany a měli-li možnost se setkat, tak to nebylo o politice, ale o technice a letech do vesmíru jako takových. Jsou to všechno inteligentní lidé, jejich psychologický profil musí být hodně na výši (zvládání stresu, schopnost týmové spolupráce), takže opravdu nesdílím obavy, že by snad chtěli páchat na ISS nějakou sabotáž atp. Dokonce jsem předsvědčen, že nebudou mít na Ruské „počínání“ na Ukrajině ten jediný ruský oficiální správný názor, ale dobře vědí, že pokud tomu tak je, tak to nesmí nikomu říct, jinak už poletí jen do gulagu. Ano, určitě by byl obrovský projev osobní statečnosti využít např. nějakého přenosu z ISS a říci světu, že s invazí nesouhlasí, ale ruku na srdce, kdo z nás by to dokázal udělat s vědomím, že už by pak nikdy neviděl svou rodinu, děti, přátele?
      Izolovat Rusko v hospodářské, sportovní a kulturní oblasti určitě smysl má, ale tvářit se, že neexistují, neinformovat o nich by bylo snížením na jejich úroveň – nic by to nepřineslo. Ta izolace má jediný cíl – donutit občany se ptát, co se vlastně děje. Tj. musí být mířena dovnitř. Lidé se budou ptát, proč nehrají hokej, fotbal (nároďák ani kluby), kde jsou neruské týmy v KHL a třeba alespoň pár z nich si položí otázku, jestli nedělají náhodou něco špatně. A třeba se pak snáze přidají k těm, kteří v Rusku řeknou nahlas, že takto to nechtějí a když jich pak bude hodně, tak se možná přestanou bát i média a pak už nebude cesty zpět. Doufám.
      Přenos na kosmonautixu ale takový potenciál (při vší úctě) nemá. Šlo by o klasické cimrmanovské trestání učitele učitelem, o němž by navíc „zlobivý“ žák ani nevěděl.

  16. pbpitko napsal:

    Kto si mysli že ak budú na nás padať z kozmu balistické rakety mali by sme to nestranne považovať za skvelý kozmonautický pokrok a úspech z ktorého by sme sa mali tešiť ??yny sme

  17. Martn napsal:

    Tak nevím, kdo se tady zbláznil. Ten nádherný stroj, který tak krásně odstartoval, za nic nemůže. Stejně tak jsem přesvědčen, že ti tři profesionálové mají ke kremelským štváčům stejně daleko, jako kdokoliv z nás. Neklesejme, prosím, na úroveň těch, které v těchto dnech tolik nenávidím.

    • Petr1 napsal:

      Vy víte jaký názor na válku proti Ukrajině „ti tři profesionálové“ mají?
      Vzhledem k tomu, že válku proti Ukrajině podporuje 75% té stepní verbeže, tak by mě vůbec nepřekvapilo, kdyby posádka Sojuzu 21 netvořila výjímku.

      • Martn napsal:

        Máte pravdu, nevím, jen doufám. Prostě chci vědět, CO se děje ve vesmíru. Co se týče mě osobně, jsem z části ukrajinec a můj postoj k rusákům je nepublikovatelný. Štěkáte na velmi špatný strom.

      • chlad napsal:

        Myslím, že si svůj chabý vztah ke kosmonautice kompenzujete rasistickými a nejapnými výroky.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Prosím, žádné osobně mířené komentáře. Takhle se u nás nediskutuje.

  18. Ferda napsal:

    Bohuzel musim konstatovat, ze celkove situace stoji za velike hovno. Kosmonautum preji, at se v poradku vrati do lepsi zeme, nez ze ktere budou startovat.

    Dle meho nazoru se z Ruska bohuzel jiz opet stava rise zla. Nicmene i pres to jsem rad, ze pan Majer s prenosy pokracuje. Stavim se k tomu podle hesla „nebyt jako oni“. Ignorace zprav z Ruska neni reseni. Jim to neublizi a nam to nepomuze.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Díky, že chápete můj postoj. Cením si toho.
      Mohu vás ale požádat, abyste se příště vyvaroval oné vulgarity? Na našem webu na podobné slova nejsme zvyklí a rád bych to tak udržel. Děkuji za pochopení. 😉

      • Ferda napsal:

        Ano naprosto souhlasim, že už se to nebude opakovat 😉 Sám jsem chvíli zvažoval, zda ten výraz mám použít, ale dospěl jsem k názoru, že situace vyžaduje tento expresivní výraz. Běžně sem samozřejmě tyto výrazy nepatří.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Chápu vypjatost současné situace, ale upozornit na to v zájmu udržení pravidel musím. 😉

    • Petr1 napsal:

      Musím Vás trochu poopravit. Rusko, dříve SSSR, nikdy Říší zla nepřestalo být. Pouze to v 90. letech nebylo tak do očí bijící a svět v tomto směru hluboce usnul na vavřínech. Od okamžiku kdy se v Rusku ujal moci ten kágébák tak se vše vrátilo do starých kolejí a výsledky vidíme.
      Ronald Reagan v roce 1984 svým výrokem o Říši zla nazval věci pravým a výstižným jménem, žádná debilní politická korektnost se tehdy nepěstovala a jeho výrok ani na chvíli nepřestal platit.

    • pbpitko napsal:

      Takže zaujmime pozíciu mŕtveho chrobáka a pridajme sa k mlčiacej väčšine ?

  19. ldx napsal:

    Ti by už nejraději neměli nikam vyrážet…

    • milantos napsal:

      Pánové, klidně si doma vypněte plynové topení, omezte spotřebu elektřiny o 40 % a nalijte si do svého auta jen 1/2 benzinu. Je to vaše volba, váš protest. Ale nesnažte se omezovat druhé a psát jim, co mají nebo mohou nebo nemají dělat. Zbytečné kecy Rusku neublíží a tady jen otravuje druhé. Prosím činy a ne kecy !

      • Spytihněv napsal:

        Je každého právo se vymezit a i napsat, co kdo má nebo nemá dělat. Protože strkat hlavu do písku s pocitem, že nejste vidět, to zase nepomůže vám. Každý by měl bojovat proti zlu tím, na co stačí. A je úplně jedno, jestli jde o gesto nebo o bombardování Kremlu.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        V pohodě, já respektuju názor každého, pokud je vyjádřen slušně – což zde bylo.

  20. pjk napsal:

    Vzpomínáte na posádku Miru, která startovala ze Sovětského Svazu a pak se vracela přes Kazachstán do Ruska? Kdo ví, co čeká tyhle chlapy.

  21. Andrej napsal:

    Je možné žeby táto trojica kozmonautov skúmala možnosti oddelenia ruského segmentu od zvyšku stanice?

    • Ivo napsal:

      Na tom jaksi není moc co zkoumat, uzavřete poklopy, uvolníte zámky a ahoj. To je spíš o přípravě dole na zemi a ne až tak nahoře.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Stav ruské části stanice i její spojení se západním segmentem jsou známy velmi dobře. Není důvod tam za tímto účelem posílat posádku.

      • ldx napsal:

        Jen aby neplánovali nějakou sabotáž, za současné situace se Rusům nedá věřit ani nos mezi očima… :-/

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Toho bych se nebál.

      • ldx napsal:

        Spíše bych si dovolil nesouhlasit… Podle mně tam ti tři žluťáskové jen letěli „zhasnout“. Je myslím třeba počítat i s možností Kesslerova syndromu v plné palbě v příštích dnech….

      • RoliD napsal:

        Já bych se nějaké hybridní akce bál a minimálně se na ní připravoval. Už ten povyk a naznačování při kauze „provrtaný Sojuz zalepený nalajdáka lepidlem“ naznačil co se dá v budoucnu čekat. Chápu že pro vás osobně je to nepředstavitelné. Pro někoho jiného to může být velmi představitelné. Stačí se podívat na kašpara Rozogina. Máte snad pocit, že to je profesionál co dělá svojí práci a nezajímá ho politika? V Roskosmosu stříká ukřivděné ego po zdech. Čekat se dá od nich doslova cokoli.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Rogozin byl vždy blázen, dneska ho už nikdo vážně nebere. Sice štěká, ale karavana jede dál.

  22. Spytihněv napsal:

    Přiznám se, že jsem nečekal přenos z této akce. Je to výsměch celé Ukrajině.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Děláme přenosy ze všech startů k ISS. Nikdy jsme naše zpravodajství nepodřizovali aktuálnímu politickému dění a od tohoto trendu nebudeme uhýbat ani do budoucna.

      • Spytihněv napsal:

        Ano. Je to výsměch tomu, o co se celý svět snaží. Izolovat Rusko kde to jen lze. Tři molodci letí do vesmíru a dole na Zemi desítky a stovky tisíc podobných molodců masakrují Ukrajinu. Ale je to vaše volba.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Kdybychom o tom startu neinformovali, tak by ti nevinní lidé umírali dál. Náš přenos to nijak neovlivní. Nemyslím si, že by Rusko svou invazi zastavilo jen proto, že kosmonautix neudělá přímý přenos ze startu Sojuzu MS-21. 😉
        Už od založení našeho portálu důsledně dbáme na to, že budeme měřit všem letům do vesmíru stejně. Nikdy jsme nezohledňovali, jestli je to Petr nebo Pavel. Všem jsme měřili stejným metrem. Díky tomuto férovému přístupu jsme si vypracovali důvěryhodnou pozici. Když někoho kritizujeme, je jasné, že to není proto, že bychom ho neměli rádi. Je jasné, že kritizujeme kvůli tomu, že dělá v kosmonautice něco špatného. Stejně tak když chválíme, tak že to neděláme proto, že bychom ho měli rádi, ale proto, že si to v kosmonautice zaslouží. Z tohoto trendu jsme nikdy neustoupili a budeme jej držet za všech okolností i nadále.
        Když to přeženu, tak i kdyby (opravdu čistě teoreticky) Spojené státy prováděly něco takového, pak bychom i nadále komentovali starty Falconů a podobně. My důsledně oddělujeme kosmonautiku od politiky.

      • entes napsal:

        Za chvíli by tento portál byl jen o té české kosmonautice, jedna stránka ročně by na to možná stačila.

      • Ivo napsal:

        No právě a ono tak nějak Rusko aktuálně dělá v kosmonautice hodně špatného. Jinými slovy, to že se z Ruska stáhne nějaká firma taky samotně ničemu nepomůže, ale když se jich stáhnou desítky a k tomu se přidají spousty dalších akcí, tak snad to tam těm normálním lidem konečně dojde a docvakne jim jak je to doopravdy. Jistě, s přenosem to nijak nesouvisí, ale jako gesto to smysl dává.

      • Jiri Macoun napsal:

        Zdravím pane Majere,

        chápu dobře Vaše občanské postoje? Kdyby se kosmonautika rozvinula v jiné době a do vesmíru by dnes letěli tři náckové esesáci navíc národní socialisté a židobijci, tak byste naprosto nestraně informoval odbornou veřejnost o této pozoruhodné vědeckotechnické události, protože Vy do vesmíru politiku netaháte?

        Ano, i po roce 1939 byli mezi námi Čechy tací, jako jste vy teď. Dnes jim říkáme kolaboranti. Pokusím se zapůsobit na Moll.TV, aby s vámi přerušili veškerou spolupráci.

        Kdo je stejného či obdobného názoru na pana Majera, ať mě podpoří.
        Děkuji.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Kontaktujte koho chcete a snažte se působit na koho chcete, na to máte právo. Já budu vždy o projektech všech agentur informovat stejně a nezaujatě – ať už jsou americké, čínské, indické, ruské či izraelské. Nedělal jsem, nedělám a nebudu dělat nikdy žádné rozdíly mezi tím, zda jde o kosmický projekt státu A nebo státu B. Vždy budu informovat férově a nezaujatě.
        P.S. Možná vám nedochází rozdíl mezi občanským názorem a profesionálním přístupem. Mohu si o každém státu jako jedinec myslet své, ale profesně budu vystupovat nezaujatě. Stejně jako když sportovní komentátor třeba v České televizi komentuje zápas hokejového či fotbalového týmu, kterému fandí. Je to profesionál a nesmí dát najevo své preference. Musí měřit všem stejně. Já přistupuju ke kosmonautice úplně stejně – snažíme se být férový ke všem bez rozdílu. Pokud to někomu vadí, pak není chyba na mé straně.

      • Filipito napsal:

        Naprosto s vámi souhlasím a podporuji vás.

        Řeči o kolaborantech jsou naprosto za hranou slušnosti.

        Zločinný režim Vladimíra Putina nelze než odsoudit, ale toto
        je jednoduše nestranné zpravodajství jak má být.

        Všichni, co tady plivou svoje nadávky by se měli zamyslet třeba
        nad tím, že pravděpodobně používají mnoho výrobků z Čínských továren,
        čímž nepřímo (nebo přímo?) podporují čínský režim, který taktéž soustavně
        porušuje lidská práva a stojí například za okupací Tibetu, ale protože
        Tibet je okupován už příliš dlouho, tak to není módní a nikoho to
        nezajímá. S úsměvem kupujeme čínské výrobky, protože jsou levné.

      • RoliD napsal:

        I to, že nekomentujete politiku je politické rozhodnutí. Výzkum a dobývání vesmíru byla vždy i politická vůle a velmi často politika měnila program vesmírných letů.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Politiku řešíme pouze v případě, kdy má vliv na kosmonautiku – informujeme třeba o vývoji schvalování rozpočtu NASA, stejně tak bychom informovali třeba o Obamově rozhodnutí zastavit program Constellation (pokud by v té době náš blog existoval). Tady jde ale o to, že lidé řeší politiku,která nemá přímý vliv na kosmonautiku a to je problém.

      • tjov napsal:

        Můžete si zvolit to nesledovat, stejně tak třeba bojkotovat Nestlé, netankovat na Shellu apod. Ale tahat politiku do kosmu … stačí jeden Rogozin s jeho košťaty. I ostatní kosmické agentury netlačí na pilu a věří v nějakou formu spolupráce.

      • Ivo napsal:

        Netlačí na pilu, jen oznamují, že jsou mise odloženy na neurčito, protože se na druhou stranu nelze spolehnout viz OneWeb.

      • Radim Pretsch Redakce napsal:

        A kde podle vás leží ta hranice, v případě ISS, kdy informovat a ruských aktivitách a kdy už ne? Když zadokují? Nebo když proplují do západního segmentu?

        Zažil jsem dobu, kdy se cenzurovali = nezveřejňovaly informace ze „Západu“. Bylo trapné a ubohé a mělo to opačný než zamýšlený efekt.

        Dušanův přístup je správný, to není propaganda.

      • Ivo napsal:

        Já osobně si myslím, že to není vhodné, ale je to vaše volba. Předpokládám, že většina sledujících si bude přát, aby mise nedopadla dobře a museli se obratem vrátit zpět.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Já budu vždy každé kosmické misi přát úspěch – zvlášť když jde o misi pilotovanou.

      • Ergin napsal:

        Rozumím tomu, že chcete být neutrální a věnovat se jen kosmonautice, ale všechno má své meze. To, co diktátor Putin a jeho zločinecký režim předvádí všechny meze překračuje a myslím, že to nelze jen tak ignorovat.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Je potřeba důsledně oddělovat kosmonautiku od politiky. Já budu o kosmonautice vždy informovat nezaujatě – ať už to bude Petr nebo Pavel stylem padni komu padni.

      • Petr1 napsal:

        Také to tak vidím. Bojkot těch stepních primitivů musí být komplexní, důsledný a nedělat výjimky.

    • ldx napsal:

      Mně to nevadí, pokud to zohlední komentář. Potlačovat pravdu a realitu je spíš praxe z ruské strany.

  23. Andrej napsal:

    Ktovie aká atmosféra vládne na ISS v terajšej vojensko-politickej situácii

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Na ISS je svět ještě v pořádku. 😉

      • Ivo napsal:

        Jak to víte?

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Nic nenasvědčuje tomu, že by to mělo být jinak. Na ISS pracují profesionálové.

      • Petr1 napsal:

        To sice ano, ale lze předpokládat, že na Ukrajinu, Putina a Rogozina dříve nebo později řeč přijde. Bude záležet jen na rusácích jestli uvažují normálně nebo mají hlavy vymaštěné Putinem. Do těch jim nevidím.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Nebál bych se toho. Kosmonauti nejsou hloupí, aby si pod sebou sami podřízli větev.

      • Radim Pretsch Redakce napsal:

        Nejsou hloupí, a proto vnímají ruskou agresi a vytváří si osobní názory. Určitě si nenadávají, natož aby se fackovali. Ale napětí tam určitě je.

      • RoliD napsal:

        Chovat se jako profesionál znamená i poslechnout příkaz vedoucího. Tedy vaše zmínka o „profesionálech“ je dost naivní.
        Pokud se něco rozhodne tak budete sledovat profesionální práci. To že tam jsou najednou 3 se bude dost hodit. Náhodička.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        To, že tam poletí tři, se vědělo už dávno. Tři Rusové měli letět už dříve, ale NASA si pokaždé doobjednala jednu sedačku. Nesnažte se hledat problémy tam, kde nejsou.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.