sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Vesmírná technika: Štěpné jaderné reaktory v kosmonautice

VT_2022_04

Poté, co jsme si před téměř dvěma lety představili radioizotopové termoelektrické generátory, tzv. RTG, přichází čas podívat se i na klasické štěpné reaktory. I ty se totiž v kosmonautice používaly. Jejich vývoj můžeme vystopovat do 60. let 20. století, kdy se o tuto technologii začali zajímat dva hlavní hráči na světovém poli – Spojené státy a Sovětský svaz. Američané sice v tomto směru začali dříve, ale do kosmu se nakonec podívalo výrazně více sovětských družic, které na své palubě měly jaderný reaktor.

Pokud Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku pořadu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Vesmírná technika vychází na MALL.TV každý pátek .

Kromě Vesmírné techniky najdete na internetové televizi MALL.TV i další pořady Kosmonautixu. Každý den zde vycházejí Vesmírné zprávy, které informují o dění v kosmonautice. Také zde najdete živě a česky komentované přímé přenosy startů raket pod názvem Vesmírné starty.

Pokud si chcete prohlížet tyto pořady přímo v aplikaci na svém telefonu, tabletu nebo na chytré televizi, zde je návod jak naladit MALL.TV

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
9 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jan Jancura
Jan Jancura
2 let před

Díky za zajímavý článek, už se těším na pokračování. Bude to nejen o jaderných zdrojích el. energie, ale i o tepelných jaderných pohonech?

Michal Václavík
Michal Václavík
2 let před
Odpovědět  Jan Jancura

Aktuální sada dílů (ještě budou 2 nebo 3) se bude věnovat pouze štěpným jaderným reaktorům jakožto zdrojům elektrické energie.

Jan Jancura
Jan Jancura
2 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Díky za odpověď.

Amonix
Amonix
2 let před

Kdy se dočkáme jaderné elektrárny ve vesmíru? Vůbec se mi nelíbí že kyslík, který tolik potřebujeme k životu na Zemi, jen tak vypouštíme do kosmického prostoru. Chci elektrické pohony. Chemický pohon ať se použije jen na únik z atmosféry.

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  Amonix

Stavba jaderné elektrárny je mimořádně náročná i v pozemských podmínkách natož v kosmickém prostoru, kde je vše o výrazně složitější.
A mohu vás ujistit, že Země přirozeným způsobem ztrácí o několik řádů více kyslíku, než kolik jej tam dopraví nosné rakety. 😉 jde v globále o zanedbatelná množství. Méně než pověstný plivanec do moře. 🙂

Amonix
Amonix
2 let před
Odpovědět  Dušan Majer

I kdyby ty rakety byly 5x větší a létali by 10000x častěji? Vím, zacházím do budoucnosti. Ale jde mi o princip.

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  Amonix

Je otázka, zda k tak přehnaným číslům někdy dojde. Jen chci říct, že máme opravdu velmi slušnou rezervu. 😉

SaturnV
SaturnV
2 let před
Odpovědět  Amonix

Rakety většinu paliva spálí ještě než dosáhnou 1 kosmické rychlosti, takže se spaliny vrací na Zemi.

MartinH
MartinH
2 let před
Odpovědět  Amonix

I na spaliny působí nebeská mechanika, takže když zvyšujete dráhu na oběžné dráze tak spaliny vyfukujete v opačném směru, takže ty mají menší rychlost. To na nízké oběžné dráze Země znamená že se přesunou ještě na nižší dráhu a vstoupí do atmosféry, takže i ze 3. stupně Saturnu V, který se zažehával až na orbitě, se část vodní páry (kyslíko-vodíkový motor) vrátila zpět na Zemi. Pro pohon sond se pak z chemických motorů používá hydrazin a jako okysličovadlo oxid dusičitý, tam toho kyslíku zas tak moc není a nespaluje se ho zdaleka tolik jako při startu rakety.

Dále kyslík jde vyrobit z vody (tvoří většinu její hmotnosti) a pokud porovnáme hustotu vody a hustotu vzduchu, tak nám vyjde, že dostupného kyslíku máme opravdu hodně. (Nejde tak ale kompenzovat vzestup kladiny moří kvůli táním ledovců, by jsme měli v atmosféře tolik kyslíku, že by se to mělo zdravotní důsledky.)

https://kosmonautix.cz/2022/01/29/vesmirna-technika-stepne-jaderne-reaktory-v-kosmonautice/